Szállodalánc és egyetem összefogása az égető munkaerőhiány miatt

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és Mellow Mood Hotels cégcsoport együttműködési megállapodást kötött közös képzési, kutatási és gyakorlati programok megvalósítására, melyek a MATE-Mellow Mood Hotels Akadémia égisze alatt valósulnak meg.

A kölcsönös előnyökön alapuló együttműködési megállapodást Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, valamint a Mellow Mood Hotels cégcsoport két tulajdonos-ügyvezetője, Sameer Hamdan és Zuhair Awad írták alá. 

Minden, ami a munkaerőpiaci helyzeten javít, kiemelt jelentőségű ma a turizmus, a szállodaipar és a vendéglátás területén. Ezt célozza a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint a Mellow Mood Hotels cégcsoport közötti együttműködési megállapodás, amelyet csütörtökön írtak alá ünnepélyesen a szállodalánc zászlóshajójának számító Párisi Udvarban.

 

A két intézmény vezetőinek részvételével megtartott tájékoztatón először a házigazdák értékelték a Magyarországon egyedülállónak tekinthető együttműködést. A Mellow Mood Hotels cégcsoport tulajdonosai, Zuhair Awad és Sameer Hamdan magyar nyelven tartott köszöntőjükben hangsúlyozták, mennyire fontos a 10 szállodát és több éttermet tulajdonló, illetve üzemeltető sikeres vállalkozásnak, hogy szakképzett munkaerőt találjanak. 

A közös munkafolyamat lényege, hogy az egyetem kompetenciafejlesztő felnőttképzési programokat indít a munkavállalási esélyek javítása érdekében, valamint magyar és angol nyelvű felsőoktatási képzéseket hirdetnek meg, melyek gyakorlati helyszínét a szállodalánc biztosítja.

A lánc üzemeltetői bíznak abban, hogy a gyakorlati munka során a hallgatók nemcsak ennek időtartamára kötnek ismeretséget a szállodákkal, hanem a későbbiekben munkahelyüknek tekintik azokat. Lényeges, hogy angol nyelven is folyik majd a posztgraduális képzés, ráadásul megfizethető árakon. Török Ágoston, a Mellow Mood Hotels cégcsoportigazgató helyettese kiemelte, mennyire fontos ma a szakképzett munkaerő utánpótlás a szállodaiparban és a vendéglátásban. 

Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora rámutatott, egyetemük azért is alkalmas egy ilyen együttműködésre, mivel sokirányú szakképzést nyújtanak, a pénzügyi szolgáltatástól a kommunikációig, a szállodaipartól az élelmiszer alapanyagok előállításáig, a kertészettől a halgazdálkodásig. A hallgatók tehát egész spektrumát áttekinthetik az ágazatnak, és többféle szakterületen képezhetik magukat a 80 órás hétvégi kurzusokon,  illetve később választhatnak, hogy hol helyezkednek el.

Az együttműködés alapgondolata már évekkel ezelőtt, 2016-ban, a jogelődnek számító Szent István egyetemen felmerült, de csak mostanra érett be.

Forrás: mfor.hu / Turizmus Online


Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.
Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban

Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban 

Az ibis új helyszínekkel erősíti európai pozícióit a régióban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.