Próbavendégek Kecskeméten

„Profin flexibilis a szék háttámlája.” „Jó a kivetítő vászon is.” „Meg az is, hogy természetes fény van a teremben, de a szőnyegpadló nem lesz egy főnyeremény – a vörösbor ebből aztán ki nem jön.”, azonnal nyilvánvaló, szállodások méregetik szakértő szemmel a kecskeméti, vadonatúj Sheraton-ház most debütáló konferenciatermét, ahol a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tartja idei tavaszi, XXXIX. Közgyűlését.

„Próbavendégek vagyunk a házban”, nyitja meg a tartalmas szakmai napot dr. Niklai Ákos, az MSZÉSZ alelnöke, majd a házigazdák nevében Polgár Tibor igazgató kifejti, ahhoz, hogy a vidék legjobb üzleti szállodájává váljanak, a ház adottságain kívül a személyzet lesz a meghatározó. Kecskemét polgármestere, dr. Zombor Gábor pedig annak örül, hogy városának komoly presztízséhez járul hozzá a most nyíló, gyönyörű, elegáns business hotel.

Az elnöki beszámolóban Kopócsy Andrea ismerteti a legfrissebb, már a márciusi adatokat is tartalmazó számokat, és ebből kiderül, enyhe javulás tapasztalható a vendégéjszakák és a szobafoglalás terén, viszont továbbra is hátul kullogunk a többi európai desztinációhoz képest a hazai szállodák által kínált átlagárak és szobafoglaltság terén. Egyetlen példa: nálunk a Budapest-Prága-Bécs viszonylatában tavaly átlagosan 65 euróért kínáltunk tavaly egy szobát (Prága: 73,8, Bécs: 98,4), míg idén még ez alá is zuhantak a számok – 57,6 eurónál tartunk most (Prága: 62, Bécs: 91,8)

Komoly nehézséget jelent a szakmában, emeli ki az elnöknő, hogy a Szép-kártyák szállodai zseb forgalma közel sem hozza azt a forgalmat, ami elvárható lenne, sokan sírják vissza az üdülési csekkes időket, ami sokkal nagyobb hazai vendégforgalmat generált korábban.
Az éttermesek viszont megtalálhatják a számításukat, főként, ha olyan helyet nyitnak vagy működtetnek, amire ma valóban szükség van – ezt már Zsidai Zoltán Roy-tól halljuk, az ismert vendéglátós-família tagjától, aki szerint lehet ma válság biztos üzleti modellként működtetni egy vendéglátóegységet – csak érteni kell hozzá. Szerinte ma Budapesten óriási a kínálat és gyenge a kereslet – ez a megállapítás főleg a legfelső szegmensre, azaz a fine-dining-ot kínáló helyekre igaz. Zsidai úgy véli, kizárólag a „valami mást”, az eltérő szegmensben kínáló házak lehetnek sikeresek, és elengedhetetlen a megfelelő piacismeret, a pontos stratégia kidolgozása, valamint a profi megvalósítás. És melyek ma a nyereséges működésre alkalmas helyek? A modern bisztrók, a helyi ételeket kínáló éttermek, az elegáns éttermek, kerthelyiségek, az ázsiai konyhák, valamint a bárok – ez utóbbiból (meglepő módon) ma igencsak kevés van.

Végül érdemes néhány szót szólni a Közgyűlést megelőző reggeli órákról is: ekkor zajlik a társult tagok szekcióülése, ahol főként arról panaszkodnak a társult tagok – akik főként szállodai, éttermi beszállítók -, hogy nincs megfelelő kapcsolat köztük és üzleti partnereik, azaz a szállodások között. Sőt, megfelelő információt sem kapnak arról, hogy hol kit kereshetnének, kivel vehetnék fel a kapcsolatot egy-egy lehetséges üzleti kapcsolat kiépítése, vagy ajánlattétel során. Majd ugyanitt egy fontos bejelentésre is sor kerül: a HUNGEXPO részéről tájékoztatják a szakmai közönséget, hogy egy nemzetközi szintű élelmiszeripari, sütőipari és vendéglátóipari szakkiállítást hoznak hazánkba jövő tavasszal – a „SIRHÁ”-t -, amely különben a franciaországi Lyonban kerül kétévente megrendezésre, és világviszonylatban is az egyik legjelentősebb, legrangosabb szakmai topvásár. A jövő évi hazai SIRHA időpontja is megvan már: március 10-12-ig tartják a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén.


Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.