MSZÉSZ: jelez a szakma, gond lehet a nyárral

Szakmai partnerünk, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a következő közlemény megjelentetését kérte. Tartalma több, mint elgondolkodtató.

Tájékoztatásuk szerint az Elnökség felé számos tagszálloda jelezte, hogy a Pünkösd messze elmaradt a várakozásoktól és az előző évek forgalmától, illetve a főszezonra elég borúsak a kilátások. 

 

Alacsony foglaltsági adatok 

A Szövetség kutatásából kiderült, hogy azok a szállodák, amelyek nem rendelkeznek hatalmas wellness részleggel, nincsen széles gyermekprogram kínálatunk, illetve nem félpanziós, vagy all inclusive ellátást nyújtanak, azok 30-50 százalékos szobafoglaltságot tudtak elérni a hosszú hétvége alatt. 

Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a kisgyermek nélküli, és leginkább fővárosi lakosok által generált forgalom nagymértékben elmaradt a szokásostól a növekvő kiutazásnak köszönhetően. 

Sajnos a nyári hónapokra ugyanezek a trendek figyelhetők meg. Sok vidéki, kis szobaszámú, kiemelkedő gasztronómiai szolgáltatást nyújtó, inkább felnőttbarát szálloda 40-50 százalék körüli foglaltsággal fogja zárni a júniust és a két fő nyári hónapra is egyelőre 20-30 százalékos foglaltságon állnak és alacsony az érdeklődés.

Ráfizetéses lehet az idei nyár 

Bár a szállodai árak átlagosan 8-10 százalékkal emelkedtek, de a költségeknél még ennél is nagyobb mértékű növekedés figyelhető meg, ezért amennyiben a forgalom elmarad a korábbiaktól, akkor sajnos a profitabilitás további romlása várható. 

A növekvő számú kiutazás mellett, a nagyobb vállalati rendezvények részbeni elmaradása is egyértelműen hátráltatja a szállodaipar fellendülését. 

Fentiek miatt továbbra is fontosnak tartja a Szövetség, hogy július 1-jétől a SZÉP-kártya felhasználás az eredeti céloknak megfelelően történjen, mivel ez az egész ágazata megerősödésének egyik feltétele.

 

Forrás: MSZÉSZ / Turizmus Online


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.