Növekedő foglaltság, erős költségkontroll a Danubiusnál

A foglaltság növekedés javított a teljesítményen, a költségeket viszont ezentúl is erős kontroll alatt kell tartani -Danubius Nyrt. friss jelentése szerint.

A Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság hétfőn hozta nyilvánosságra 2010. első kilenc havi és III. negyedéves, nem auditált eredményeit. Az összes működési és egyéb bevétel az első kilenc hónapban 3%-os csökkenés mellett 33,2 milliárd Ft volt. A forint-euró árfolyam változásának valamint a vulkáni hamu okozta nettó árbevétel kiesésnek együtt jelentős negatív hatása volt az I-III. negyedévben elért árbevételre 2009. azonos időszakához viszonyítva, az euróban kimutatott bevétel viszont elérte a tavalyi időszak szintjét.

A csoport foglaltsága 2010. I-III. negyedévében 61,9% volt szemben a 2009 I-III. negyedévi 60,8%-kal, 2010. III. negyedévben a foglaltság 74,7% volt szemben a 2009. III. negyedévi 71,7%-kal.

A 2010. I-III. negyedévi kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 4,9 milliárd Ft volt, amely 15%-kal alacsonyabb a tavalyi 5,7 milliárd Ft-hoz képest, míg a III. negyedévi EBITDA 8%-os emelkedéssel 3,8 milliárd Ft volt, az alábbiak következtében:

A magyar szegmens

A magyarországi szegmens bevétele 2010. I-III. negyedévében 19,4 milliárd Ft volt, ami 3%-os csökkenést jelent, a szállodai és vendéglátói szolgáltatásból valamint a Gundel étteremtől származó alacsonyabb bevételnek köszönhetően, azonban a szállodák foglaltsága kismértékben 1,8 százalékponttal, 57,0%-ről 58,8%-ra növekedett. Ezzel szemben az üzemi eredmény 0,2 milliárd Ft nyereség volt, összehasonlítva a 2009. I-III. negyedévi 0,6 milliárd Ft nyereséggel, mivel a bér- és egyéb működési költségeken történő megtakarítás részben ellensúlyozta az alacsonyabb bevétel negatív hatását. 2010. III. negyedéves üzemi eredménye a magyarországi szegmensben az előző évhez képest 24%-ot növekedve 1,3 milliárd Ft nyereséggel zárult.

Cseh, szlovák, román

A cseh szegmens eredmény-hozzájárulása 2010. I-III. negyedévében 0,7 milliárd Ft nyereség volt, szemben a tavalyi I-III. negyedéves 0,8 milliárd Ft nyereséggel, mivel bár a bevétel 1%-ot növekedve 5,6 milliárd Ft volt, a költségek megemelkedésével kellett szembesülni a megnövekedett vendéglétszám miatt.

A szlovák szegmens működési nyeresége az I-III. negyedévben 0,4 milliárd Ft volt, szemben a tavalyi 0,7 milliárd Ft nyereséggel. A forintban kifejezett bevétel 5% csökkenés mellett 7,1 milliárd Ft volt, részben a forint euróval szembeni erősödésének hatására. A költségek szigorú kontrol alá estek.

A román szegmens bevétele 2%-ot csökkenve 1,2 milliárd Ft-ot tett ki 2010. I-III. negyedévében, aminek hatására működési eredmény 50 millió Ft-tal csökkenve 259 millió Ft működési nyereséggel zárult.

Kisebb adózás előtti nyereség

A pénzügyi eredmény 2010. I-III. negyedévében 1,0 milliárd Ft veszteség volt, szemben a tavalyi I-III. negyedévi 1,2 milliárd Ft veszteséggel. Az adózás előtti nyereség 2010. I-III. negyedévében 0,6 milliárd Ft volt, szemben a 2009. I-III. negyedévi 1,2 milliárd Ft adózás előtti nyereséggel.

A beruházások és befektetések értéke 2010. I-III. negyedévében 1,3 milliárd Ft-ot tett ki szemben a 2009. I-III. negyedévi 1,4 milliárd Ft-tal. A Csoport átlagos létszáma 2010. I-III. negyedévében 4 673 fő volt, szemben a tavalyi 4 928 munkavállalóval.


SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.