Felemás hotelpiaci helyzet a tengerentúl

Felemás hotelpiaci helyzet a tengerentúl 

Csaknem visszatért a járvány előtti forgalom, megint bővülhetnek a láncok az Egyesült Államok legtöbb városában. Az új beruházásokat azonban biztosan későbbre fogják halasztani. 
Már látszik a negatív spirál: kevesebb szoba drágábban

Már látszik a negatív spirál: kevesebb szoba drágábban 

Már az októberi adatokban is látszik a kedvezőtlen folyamat. 
Az ország, ahol egekben a szállodaipar teljesítménye

Az ország, ahol egekben a szállodaipar teljesítménye 

Visszapattant a szállodaupar a járvány után, Katarban külön irtózatos vágtatásba kezdett a szektor a futball-VB miatt. De mi a titka a sikeres vendéglátásnak? Az Exchange-ben többek között a világ egyik legnagyobb szállodaipari multija, az Accor vezetője válaszol a kérdésre - írja az euronews.
Elvérezhetnek az átlagos négy csillagos hotelek itthon

Elvérezhetnek az átlagos négy csillagos hotelek itthon 

Az alsó és az alsó-közép, valamint a legfelső kategóriás hotelek túlélhetik a válságot, de az átlagos adottságú és nem kiemelkedő szolgáltatásokat nyújtók vannak a legnehezebb helyzetben Magyarországon. A nagy energiaigényű vidéki wellnesshotelek közül több is elvérezhet - állapította meg október végén készült helyzetértékelésében a Newmark VLK Hungary üzleti tanácsadó cég.
Az USA szállodaiparát is kínozza a munkaerőhiány

Az USA szállodaiparát is kínozza a munkaerőhiány 

Az Amerikai Szállodaszövetség (American Hotel & Lodging Association) szeptemberi, új tagjai körében végzett felmérése szerint tagszállodáikban változatlanul munkaerőhiány tapasztalható - írja honlapján a ConventionSouth cikke alapján a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége. 

Csődök jöhetnek a hazai turizmusban 

A szállodák jövedelmezősége 40 százalékkal eshet 2019-hez képest. A következő három év nagyon nehéz lesz a hazai turizmus és hotelipar számára – mondta a növekedés.hu-nak Flesch Tamás.
"Emelhetnek a szállodák, a kereslet engedi"

"Emelhetnek a szállodák, a kereslet engedi" 

Egyebek között ezt a következtetést vonták le hazai és nemzetközi szállodaipari szakemberek egy szerdai webináron.
Merre tartanak Európában a szállodai beruházások?

Merre tartanak Európában a szállodai beruházások? 

A Kempinskiben rendezi idei konferenciáját a HOTCO: a tekintélyes nemzetközi szállodabefektetési fórum évek óta az európai hotelfejlesztési stratégiai pontokra összpontosít, elsősorban Közép- és Kelet-Európa, valamint a Kaukázus térségében.
Optimista elemzés a szállodaiparról

Optimista elemzés a szállodaiparról 

Noha a még továbbra is jelenlévő koronavírus mellett az elhúzódó ukrajnai konfliktus is kockázatokat hordoz az iparág számára, az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) továbbra is kitart az előrejelzése mellett, amely a globális turizmus átlagosan 55 százalékos növekedését vetítik előre 2022-re, ami világszinten 645 millió turistaérkezést jelent. Az újrainduló szállodaipar egyik legnagyobb kihívása idén a munkaerőhiány, melynek hatásait a hotelek innovatív technológiai megoldásokkal is igyekeznek ellensúlyozni – derül ki a Moore Global legújabb nemzetközi iparági elemzéséből.
A háború késlelteti a hotelpiac visszaépülését is

A háború késlelteti a hotelpiac visszaépülését is 

Európában már vannak befektetési tranzakciók, nálunk még nem nagyon. A Giro jót tett a magyar turizmusnak és új vidéki fejlesztések is indultak. A hotelpiac lábra állását azonban főleg közvetlen térségünkben a háború és a gyorsuló infláció is lassítja – állítja a Newmark VLK Hungary ingatlan tanácsadó cég május elején született piaci összefoglalója.

A vidék rendben lehet, de a főváros még döcög az idei nyáron 

A vidéki szállodák foglaltság tekintetében jól állnak, azonban ez a főváros számára nem megnyugtató, mivel az utolsó járvány előtti békeévben, 2019-ben az országos szállodapiac bevételének a fele Budapesten keletkezett - nyilatkozta Kovács Balázs, a Danubius Hotels vezérigazgatója a Portfoliónak.

