MSZÉSZ: jelez a szakma, gond lehet a nyárral

Szakmai partnerünk, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a következő közlemény megjelentetését kérte. Tartalma több, mint elgondolkodtató.

Tájékoztatásuk szerint az Elnökség felé számos tagszálloda jelezte, hogy a Pünkösd messze elmaradt a várakozásoktól és az előző évek forgalmától, illetve a főszezonra elég borúsak a kilátások. 

 

Alacsony foglaltsági adatok 

A Szövetség kutatásából kiderült, hogy azok a szállodák, amelyek nem rendelkeznek hatalmas wellness részleggel, nincsen széles gyermekprogram kínálatunk, illetve nem félpanziós, vagy all inclusive ellátást nyújtanak, azok 30-50 százalékos szobafoglaltságot tudtak elérni a hosszú hétvége alatt. 

Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a kisgyermek nélküli, és leginkább fővárosi lakosok által generált forgalom nagymértékben elmaradt a szokásostól a növekvő kiutazásnak köszönhetően. 

Sajnos a nyári hónapokra ugyanezek a trendek figyelhetők meg. Sok vidéki, kis szobaszámú, kiemelkedő gasztronómiai szolgáltatást nyújtó, inkább felnőttbarát szálloda 40-50 százalék körüli foglaltsággal fogja zárni a júniust és a két fő nyári hónapra is egyelőre 20-30 százalékos foglaltságon állnak és alacsony az érdeklődés.

Ráfizetéses lehet az idei nyár 

Bár a szállodai árak átlagosan 8-10 százalékkal emelkedtek, de a költségeknél még ennél is nagyobb mértékű növekedés figyelhető meg, ezért amennyiben a forgalom elmarad a korábbiaktól, akkor sajnos a profitabilitás további romlása várható. 

A növekvő számú kiutazás mellett, a nagyobb vállalati rendezvények részbeni elmaradása is egyértelműen hátráltatja a szállodaipar fellendülését. 

Fentiek miatt továbbra is fontosnak tartja a Szövetség, hogy július 1-jétől a SZÉP-kártya felhasználás az eredeti céloknak megfelelően történjen, mivel ez az egész ágazata megerősödésének egyik feltétele.

 

Forrás: MSZÉSZ / Turizmus Online


Ismét tűz ütött ki a visegrádi négycsillagos szálláshelyen

Ismét tűz ütött ki a visegrádi négycsillagos szálláshelyen 

A sors ismétli önmagát.
Tíz szál gyertya az Aria Hotel Budapest születésnapi tortáján

Tíz szál gyertya az Aria Hotel Budapest születésnapi tortáján 

2025-ben ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját az Aria Hotel Budapest.
Újjászületett szálloda a kiállítások kapujában – megnyílt a négycsillagos hotel

Újjászületett szálloda a kiállítások kapujában – megnyílt a négycsillagos hotel 

A korábbi Expo Congress Hotel felújításából született az Expo Tower.
Nem panaszkodhatnak a szállodások az idei pünkösdi hosszú hétvégére

Nem panaszkodhatnak a szállodások az idei pünkösdi hosszú hétvégére 

A június eleji hosszú hétvégén 45 százalékkal több vendég szállt meg a Balatonnál, mint tavaly, közölte a Visit Hungary.
Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.