MSZÉSZ: jelez a szakma, gond lehet a nyárral

Szakmai partnerünk, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a következő közlemény megjelentetését kérte. Tartalma több, mint elgondolkodtató.

Tájékoztatásuk szerint az Elnökség felé számos tagszálloda jelezte, hogy a Pünkösd messze elmaradt a várakozásoktól és az előző évek forgalmától, illetve a főszezonra elég borúsak a kilátások. 

 

Alacsony foglaltsági adatok 

A Szövetség kutatásából kiderült, hogy azok a szállodák, amelyek nem rendelkeznek hatalmas wellness részleggel, nincsen széles gyermekprogram kínálatunk, illetve nem félpanziós, vagy all inclusive ellátást nyújtanak, azok 30-50 százalékos szobafoglaltságot tudtak elérni a hosszú hétvége alatt. 

Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a kisgyermek nélküli, és leginkább fővárosi lakosok által generált forgalom nagymértékben elmaradt a szokásostól a növekvő kiutazásnak köszönhetően. 

Sajnos a nyári hónapokra ugyanezek a trendek figyelhetők meg. Sok vidéki, kis szobaszámú, kiemelkedő gasztronómiai szolgáltatást nyújtó, inkább felnőttbarát szálloda 40-50 százalék körüli foglaltsággal fogja zárni a júniust és a két fő nyári hónapra is egyelőre 20-30 százalékos foglaltságon állnak és alacsony az érdeklődés.

Ráfizetéses lehet az idei nyár 

Bár a szállodai árak átlagosan 8-10 százalékkal emelkedtek, de a költségeknél még ennél is nagyobb mértékű növekedés figyelhető meg, ezért amennyiben a forgalom elmarad a korábbiaktól, akkor sajnos a profitabilitás további romlása várható. 

A növekvő számú kiutazás mellett, a nagyobb vállalati rendezvények részbeni elmaradása is egyértelműen hátráltatja a szállodaipar fellendülését. 

Fentiek miatt továbbra is fontosnak tartja a Szövetség, hogy július 1-jétől a SZÉP-kártya felhasználás az eredeti céloknak megfelelően történjen, mivel ez az egész ágazata megerősödésének egyik feltétele.

 

Forrás: MSZÉSZ / Turizmus Online


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.