Nem vezetett árváltozáshoz az áfacsökkentés a német szállodaiparban

Németországban a szálláshelyszolgáltatás áfájának csökkentése nem vezetett alacsonyabb árakhoz. A szállodások a különbözetet visszaforgatták az üzletbe.

2010. január 1-je óta a német szállodáknak 19 helyett 7 százalékos áfával kellíszámolniuk. Sokan azt várták, hogy az alacsonyabb áfa mérsékeltebb szobaárakat von maga után, március középig azonban az új szabályozás egyáltalán nem volt hatással a tarifákra. A szállodások további fejlesztésekre fordították a „talált pénzt” – derül ki egy svájci szállodaipari online hírportál, a hotelrevue.ch jelentéséből.

A 3-5 csillagos szállodák kategóriájában 2009-ben 8 százalékkal csökkentek az árak 2008-hoz képest. A szállodák leginkább a személyzet képzésére, a felszereltség korszerűsítésére vagy a bérek emelésére fordítják az áfán megspórolt összeget. A 200 német Best Western szálloda például beadta a közösbe a megtakarított forrásokat, így egy 50 millió eurós fejlesztési alapot hoztak létre. Számos más ház, illetve hotellánc jelenleg azt fontolgatja, miként használják fel az "ajándék áfát". A Német Szállodaszövetség szóvivője, Stefanie Heckel szerint  még időre van szükség ahhoz, hogy az új adózási rendszer hatásai valóban megmutatkozzanak.

Az MTI januárban egyébként még éppen arról adott hírt, hogy az áfacsökkentés ellenére az év elején megdrágultak a németországi szállodák. A vizsgálatot január 1. és január 20. között végezte a Lufthansához tartozó AirPlus, amely az üzletemberek szállodafoglalásainak egyik vezető lebonyolítója Németországban. Eszerint januárban egy szállodai szobáért átlagosan 171 eurót kellett az üzletembereknek fizetniük, míg egy évvel korábban 167 euró volt az átlagár.


Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.