Új technológiák és algoritmusok a szállodaszektor számára

A modern biztonsági rendszerek – beleértve a fejlett kamerarendszereket, okos szoftvereket és adatfeldolgozó megoldásokat – már nem csak a passzív megfigyelést szolgálják, hanem aktívan képesek felismerni a potenciális veszélyeket és a nem kívánt eseteket.

A legújabb fejlesztések révén a szállodákban alkalmazott kamerarendszerek valós idejű elemzést nyújtanak, felismerve a gyanús mozgásokat, azonosítva a potenciális lopásokat vagy baleseteket. A beépített algoritmusok képesek különbséget tenni a rutin események és a rendkívüli helyzetek között, így csökkentve a téves riasztások számát, miközben gyorsabban reagálnak a valós veszélyekre.

Ezek a technológiák nem csak a vendégek biztonságérzetét növelik, hanem a szállodai személyzet munkáját is megkönnyítik. Az intelligens rendszerek segítségével a szállodák képesek a baleseteket és jogsértéseket megelőzni, valamint hatékonyan reagálni a már bekövetkezett incidensekre, eseményekre. A felgyorsult adatfeldolgozási képességek révén a korábban órákig tartó elemzések most percek alatt elvégezhetők, lehetővé téve a gyors és pontos döntéshozatalt, így akár káreseményeket is megelőzhetünk általa.

Van igény a folyamatos fejlesztésekre?

Az algoritmusok alkalmazása nem csak a biztonsági területeken jelent előnyt, hanem a szállodai üzemeltetés más területein is. Az incidensmegelőző rendszerek integrálhatók a vendéglátás más folyamataival, mint például a beléptető rendszerek, a hőmérséklet-ellenőrzés, vagy a szobák kulcsmentes hozzáférése, így tovább növelve a vendégélményt.

2024-es TP-Link kutatásunk is azt támasztja alá, hogy bár még nem terjedtek el hazánkban ezek a megoldások, de nyitottság lenne rá.


Fotó: TP Link

A szállodaiparban végbemenő technológiai fejlődés jelentős mértékben hozzájárul a bizton-sági incidensek számának csökkentéséhez és az operatív hatékonyság növeléséhez. A szektor szereplői egyre inkább felismerik, hogy a korszerű biztonsági rendszerekbe való beruházás nem csak a vendégek, hanem a vállalkozás sikerének kulcsa is.


Fotó: TP Link

Tehát ezek alapján megállapítható, hogy az új technológiai fejlesztések ugyan elérhetők a piac vezető gyártóinál, azonban alkalmazásuk még nem vált széles körben elterjedté. A legtöbb felhasználó számára elegendő, hogy egyáltalán rendelkeznek kamerarendszerrel, miközben a felvételek minősége, a hangrögzítés, valamint ezek gyakorlati hasznosítható-sága háttérbe szorul, vagy csak részben valósul meg. – a felvételek használhatósága, a hangrögzítés már kevésbé fontos vagy megoldott.

Mit mutat a célirányú kutatás?

A technológiai cég idén nyáron a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével karöltve kutatást végzett, 800 szálloda bevonásával, ami kimutatta, sajnos sok helyen még mindig elavult rendszerekkel dolgoznak a szálláshelyek. Bár a megkérdezett szálláshelyek többsége alap-vetően elégedett a jelenlegi biztonsági rendszereivel, az arcfelismerésre és hangfelvételre alkalmas kamerák hiánya, valamint a használt technológia elavultsága arra utal, hogy a szállodai biztonsági megoldások jelentős fejlesztésre és korszerűsítésre szorulhatnak a jövőben.

Ezek a hiányosságok nemcsak a vendégek biztonságát, hanem a szállodák lehető-ségeit is korlátozhatják a bűnesetek és incidensek hatékony felderítésében és megelőzésében.


Ünnepi gasztronómia az ötcsillagos budapesti házban

Ünnepi gasztronómia az ötcsillagos budapesti házban  

A Matild Palota az idei ünnepi időszakra igazi téli csodavilágot teremt, ahol hatalmas üveg jégcsapok és óriás gyöngydíszek egyedi és modern összehatása ejti majd ámulatba a látogatókat az eleganciát sugárzó arany kiegészítőkkel karöltve.
Igazgatói kinevezések az Accent házainál

Igazgatói kinevezések az Accent házainál 

Koós Melinda vezeti a májusban újranyitott Kenese Bay Garden Resort & Conference szállodát, őt Maul Kitti váltja a Gotthard Therme Hotel & Conference élén.
Versenyfutás az elégedett vendégekért: lépéselőnybe kerülhetnek az AI-felhasználók

Versenyfutás az elégedett vendégekért: lépéselőnybe kerülhetnek az AI-felhasználók 

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen kihívásokkal szembesül a vendéglátás, és hogyan segíthet az AI ezek leküzdésében.
Újabb TRIBE-egységek a láthatáron

Újabb TRIBE-egységek a láthatáron 

Az utazók az elkövetkező években több mint negyven TRIBE-szálloda megnyitására számíthatnak, Európában olyan helyszíneken, mint Párizs, Krakkó, a Budapest Airport és Mainz.
MSZÉSZ Trendriport: több szálloda, tíz százalékkal magasabb vendégéjszaka számok

MSZÉSZ Trendriport: több szálloda, tíz százalékkal magasabb vendégéjszaka számok 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette októberi trendriportját a KSH adatai alapján.
Friss arculat és izgalmas menük az egyik belvárosi szállodai bárban

Friss arculat és izgalmas menük az egyik belvárosi szállodai bárban 

Az élet körforgása a bárpult mögött.
MSZÉSZ-kutatás: milyen rendszerekkel dolgoznak a szállodák?

MSZÉSZ-kutatás: milyen rendszerekkel dolgoznak a szállodák? 

Közelednek az ünnepek, sokan terveznek erre az időszakra kisebb-nagyobb utazásokat. de érdemes körültekintőnek lenni az előkészületeknél...
Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen

Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen 

Különdíjat nyert a dual-branded ibis&TRIBE Budapest Stadium hotel.
Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija 

November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.