Hosszú távú fejlesztési tervek hajtják a magyar hotelpiacot 

A pandémia okozta kihívások még éreztetik hatásukat, azonban a magyarországi piacon – adottságainak köszönhetően - további fellendülés várható 2022-ben - fejtette ki a CBRE Hotel üzletágának vezetője. Régiós szinten Budapesten a legmagasabb az egy szállodai szobára jutó bevétel, a főszezon eseményei pedig serkentően hatnak a magyar piacot érintő nemzetközi turizmusra. A szegmenst a hosszú távú befektetési és fejlesztési tervek jellemzik, a folyamatosan növekvő tervezett kapacitással hamarosan megközelíthetőek lesznek a pandémia előtti értékek.

Jövőre már újra a régi lehet a turizmus 

A pandémiát követően az ad-hoc turizmus vált meghatározóvá, a folyamatosan növekvő utazási igény alapján pedig már 2023 végére elérhetők lehetnek a járvány előtti szintek. Befektetési szempontból egyre népszerűbb a kelet-európai piac és az újabb eszköztípusok, a járvány okozta ingatlanpiaci átalakulások következtében pedig felmerült az igény a konverziós megoldásokra - tájékoztatta lapunkat a társaság. 

A digitalizációé a jövő a szállodaiparban is 

Amíg mi azzal foglalkozunk, hogyan élednek újra a szállodák a Covid miatt, vagy mennek ismét tönkre a háború következtében, Amszterdamban a szakma jövőjéről tanácskoztak a turisztikai szakemberek. A jövő egyértelműen a digitalizációé, és tudomásul kell venni, hogy az a fajta az alázatos, mégis baráti, személyes stílus, amely Agatha Christie Marple kisasszonyának kijutott, vagy éppen a Halál Velencében című filmben Aschenbach professzor kapcsolatáról szólt a recepcióval, a múlté. A digitalizációé a jövő, akár tetszik, akár nem.

Megosztottak az osztrák szállodások az enyhítéssel kapcsolatban 

Ausztriában február 19-től ismét lehetővé válik, hogy az oltási, vagy gyógyultsági igazolás helyett negatív PCR teszttel is igénybe lehessen venni a turisztikai szolgáltatásokat. 

Itt mosathatnak majd a hazai szállodák 

A Velencei-tó közelében fekvő településen több mint nyolcszáz millió forintos ipari beruházás-fejlesztés valósul meg: elsősorban a szállodaiparra építő mosodai szolgáltatás - írja a Figyelő.

Komoly támogatást nyújt Románia a turisztikai ágazatnak 

A román kormány tetemes összeget csoportosít ideigenforgalmi vállalatok kisegítésére idén és jövőre. Az egyik szálloda vezetőjének beszámolója szerint a támogatás elsősorban a munkaerő megtartását szolgáhatja, mivel a bérköltségek aránya teljes kiadásaikon belül durván nőtt.

Prognózis az osztrák szállodaszövetségtől 

2024 előtt nem számít Európán kívülről jövő jelentős beutazóforgalomra az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) hamarosan leköszönő elnöke, Michaela Reitterer, egyik utolsó szakmai megszólalása szerint.

Amikor a hotelvállalat igazgatója áll be ágyazni 

Egy amerikai szállodavállalat elnök-vezérigazgatója a súlyos munkaerőhiány miatt maga ugrott be segíteni az egyik hotelbe takarítani és az ágyakat megcsinálni – írja a Business Insider cikke alapján a Telex.

Folytatódó állami segítség a bécsi szállodaiparnak 

A koronavírus és a lezárások negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására a Bécsi Gazdasági Ügynökség összesen 36 millió euró értékben finanszíroz különböző támogatási programokat. Ebből 15 millió euró jut a bécsi szállodaiparnak, ahol egy új döntés értelmében jövő nyárig lehet pályázni erre a keretösszegre.

Így próbáltak túlélni a budapesti hotelek 

Régiós szinten alacsony volt a szállodák foglaltsága 2021 első félévében, a többi főváros gyakorlatával szemben pedig a budapesti szállodák a 2020-as csökkentés után már a szobaár emelésével igyekeztek bevételt növelni - olvasható az MNB legfrissebb kereskedelmiingatlan-piaci jelentésében.

A világ legrangosabb szállodaipari egyeteme változtat oktatási modelljén 

128 év után az École hôtelière de Lausanne, a világ legrégebbi és legrangosabb vendéglátóipari iskolája újraértelmezi oktatási modelljét. Az első, szimbolikus lépés a névváltoztatás ,"EHL Vendéglátó Üzleti Iskolára.”  

Munkaerőhiány: csak a kétszámjegyű béremelés segíthet? 

A nyári hónapokban hirtelen megnőtt a forgalom a szálláshelyeken, munkaerőt viszont alig találni. A magasabb bérek jelenthetik a mézesmadzagot, bizonytalan azonban a bevételek növekedése. Ördögi körben a szakma.

Megütheti a szállodaipart a moratórium vége? 

