Megtelnek a szálláshelyek az ünnepek alatt

Egyre többen töltik a karácsonyi ünnepeket hazai szállodákban és vendéglátóhelyeken - derül ki a maiUtazas.hu utazási portál körképéből, amelynek eredményét kedden juttatta el az MTI-nek. A Szállodaszövetség szerint is évről évre erősödik a karácsonyi forgalom a szállodákban.

Az év végi szezont két részre kell osztani, mert eltérő közönség fordul meg a szállodákban a karácsonyi napokon és a szilveszteri időszakban: előbbi esetben a nagyobb családok, míg az óév búcsúztatására rendszerint idősebb párok, illetve több családból álló baráti társaságok érkeznek a szállodákba.

Telt ház belföldi vendégekkel

A közlemény idézi Weich Anikót, a maiUtazas.hu partnerét, a Puchner Kastélyszálló értékesítési vezetőjét, aki elmondta: idén a karácsonyi szezonra teljesen be vannak táblázva, és a szilveszteri időszakra is 70 százalékos a foglalás, ami szintén javuló tendenciát mutat a tavalyi évhez képest. Hasonlóan látja a helyzetet Gál Bertalan, a cserkeszőlői Aqua-Spa Konferencia és Wellness hotel igazgatója is. Közölte, hogy tavaly is mindkét időszak telt házzal üzemelt, idén jóval hamarabb foglaltak a vendégek, így már hónapokkal előre látták, hogy sikerül hozni a tavalyi számokat az ünnepi időszakban is.

A megkérdezett szakemberek egyhangúlag úgy látják, hogy az ünnepi időszakban inkább a belföldi turizmus élénkül fel, ritka a külföldről érkező vendég. A keleti országrészben azért előfordul, hogy a határon túlról, főleg Romániából érkeznek családok vagy nagyobb társaságok is, bár ez utóbbi inkább a szilveszteri időszakra jellemző. Gál Bertalan kiemelte még az évzáró rendezvényeket, karácsonyi partikat, amelyeket jellemzően környékbeli cégek rendelnek meg.

Budapesten kevesebb a vendég

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára az MTI érdeklődésére elmondta: a vidéki, balatoni wellness hotelekben évről évre erősödő karácsonyi kereslet jellemző, de a vendégek 70-80 százaléka belföldi. Idén is az átlagosnál erősebb forgalomra lehet számítani - tette hozzá. A karácsony a fővárosban gyengébb időszaknak számít, mivel itt jellemzően az üzleti utazók vannak többségben, és ekkorra a karácsonyi vásárok is véget érnek.

A maiUtazás.hu körkérdése szerint a karácsonyi, szilveszteri időszakban a legtöbb szálloda speciális menükkel, az ünnepekre jellemző étel- és italkülönlegességekkel készül a vendégek fogadására.

Forrás: MTI


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.