MSZÉSZ: jelez a szakma, gond lehet a nyárral

Szakmai partnerünk, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) a következő közlemény megjelentetését kérte. Tartalma több, mint elgondolkodtató.

Tájékoztatásuk szerint az Elnökség felé számos tagszálloda jelezte, hogy a Pünkösd messze elmaradt a várakozásoktól és az előző évek forgalmától, illetve a főszezonra elég borúsak a kilátások. 

 

Alacsony foglaltsági adatok 

A Szövetség kutatásából kiderült, hogy azok a szállodák, amelyek nem rendelkeznek hatalmas wellness részleggel, nincsen széles gyermekprogram kínálatunk, illetve nem félpanziós, vagy all inclusive ellátást nyújtanak, azok 30-50 százalékos szobafoglaltságot tudtak elérni a hosszú hétvége alatt. 

Valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a kisgyermek nélküli, és leginkább fővárosi lakosok által generált forgalom nagymértékben elmaradt a szokásostól a növekvő kiutazásnak köszönhetően. 

Sajnos a nyári hónapokra ugyanezek a trendek figyelhetők meg. Sok vidéki, kis szobaszámú, kiemelkedő gasztronómiai szolgáltatást nyújtó, inkább felnőttbarát szálloda 40-50 százalék körüli foglaltsággal fogja zárni a júniust és a két fő nyári hónapra is egyelőre 20-30 százalékos foglaltságon állnak és alacsony az érdeklődés.

Ráfizetéses lehet az idei nyár 

Bár a szállodai árak átlagosan 8-10 százalékkal emelkedtek, de a költségeknél még ennél is nagyobb mértékű növekedés figyelhető meg, ezért amennyiben a forgalom elmarad a korábbiaktól, akkor sajnos a profitabilitás további romlása várható. 

A növekvő számú kiutazás mellett, a nagyobb vállalati rendezvények részbeni elmaradása is egyértelműen hátráltatja a szállodaipar fellendülését. 

Fentiek miatt továbbra is fontosnak tartja a Szövetség, hogy július 1-jétől a SZÉP-kártya felhasználás az eredeti céloknak megfelelően történjen, mivel ez az egész ágazata megerősödésének egyik feltétele.

 

Forrás: MSZÉSZ / Turizmus Online


Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.
Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban

Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban 

Az ibis új helyszínekkel erősíti európai pozícióit a régióban.
Több mint 65 ezer spanyol Airbnb-s szálláshely szűnik meg

Több mint 65 ezer spanyol Airbnb-s szálláshely szűnik meg 

Sok spanyol az ilyen rövid távú kiadásokat okolja a lakáshiány súlyosbodásáért.
Szállásfoglalási előrejelzés az idei főszezonra

Szállásfoglalási előrejelzés az idei főszezonra 

Magyarország egyik vezető hotel menedzsment szoftverének friss adatai szerint.
Ötcsillagos Maldív-szigeteki szálláshely a világ legjobb szállodái között

Ötcsillagos Maldív-szigeteki szálláshely a világ legjobb szállodái között  

Az Ayada Maldives elnyerte a TripAdvisor „Best of the Best” címet a 2025-ös Travelers’ Choice Awards keretében.
Fehér ház a kéklő tó partján – születésnapot ünnepelt a Kenese Bay Garden

Fehér ház a kéklő tó partján – születésnapot ünnepelt a Kenese Bay Garden 

Van a Balaton északi partján egy hely, amit, ha egyszer felfedez az ember, szinte biztos, hogy szeretne oda visszatérni.
Átadták az idei Aranynap-díjakat

Átadták az idei Aranynap-díjakat 

Hat magyarországi konferencia és wellness szálloda, valamint rendezvényhelyszín kapott elismerést.
Napfényes fejezet – a Danubius-lánc, köztük a  Danubius Hotel Helia megújulásáról

Napfényes fejezet – a Danubius-lánc, köztük a Danubius Hotel Helia megújulásáról 

A Danubius Hotel Helia – nevéhez méltóan, hiszen a „Helia” a Naphoz kötődőt jelenti – fénylő pont a főváros szállodai kínálatában.
Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában

Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában 

Négy magyarországi szálláshellyel bővül a szállodalánc.
Megkezdődött a 44. Országos Borverseny

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny 

Mintegy 2700 palack bor versenyez.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.