A hazai turizmus helyzetéről kérdezte Hegedűs Attilát, a BDO Magyarország ügyvezetőjét az Index. Az idegenforgalmi szakértő többek között arról is beszámolt, hogy a járvány a nagy szállodákat és a kis családi panziókat egyaránt rosszul érintette, és szeptembertől, a moratórium lejártával jöhet az újabb feketeleves - írja a portfolio.

A budapesti szállodások lemondtak az idei évről 

A szállodaigazgatók már lemondtak arról, hogy jó szezon lesz az idei a fővárosban. A foci Eb sem hozta meg a várt fellendülést, alig voltak foglalások. Közben ennél is nagyobb probléma, hogy azok a dolgozók, akik elhagyták a pályát, nem akarnak visszatérni. Fővárosi szállodaigazgatókkal beszélgetett a hvg.hu arról, mihez kezdenek 2021 nyarán külföldi turisták nélkül.

A bécsi szállodások közel 40 százaléka tervez pályaelhagyást 

Riasztó számokat mutat az ausztriai Munkaügyi Kamara megrendelésére készült friss felmerés a bécsi szállodások helyzetéről. Az Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV) elnöke több megoldási javaslatot is felvázolt - írja a GD Consulting.

Négymilliárdos érvágás a szállodáknak a kieső húsvét 

Hagyományosan a húsvéti hosszú hétvége jelenti a tavaszi szezon igazi kezdetét a szállodaiparban. A zárva tartó hotelek csak ebben a néhány napos időszakban több, mint 4 milliárd forintos összesített bevételkiesést kénytelenek elszenvedni – mutat rá a Moore Hungary tanácsadó és könyvvizsgáló cég, hozzátéve: továbbra is reális az esélye egy erős nyári turisztikai szezonnak.

Borúlátók az osztrák szállodások 

Az ismert turisztikai tanácsadó iroda, a BDO Austria friss felmérése szerint a szállodások 66 százaléka pesszimista az ágazat jövőjét tekintve.

Turizmusonline.hu felmérés: Hogy látják a helyzetet a munkavállalók? 1. rész 

Megkérdeztük a hazai turisztikai, vendéglátós szektor területén működő hazai cégek munkaadóit, munkavállalóit, hogyan látják jelenlegi helyzetüket, ez évi kilátásaikat. Most a munkavállalói oldal bemutatásával folytatjuk kérdőívünk elemzését. 

Csalódottak az osztrák turisztikai vállalkozások 

A szövetségi kormány március elsején bejelentett döntése jelentősen elmaradt a turizmus területén dolgozó vállalkozások reményeitől, várakozásitól - számol be a GD Consulting.

Feleannyi hotelt adnak át Magyarországon 2024-ig  

A hazai szállodaipar nyár elejére várt újbóli felfutásának fontos feltétele, hogy mind a víruskezelés és a kapcsolódó oltási programok mind a légi- és szállodaipar újraindítása európai szinten is koordinált módon fussanak – mutat rá a BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletága.

Országos szállodapiaci felmérés covid-témában 

Látványos különbségek a budapesti és vidéki szállodások kilátásai között. Akár több év is lehet a visszaépülés. Létfontosságú az állami segítség az ágazat megmentéséhez. 

A szállodák sem számítanak már idén szervezett utasokra 

Nem nagyon tartják be a vendégek a higiéniai előírásokat a hazai szállodákban, a tavalyi szint 25 százalékát, ha eléri a budapesti hotelek teljesítménye 2020-ban. Egyebek között ezeket tudtuk meg csütörtökön a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnökétől, Flesch Tamástól egy szakmai webináriumon, amelyet a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviselete szervezett.

A leépítéseknek a szektorban még nincs vége 

A legnagyobb szállodás cégeknél 7 százalékkal csökkent a dolgozók száma a járvány után, de a végeredmény ennél jóval rosszabb lehet.

Ügyvédi szakvélemény a vis maiorról 

A koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések különösen érzékenyen érintik a szállodaipari és a kiskereskedelmi bérlőket. Sokan önhibájukon kívül nem tudják kigazdálkodni a bérleti díjat, ugyanakkor a veszteségből eredő díjcsökkentési igényt a bérbeadónak sem kell elfogadnia. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértője szerint a turisztikai szektorban működő vállalkozásokat bizonyos mértékben védi a veszélyhelyzetre vonatkozó egyik kormányrendelet, a kiskereskedelmi szektorban azonban úgy tűnik, csak a bérbeadók és bérlők közötti megállapodás jelenthet megoldást. A vis maiorra történő hivatkozás egyik szektorban sem lenne bíróság előtt könnyen megvédhető.

