Méhek a tetőn

Méhek lepték el a vilniusi Kempinski Hotel tetejét. És emiatt a teljes menedzsment, de főként a konyhai személyzet örömünnepet ül, sőt a méhek a legnagyobb sztárjai az ötcsillagos háznak évek óta.

A magyarázat az, hogy míg másutt a szállodák tetején fűszereket termelnek, a négyemeletes, Vilnius központjában álló ötcsillagos ház tetején gondoltak egy merészet - és mézet termelnek. Természetes és nyers mézet  a szálló vendégek számára, évente 15-25 kg hozamot várva a szorgos méhektől.

A Kempinski Hotel Cathedral Square-be egy helyi szakértő, bizonyos Algis Mikalopas hozta be és telepítette a háztetőre a méhrajt. A méhész szakember 24 éve dolgozik e területen, és több mint 160 méhkaptárat birtokol három különböző régióban.

A méhkas pontos helyét nagy gonddal választotta ki a szakember, és néhány éve szállították és szerelték fel a tetőre. A kaptár immár teljes kapacitással működik, körülbelül 100 000 méhnek ad otthont. Mikalopas szerint a méheknek néhány nap kellett ahhoz, hogy átálljanak és letelepedjenek. Most azonban a méhész már boldogan állapította meg, hogy a méhek már jó ideje megszokták a helyüket, és szorgosan tevékenykednek.

"Nyár végére mindig körülbelül 15-25 kg mézet kapunk, és ez nagy eredmény, hiszen ez az első próbálkozás arra, hogy méhek nagyvárosi környezetben éljenek, ráadásul emberek közelében. Biztos vagyok abban, hogy a méhek nem jelenthetnek problémát a vendégeknek vagy a közvetlen környezetben lévőknek. Hiszen a mézelő méhek nem esznek mást, csak pollent, így nem valószínű, hogy bárkit is zaklatnának."

A szálloda igazgatója, Kees Heuveling kijelentette, hogy a kaptár telepítésének és a hotel friss mézének létrehozására irányuló ötletet a Kempinski vállalati kezdeményezése, a "Best Breakfast in Town" ihlette, amely elősegíti a mézes bemutató frissítését a büféreggeli pulton, egészséges lehetőségek kiválasztását kínálva a menükben. Ezenkívül a finom mézet a hotel kulináris csapata használja a reggeli sütemények készítéséhez és a ház éttermében italokhoz vagy koktélokhoz.

"Mivel a vilniusi Kempinski Hotel megnyitása óta fontos számunkra a gasztronómiai választék magas színvonala, valamint elengedhetetlen, hogy biztosítsuk a vendégélmények gazdagítását egészséges módon, valamint támogassuk a helyi kultúrát és hagyományokat" - összegezte különös vállalkozásukat az igazgató. 


Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen

Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen 

Különdíjat nyert a dual-branded ibis&TRIBE Budapest Stadium hotel.
Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija 

November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.