Hét belsőépítészeti trend 2023-ra

A közelmúlt eseményei – a világjárvány miatti bezárkózás, a háború a szomszédban – mind arra késztetik az embereket, hogy egyre több időt töltsenek otthonaikban, illetve, ha elutaznak, akkor is szeretik az otthon nyugalmát maguk körül biztosítottnak látni. Ezek a változások rávilágítottak annak fontosságára, hogy a belsőépítészetet az egyedi igényeknek megfelelően alakítsák.

A fenntarthatóság és az egészséges életmód – ez az a két hívószó, ami szintén alapvető az idei designtrendek esetén. Egyre több olyan designelemre van szükség, amelynél előtérbe helyezik a külső természettel való kapcsolatot, és biztosítják az egészséges élményeket. Anyagunk a Thermory szakportál összeállítása alapján készült.

1. Amikor egyértelmű a természetes anyagok használatának uralma

Mivel a természetben élünk, szeretjük, ha a környezetünkben szerepelnek olyan elemek, amelyek ezt behozzák a belső terekbe is. Hiszen, és ez vizsgálatokkal bizonyított tény, ha természetes anyagok kerülnek a környezetünkbe, ez javíthatja a mentális egészséget, és otthonosabbá teszi körülöttünk a teret. Természetes anyagok használatán azt értjük, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön a környezetünkbe – a lakótérbe, és előtérbe kerüljön a hosszú élettartamú tervezés, valamint a fenntartható anyagok használata a divatos, egyszer használatos, eldobható anyagok helyett.

2. Amikor az érintés, a tapintás előtérbe kerül

Bár öt érzékszervünk van, de az érintés valahogy sosem kerül előtérbe. Pedig a fizikai kapcsolat a környezettel sokszor meghatározó. Ezért is került be az idei trendek közé azon anyagok használata, ahol az érintés fontos szerepet játszik. Hiszen egy texturált falfelület, egy meleg, bolyhos szőnyeg a lábunk alatt, egy dombornyomott, érdekes világú tapéta, amely szinte hívogat arra, hogy megérintsék, vagy a szerves anyagokból készült belső téri díszítő elemek – mind arra ösztönzik az ott élőt vagy a vendégként odalátogatót, hogy végig simítsa, vagy rálépve kipróbálja az adott belső design elemét.

3. Amikor elmosódik a határ a kinti és a benti világ között

Ez a koncepció nem idén jelenik meg először, már az előző években is meghatározó volt, most azonban még hangsúlyosabbá válik. Hiszen olyan különleges tervezési formák kerülnek idén előtérbe, ami valóban behozza a négy fal közé a természetet: szobanövények és gyógynövényes kertek kialakításával a belső terekben, szabaddá vált téglafalak kialakításával – vagyis olyan elemek alkalmazásával, amelyek eredetileg mind a kinti természet egy-egy darabja, és ami idén még jobban, még erőteljesebb módon megjelenik a belső építészeti területeken.

4. Amikor a természetes fa a tervezés egyik alapelemévé válik

Természetes formájában a fa enyhe szín- és textúra eltéréseket, valamint látható csomókat és repedéseket mutat. Nincs két egyforma fa, és ez egyik magyarázata különleges, semmihez sem hasonlító szépségének. A különféle faárnyalatoknak is szinte végtelen a választéka, így ha a tervező bármilyen árnyalatot szeretne, biztos megtalálja a megfelelőt a kínálatok valamelyikében. Idén például nagyon menő a termokőris és a vörös tölgy sötétebb, csokoládés tónusaival, míg az éger és a nyárfa világosabb színeivel nagyszerűen feldobja a belső tereket. Ha pedig a tervező a kettő közül szeretne valamit, akkor a termofenyő vagy a termoluc aranybarna árnyalata lesz a megoldás.

