Próbavendégek Kecskeméten

„Profin flexibilis a szék háttámlája.” „Jó a kivetítő vászon is.” „Meg az is, hogy természetes fény van a teremben, de a szőnyegpadló nem lesz egy főnyeremény – a vörösbor ebből aztán ki nem jön.”, azonnal nyilvánvaló, szállodások méregetik szakértő szemmel a kecskeméti, vadonatúj Sheraton-ház most debütáló konferenciatermét, ahol a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége tartja idei tavaszi, XXXIX. Közgyűlését.

„Próbavendégek vagyunk a házban”, nyitja meg a tartalmas szakmai napot dr. Niklai Ákos, az MSZÉSZ alelnöke, majd a házigazdák nevében Polgár Tibor igazgató kifejti, ahhoz, hogy a vidék legjobb üzleti szállodájává váljanak, a ház adottságain kívül a személyzet lesz a meghatározó. Kecskemét polgármestere, dr. Zombor Gábor pedig annak örül, hogy városának komoly presztízséhez járul hozzá a most nyíló, gyönyörű, elegáns business hotel.

Az elnöki beszámolóban Kopócsy Andrea ismerteti a legfrissebb, már a márciusi adatokat is tartalmazó számokat, és ebből kiderül, enyhe javulás tapasztalható a vendégéjszakák és a szobafoglalás terén, viszont továbbra is hátul kullogunk a többi európai desztinációhoz képest a hazai szállodák által kínált átlagárak és szobafoglaltság terén. Egyetlen példa: nálunk a Budapest-Prága-Bécs viszonylatában tavaly átlagosan 65 euróért kínáltunk tavaly egy szobát (Prága: 73,8, Bécs: 98,4), míg idén még ez alá is zuhantak a számok – 57,6 eurónál tartunk most (Prága: 62, Bécs: 91,8)

Komoly nehézséget jelent a szakmában, emeli ki az elnöknő, hogy a Szép-kártyák szállodai zseb forgalma közel sem hozza azt a forgalmat, ami elvárható lenne, sokan sírják vissza az üdülési csekkes időket, ami sokkal nagyobb hazai vendégforgalmat generált korábban.
Az éttermesek viszont megtalálhatják a számításukat, főként, ha olyan helyet nyitnak vagy működtetnek, amire ma valóban szükség van – ezt már Zsidai Zoltán Roy-tól halljuk, az ismert vendéglátós-família tagjától, aki szerint lehet ma válság biztos üzleti modellként működtetni egy vendéglátóegységet – csak érteni kell hozzá. Szerinte ma Budapesten óriási a kínálat és gyenge a kereslet – ez a megállapítás főleg a legfelső szegmensre, azaz a fine-dining-ot kínáló helyekre igaz. Zsidai úgy véli, kizárólag a „valami mást”, az eltérő szegmensben kínáló házak lehetnek sikeresek, és elengedhetetlen a megfelelő piacismeret, a pontos stratégia kidolgozása, valamint a profi megvalósítás. És melyek ma a nyereséges működésre alkalmas helyek? A modern bisztrók, a helyi ételeket kínáló éttermek, az elegáns éttermek, kerthelyiségek, az ázsiai konyhák, valamint a bárok – ez utóbbiból (meglepő módon) ma igencsak kevés van.

Végül érdemes néhány szót szólni a Közgyűlést megelőző reggeli órákról is: ekkor zajlik a társult tagok szekcióülése, ahol főként arról panaszkodnak a társult tagok – akik főként szállodai, éttermi beszállítók -, hogy nincs megfelelő kapcsolat köztük és üzleti partnereik, azaz a szállodások között. Sőt, megfelelő információt sem kapnak arról, hogy hol kit kereshetnének, kivel vehetnék fel a kapcsolatot egy-egy lehetséges üzleti kapcsolat kiépítése, vagy ajánlattétel során. Majd ugyanitt egy fontos bejelentésre is sor kerül: a HUNGEXPO részéről tájékoztatják a szakmai közönséget, hogy egy nemzetközi szintű élelmiszeripari, sütőipari és vendéglátóipari szakkiállítást hoznak hazánkba jövő tavasszal – a „SIRHÁ”-t -, amely különben a franciaországi Lyonban kerül kétévente megrendezésre, és világviszonylatban is az egyik legjelentősebb, legrangosabb szakmai topvásár. A jövő évi hazai SIRHA időpontja is megvan már: március 10-12-ig tartják a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén.


Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.
Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban 

A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.
Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban

Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban 

Sikeresen lezajlott a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének éves közgyűlése.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.