Francia, portugál és olasz borokkal bővítette az Emirates Budapest-Dubaj járatának fedélzeti borkínálatát. A légitársaság 11 ország több mint 60 bor-, pezsgő- és portói fajtáját kínálja utasainak világszerte.
Az Emirates mindezidáig több mint 500 millió dollárt fektetett a fedélzeti borkínálat fejlesztésébe, amely fontos része a járatokon nyújtott gasztronómiai élménynek.
Ahelyett, hogy borbeszerzőket alkalmaznának, az Emirates szakértői csapata közvetlen kapcsolatot épített ki a világ legelismertebb borászataival, hogy saját maga választhassa ki és rendelje meg a fedélzeti borokat.
„Számunkra a bor egy különleges élmény. Az utasaink úgy szeretnék elfogyasztani a fedélzeten kínált borokat, mintha egy előkelő étteremben lennének. Itt nem csak arról van szó, hogy fehér, vörös vagy rosé legyen, hanem arra is kíváncsiak, hogy honnan származik a szőlő, milyen az évjárat, mi a borászat története. Ezért döntöttünk úgy több mint egy évtizede, hogy szakítunk a hagyományos vállalati beszerzés gyakorlatával, és kezünkbe vesszük a bor- és pezsgőbeszerzést” – nyilatkozta Sir Tim Clark, az Emirates légitársaság elnöke.
„A jellemző beszerzési mód, a tenderkiírás a szolgáltatásaink mérete miatt leszűkítette volna a választási lehetőségeinket, hiszen kevesen tudnák az Emirates igényelte mennyiséget beszállítani olyan minőségben, amelyet mi megkövetelünk. Inkább kis mennyiségekben vásároljuk meg a legjobb minőségű borokat, még akkor is, ha ez sokkal több logisztikai szervezést igényel, beleértve a járatok készleteinek feltöltését, a folyamatos étlapfrissítéseket és a légiutas-kísérők betanítását is.”
Hosszú távú befektetés
Az Emirates egy dinamikus borvásárlási stratégiát alakított ki: en primeur, vagyis még palackozás és piacra kerülés előtt szerzi be a legjobb évjáratokat. A légitársaság jelenleg több mint 1,2 millió üveg bort tárol burgundiai pincészetében, ebből néhány csak egy évtized múlva lesz fogyasztható.
„Minden egyes évjárat véges mennyiségben elérhető, ezért minél hamarabb készleteznünk kell a legjobbakat. Az évek során erős kapcsolatot építettünk ki a legelismertebb borászokkal az összes fontos borvidéken, így jutunk hozzá az igazán jó fogásokhoz. Bár ez egy jelentős befektetés, a bor és a pezsgő mindig is fontos részét képezte a fedélzeti szolgáltatásainknak, ezért hosszú távra tervezünk. Ahogyan azt is meg tudjuk mondani, hogy mekkora lesz a repülőgép flottánk és melyik útvonalakat szolgáljuk ki négy év múlva, ugyanígy arra vonatkozóan is tervezünk, hogy milyen borokat szolgálunk majd fel a különböző célállomásra tartó járatok egyes osztályain” – tette hozzá a légitársaság elnöke.
Az Emirates szíve a vöröshöz húz
Az Emirates boros pincéjének legjavát, a teljes borállomány mintegy felét bourdeaux-i borok teszik ki. A legnívósabb francia borászatokat, így a Château Lafite-et, Château Margaux-t, Château Latour-t, Château Haut-Brion-t és Château Mouton-Rothschild-et felsorakoztató boraival az Emirates a borínyencek álma. A légitársaság a borlap összeállításakor nem csak a bor minőségét és a különböző ételekkel való párosíthatóságát veszi számításba, hanem azt is, hogy azok íze miként változhat a tengerszint feletti 35000 láb magasság hatására.
„Kínálatunk állandó része a klasszikus francia bor, különösen azok a fajták, amelyek ételeink kísérőitalaiként fogyaszthatók. A francia vörös borok képezik a borlap alapját, köréjük építjük a kiegyensúlyozott és változatos régió- és stílusbeli választékunkat, így utasaink mindig több fajta közül választhatnak, attól függetlenül, hogy főételhez, magában, vagy egy desszert mellé fogyasztanák azt” – mondta Tim Clark.
A magyar borkedvelő utasok is megkóstolhatják az Emirates francia vörösbor-kínálatának a neves Château Beychevelle birtokról származó egyik karakteres borát, amelyet akár a magyar konyhából választott főételük mellé is fogyaszthatnak.
A Budapest-Dubaj járat Business Class-re jegyet váltott utasai továbbá két exkluzív francia fehérbor, a toszkán borvidék egy vörösbora és egy portói zamatát is élvezhetik utazásuk alatt. A francia és európai márkák mellett az Emirates ausztrál, új-zélandi, kaliforniai és más borvidékről származó újvilági borok izgalmas választékát kínálja utasainak. Az első osztályon utazók majdnem az összes járaton megkóstolhatják a Dom Perignont, a világ egyik legjobb minőségű pezsgőjét.
Ezen kívül néhány kiválasztott járaton korlátozott időtartamig – mint például a San Fransiscóba, ill. Houstonba tartó A380-as járatokon decemberig – különleges ínyencségként 2003-as rozé Dom Perignon-nal kedveskednek az utasoknak. A 2003-as évjárat elkészítése igazi kihívást jelentett a szélsőséges időjárási körülmények miatt, ugyanis egy szokatlanul kemény, száraz telet követő fagy elpusztította a szőlőtermést. A hideget ráadásul egy 53 éves melegrekordot megdöntő nyár követte. A szélsőséges időjárást túlélő szőlőfürtök viszont érettek és egészségesek voltak, minőségük a legendás 1947-es, ’59-es és ’76-os szürethez volt fogható. A végeredmény intenzitása egészen egyedi és ellentmondásokkal teli: egyszerre jellemzik a karakteres és a lágy ízek.
Az utasok az emirates.com oldalon találhatnak több információt az adott járatukon kínált bor-, portói- és pezsgőkínálatról a járatinformációk megadásával: http://www.emirates.com/ae/english/flying/dining/wines/inflight-wine.aspx.