70 százalék fölötti a Danubius-szállodák foglaltsága a hétvégére 

Hetven százalékot megközelítő a Valentin-napi hétvége foglaltsága a Danubius Hotels szállodáiban. A minőségi szolgáltatások, egyedi programok miatt különösen nagy az érdeklődés, a feljesztések hatására 13 százalékos átlagár-növekedés tapasztalható a tavalyi évhez képest a szállodákban.

Ajánlást adott ki az MSZÉSZ a koronavírus miatt 

Az MSZÉSZ külön felhívja a figyelmet a kínai, ázsiai vendégek változatlanul diszkriminációmentes, figyelmes fogadására, ami Magyarország imázsának szempontjából, a turizmus töretlen fejlődése elősegítése érdekében kulcsfontosságú. 

Lassúbb bővülés várható 2020-ban a szállodaiparban 

A korábban tapasztaltnál lassabb és helyi szinten nagyon eltérő teljesítmény vár a szállodaiparra 2020-ban a Skift szaklap kutatása szerint.

A külföldiek pörgették februárban a turizmust 

"Szállodáink február havi teljesítményét alapvetően a külföldi kereslet erősödése határozta meg, melyeknél a vendégéjszakák száma országos szinten 2,9%-kal emelkedett 2018. februárhoz képest. A szobakapacitás kihasználtság elmaradt a tavalyi szinttől, de a bruttó átlagárak emelkedése elősegítette a bevételek növekedésé" - áll az MSZÉSZ közleményében.

60 százalékkal több a szállodai vendégéjszakák száma mint 10 éve 

Ez is kiderül az elemzésből, amelyet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége készített a szállodaipar 2018-as teljesítményéről.

Nőttek a bérek a vendéglátásban és a szállodaiparban is 

A vendéglátóiparban és a szállodaiparban is több mint tíz százalékkal növekedtek a bérek egy év alatt a Workania felmérése szerint.

Szállodaipari tervek Romániában: az ötcsillagosoktól a romokig 

2017-ben a Hilton négy, az AccorHotels két szállodát nyit meg Romániában. A helyi tulajdonosok zöme a nagy láncokhoz csatlakozna, de van, aki leválna.

Egyre több pénz áramlik a régió hotelpiacára 

A befektetési aktivitás a közép-kelet-európai régió hotelpiacain felélénkült. Míg 2016-ban közel 1,2 milliárd euróra rúgott, 46 tranzakcióval, míg egy évvel korábban ez a szám 45 tranzakcióval alig haladta meg a 700 millió eurót - közölte a Cushman & Wakefield ingatlan tanácsadó legfrissebb kutatását hétfőn az MTI-vel.

Szállodaipari befektetések: mindenkin túltesz Németország 

Az európai szállodaipari befektetések 6,8 milliárd euróra rúgtak 2016 első félévében, ez 41 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől, és megfelel a 2016 második felében tapasztalt lassulásnak.

Nyereséges év vár a hazai szállodaiparra 

Kevesebb, mint 1%-kal emelkedett a működő szálláshelyek száma tavaly márciushoz képest - derül ki a KSH adataiból. Bár jellemzően a nyári hónapokban dübörög ez az iparág, már az első negyedévben is 10%-kal tudták növelni bevételeiket, így várhatóan nyereséges évnek néznek elébe 2016-ban is, áll a Bisnode Magyarország nagyelemzésében. Bár a szálláshelyek számának emelkedése kissé visszaesett az egy évvel ezelőttihez képest, Magyarország népszerűsége töretlenül nő, elsősorban az európai turisták körében.

Több ezer új szállodai szoba épül Budapesten 

Rég tapasztalt szintre került a magyarországi szállodai fejlesztésekbe vetett üzleti és piaci bizalom. Csak Budapesten mintegy 600-800 ötcsillagos és ezer-kétezer négycsillagos vagy annál alacsonyabb kategóriájú szobakapacitást előirányzó projekt előkészítése vagy megvalósítása zajlik, melynek nyomán már a következő 1-2 évben 5-10 százalékkal bővülhet a jelenlegi mintegy 19 ezer szobás kapacitás. Eközben vidéken is több új, nagyobb léptékű projekt megvalósulása is várható többek között a Modern Városok programja keretében. A szektorban ugyanakkor egyre több szálloda küzd a munkaerő-elvándorlás következményeivel, és továbbra is kevés az eszközpótlásra és termékfejlesztésre elhatárolható forrás.

HOTREC: regisztrálni kellene a turisztikai céllal bérbe adott lakásokat 

A szállodaipar véleménye szerint a megosztáson alapuló gazdaság keretében működő lakások rövidtávú bérbeadása hatásainak elemzése, illetve az ilyen tevékenység regisztrációja szükséges.

Szállodások, figyelem: jönnek az aktív és sokat költő idősek 

Az idősek és családosok költenek a legtöbbet, a fiatalok és a nők a legkevesebbet - derül ki a Danubius Hotels felméréséből.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!