Méhek a tetőn

Méhek lepték el a vilniusi Kempinski Hotel tetejét. És emiatt a teljes menedzsment, de főként a konyhai személyzet örömünnepet ül, sőt a méhek a legnagyobb sztárjai az ötcsillagos háznak évek óta.

A magyarázat az, hogy míg másutt a szállodák tetején fűszereket termelnek, a négyemeletes, Vilnius központjában álló ötcsillagos ház tetején gondoltak egy merészet - és mézet termelnek. Természetes és nyers mézet  a szálló vendégek számára, évente 15-25 kg hozamot várva a szorgos méhektől.

A Kempinski Hotel Cathedral Square-be egy helyi szakértő, bizonyos Algis Mikalopas hozta be és telepítette a háztetőre a méhrajt. A méhész szakember 24 éve dolgozik e területen, és több mint 160 méhkaptárat birtokol három különböző régióban.

A méhkas pontos helyét nagy gonddal választotta ki a szakember, és néhány éve szállították és szerelték fel a tetőre. A kaptár immár teljes kapacitással működik, körülbelül 100 000 méhnek ad otthont. Mikalopas szerint a méheknek néhány nap kellett ahhoz, hogy átálljanak és letelepedjenek. Most azonban a méhész már boldogan állapította meg, hogy a méhek már jó ideje megszokták a helyüket, és szorgosan tevékenykednek.

"Nyár végére mindig körülbelül 15-25 kg mézet kapunk, és ez nagy eredmény, hiszen ez az első próbálkozás arra, hogy méhek nagyvárosi környezetben éljenek, ráadásul emberek közelében. Biztos vagyok abban, hogy a méhek nem jelenthetnek problémát a vendégeknek vagy a közvetlen környezetben lévőknek. Hiszen a mézelő méhek nem esznek mást, csak pollent, így nem valószínű, hogy bárkit is zaklatnának."

A szálloda igazgatója, Kees Heuveling kijelentette, hogy a kaptár telepítésének és a hotel friss mézének létrehozására irányuló ötletet a Kempinski vállalati kezdeményezése, a "Best Breakfast in Town" ihlette, amely elősegíti a mézes bemutató frissítését a büféreggeli pulton, egészséges lehetőségek kiválasztását kínálva a menükben. Ezenkívül a finom mézet a hotel kulináris csapata használja a reggeli sütemények készítéséhez és a ház éttermében italokhoz vagy koktélokhoz.

"Mivel a vilniusi Kempinski Hotel megnyitása óta fontos számunkra a gasztronómiai választék magas színvonala, valamint elengedhetetlen, hogy biztosítsuk a vendégélmények gazdagítását egészséges módon, valamint támogassuk a helyi kultúrát és hagyományokat" - összegezte különös vállalkozásukat az igazgató. 


Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén

Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén 

2025. április 1-től Martos Andrást nevezték ki a Hunguest Helios és a Hunguest Panoráma szállodák igazgatójának.
Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.