Passzívház technológiával épül panzió Csongrádon

(MTI) – Passzívház technológiával épül panzió Csongrádon, a tervek szerint összesen 120 nap alatt elkészülő beruházás alapkövét pénteken rakták le a Tisza-parti városban.

Kormanik Ottó, a generálkivitelező Kormanik és Társai Kft. ügyvezetője elmondta, bár egyre gyakrabban készülnek passzívház technológiával minimális hűtési és fűtési igényű családi házak, a csongrádi Turbó Turista Panzió és Szolgáltatóház lesz kategóriájában Európában az első olyan épület, amely megfelel e kritériumrendszernek.
A nyolcszobás panzióban és százhúsz fő befogadására alkalmas konferencia- és oktatóteremben hagyományos fűtés és hűtés nélkül zord téli időjárásban és nyári tikkasztó kánikulában egyaránt biztosítható lesz a 21-23 Celsius fokos belső hőmérséklet. Mindezt a cég által kifejlesztett építészeti és gépészeti megoldásokkal érik el. A panzió egyedi technikai megoldásokat is igényel, hiszen néhány fő esetén éppúgy biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet, mint egy százfős lakodalom alkalmával – közölte a szakember.
A kivitelezés március 1-jén kezdődött, legkésőbb június 30-ra kulcsrakész lesz – tudatta az ügyvezető.
A Kormanik és Társai Kft. által kifejlesztett technológia előnye a gyors kivitelezés mellett, hogy árban versenyképes a hagyományos építési megoldásokkal. A 360 négyzetméteres épületegyüttes kivitelezése mintegy 100 millió forintba kerül – közölte a szakember.
Hozzátette: a módszer pozitívuma az is, hogy a kivitelezési munkák mintegy 60 százalékát szakképzettség nélküli alkalmazottak is el tudják végezni.
A technológia alkalmas lenne bérlakásépítésre is, hiszen ilyen házak esetén nem szükséges a hagyományos fűtés alkalmazása. Míg egy hagyományos technológiával felépített száz négyzetméteres családi ház éves hűtési és fűtési költsége mintegy 300 ezer forint, a cég által felépített kiskunfélegyházi referencia épületnél huszadannyi, 15 ezer forint – mondta Kormanik Ottó. (MTI)


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.