5. Amikor belép a tervezés elemei közé a biofil design

A biofil design egy olyan mozgalom, amely, csakúgy, mint a természetes ökoszisztémák, folyamatosan változik. Amióta azonban a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet játszik az építészet és enteriőrök világában, azóta egyre jobban teret hódít. A biofil dizájn egyértelműen csökkenti a stresszt, javítja a kognitív funkciókat és kreativitást, valamint javítja a közérzetet és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. A biofil tervezés a fény és a tér, az élő elemek, például a növények, a tereket intuitívabbá és élvezetesebbé tevő funkcionális jellemzők, valamint a természetes formák, minták és anyagok használatával erősíti az ember és környezet közötti kapcsolatot. Alapvető azonban, hogy hová, azaz milyen helyre, térbe tervezik, mert a jó biofil design mindig az adott helyszín adottságait használja ki, azt helyezi előtérbe.

6. Amikor a fa bekerül olyan helyiségekbe is, ahová korábban nem szokás

A természetes nedvszívó anyagok, mint például a fa, elhelyezése nedves helyiségekben és konyhákban ellentmondásosnak tűnhet, azonban megfelelő anyagválasztás és kezelés mellett ez mégis jó választás. A fa használata a konyhában vagy a fürdőrészleg különböző felületein ugyanis természetes hatást kölcsönöz ezeknek a tereknek, és a tervezési lehetőségek egész sorát kínálja, akár önmagában, akár hagyományosabb anyagokkal, mint például gránittal, műanyaggal, festett falakkal és kerámiával kombinálva.

7. Amikor a belső tér a wellness érzetét is biztosítja

Ma a belső terek tervezői olyan változtatásokat eszközölnek, amelynek során a fény, a tér és a hang kölcsönös kapcsolatát veszik figyelembe, és igyekeznek olyan tereket kialakítani, ahol könnyen megvalósulhatnak azok a napi gyakorlatok, mozgássorok és rituálék, amelyekért amúgy más esetben külön szolgáltatást kellene igénybe venni. Így ma divat kialakítani a belső térben meditációs szobát, szaunát, gőzfürdőt, akár egy kisebb medencét, vagy edzőtermet, valamint akár egy gyógyfürdőt a felfrissülés érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Thermory / Turizmus Online


Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!

Frissítő újdonságokkal vár nyáron a Hotel Clark Budapest!  

A főváros szívében, a Lánchíd és a Budai Vár lábánál található 5 csillagos Hotel Clark számtalan üdítő újdonságot és felfrissülést kínál ezen a forró nyáron nem csak a városba látogató külföldi, de a hosszú hétvégi „staycation”-re vágyó hazai vendégnek is.
MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség

MSZÉSZ Társult tagok - pályázati lehetőség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Társult tagjai részére idén is meghirdeti az „Év Technológiai Újítása" pályázatot.
Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél

Igazgatóváltások az Accent Hotels-nél 

A szállodalánc csapata két új szakemberrel bővült.
Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája

Itt a Michelin Guide ajánlást kapott hazai hotelek teljes listája 

A júniusi négy új minősítéssel együtt már huszonöt magyar szálláshely került be a világszerte ismert Michelin Guide által ajánlott szálláshelyek közé.
Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel

Új generációs, jól kereső utazó közönséget céloz meg kisfilmjeivel ez a budapesti ötcsillagos hotel  

A belvárosi Vörösmarty téren található Dorothea Hotelről sugároz bemutató kisfilmeket júliusban a CNBC International a kereskedelmi műsoridejében.
Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel

Gasztronómiai kalandok, időutazás és egy 120 éves hotel 

A 120. születésnapját ünneplő legendás győri szálláshelyen jártunk.
Itt az év Green Collection Szállodája

Itt az év Green Collection Szállodája 

Ez az ötcsillagos pesti belvárosi hotel nyerte el „Az Év Green Collection Szállodája” címet Japánban.
Luxus és elegancia a Balaton partján: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel

Luxus és elegancia a Balaton partján: Kenese Bay Garden Resort & Conference Hotel 

Két és féléves felújítás után közel két hónapja nyílt meg a Kenese Bay Garden, ahol néhány felejthetetlen napot töltöttünk.
Ötcsillagos hotel lett az év felnőttbarát szállodája

Ötcsillagos hotel lett az év felnőttbarát szállodája 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery nyerte el Magyarországon a 2023-as év felnőttbarát szállodája elismerést Az Utazó magazin szavazása alapján.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.