6,7 milliárdos nyereség a légitársaságoknál

A légitársaságok utasforgalma 2012-ben 5,3%-kal nőtt 2011-hez képest. A növekedési ütem tehát valamelyest alulmúlja a 2011-es 5,9%-os szintet. A gépek foglaltsága a tavalyi évben szinte rekordot döntött, a járatok átlagosan 79,1 %-os töltéssel repültek, derül ki a IATA adataiból.

Habár a 2011-es 5,9%-os növekedéstől elmaradt a tavalyi 5,3 százalékos utasforgalom-emelkedés, mégis jobb a 20 éves, 5%-os átlagnál, írja a világ légiforgalmát elemző, a teljes 2012-es évet átfogó statisztikájában az IATA (International Air Transport Association).

A teljes IATA analízis ide kattintva letölthető >>>

2011-hez képest a nemzetközi utak iránti kereslet (+6%) nőtt intenzívebben, mint a belföldi járatok forgalma (+4%). A növekedés legfőbb motorjai a nemzetközi- és a belföldi légijáratok forgalombővülése esetében egyaránt a feltörekvő piacok voltak. A repülők átlagosan 79,1%-os töltéssel közlekedtek. 

Már a második évben csökken a teheráruk légiforgalma. A tavalyi cargo forgalom 1,5%-kal múlta alul a 2011-es évit. 2011-ben 0,6%-os volt a csökkenés. A tehergépek 45,2%-kos kihasználtságot értek el átlagosan a tavalyi évben.

"A gazdasági nehézségek ellenére bővülni tudott az ágazat az elmúlt 12 hónapban, ami jól mutatja, hogy a légiközlekedés mennyire fontos része mai életünknek. Emellett a rekord-közeli foglaltsági adatokból az is kiderül, hogy a légitársaságok mennyire óvatosan bánnak kapacitásaikkal. A forgalom növekedésének és a repülőgépek magasfokú kihasználásának köszönhetően a légitársaságok 2012-ben a számítások szerint 6,7 milliárd dollár nyereségre tettek szert a magas üzemanyagárak ellenére" -  kommentálta az adatokat Tony Tyler, az IATA igazgatója.

Nemzetközi utasforgalom

A nemzetközi utasforgalom 6%-kal nőtt 2012-ben. A legnagyobb növekedést a feltörekvő piacok érték el: a Közel-Keleten 15,4%-os, Latin-Amerikában 8,4%-os, Afrikában pedig 7,5%-os volt a bővülés. A kapacitás a keresletnél visszafogottabban, 4%-kal bővült, amellyel a nemzetközi légitjáratok rekord szintű, 78,9%-os kihasználtságot értek el.

Az ázsiai-csendes-óceáni térség légitársaságai 5,2%-os utasforgalmi növekedést könyvelhettek el 2012-ben, ami 4%-kal haladja meg a 2011-es évit. Ne felejtsük el azonban, hogy utóbbi forgalmára jelentős negatív hatással volt a japán cunami. A 2012-es eredménnyel megfeleltek a régióban a globális átlagnak, és az ágazat teljes növekedésének mintegy ötödét adták. Kiugróan erős volt a térségben a negyedik negyedév, köszönhetően a kínai gazdaság erőrekapásának és az erősödő ázsiai külkereskedelemnek. A kapacitások itt 3 százalékkal nőttek, ami egy egészséges, 77,5%-os kihasználtságot eredményeztett.

Az európai légitársaságok utasforgalma 2012-ben 5,3%-kal nőtt, ami jóval alacsonyabb a 2011-es 9,5%-os növekedésnél. A növekedés főleg az eurozónabeli légitársaságok hosszú távú járatainak köszönhető. Az EU-n belüli nemzetközi járatok forgalma stagnált, a régió mérsékelt gazdasági növekedése ellenére. Az európai légitársaságok nemzetközi forgalomnövekedésének negyedét az eurozónán kívüli társaságok adták, melyben Törökország szerepe kiemelkedő volt. A kapacitások 3,1%-kal bővültek, a töltés átlagosan 80,5%-os volt. Az európai légiközlekedési ágazat a vártnál jobb pénzügyi eredményeket tudott elérni.

A legkisebb nemzetközi utasforgalom-növekedést Észak-Amerika légitársaságai érték el, a bővülés 1,3%-os volt, szemben a 2011-es 4,1%-os növekedéssel. A konszolidáció, struktúraváltások, szigorú kapacitásmenedzsment eredményeként a legmagasabb, 82%-os kihasználtságot érte el a térség. (A kínált üléskiapacitás 0,3%-kal volt tavaly alacsonyabb a 2011-esnél.) Az észak-amerikai társaságok nyereségét 2,4 milliárd dollárra becsülik a tavalyi évre.

A Közel-Kelet társaságai a teljes nemzetközi utasforgalmi bővülés három százalékát adták 15,4%-os tavalyi növekedésükkel. (2011-ben az Arab Tavasz eseményei ellenére az utasforgalom 8,9 százalékkal nőtt.) A kapacitások 12,5%-kal bővültek, míg a kihasználtság 77,4%-ra javult. A régió légitársaságia repült célállomásaik számát és járataik gyakoriságát egyaránt növelték.

A Latin-Amerikai légitársaságok iránti kereslet 8,4%-kal nőtt 2012-ben. A Közel-Kelet után ez a második legnagyobb bővülés, amely annak köszönhető, hogy a régióban, de főleg Brazíliában nőttek a fizetések és csökkent a munkanélküliség. A kapacitás növekedése (7,5%) alulmúlta a keresletét, így az évre vonatkozóan erős, 77,9%-os volt a gépek átlagos kihasználtsága.

Az afrikai légitársaságok nemzetközi utasforgalmának növekedése 7,5%-os volt, a kapacitás 7,1%-kal nőtt, a töltés így átlagosan 67,1%-ot ért el, ami a világ összes térsége közül a legalacsonyabb. 

Belföldi utasforgalom

A belföldi légiutak iránti kereslet világszerte 4%-kal nőtt a tavalyi évben. A legnagyobb bővülést Kína (+9,5%) és Brazília (+8,6%) légitársaságai könyvelhették el. A leggyengébben India légitársaságai muzsikáltak, amelyek forgalma 2,1%-kal sikeredett a tavalyelőttinél alacsonyabbra. Világszerte a légitársaságok belföldi járatainak kapacitása szinte a kereslet növekedésével megegyező mértékben, 3,8%-kal nőtt 2012-ben. A kihasználtságuk átlagosan 79,5%-kos volt. 

Optimista 2013-as várakozások

Az IATA 2012 decemberében kiadott 2013-as prognózisában éves szinten az utasforgalom 4,5%-kos növekedését jósolja, míg a cargo forgalomban (1,4%-os) is növekedést vár. Az előrejelzés szerint az ágazat nyereségessége tovább javul, a tavalyi 6,7 milliárd dolláros profit 2013-ban eléri a 8,4 milliárd dollárt.


Koncert és foci élmények egy légitársasági platformon

Koncert és foci élmények egy légitársasági platformon 

Az új szolgáltatás több, mint tízmillió belépőjegyet kínál utasai számára, több mint háromszáz városába.
Ez a légitársaság a szektor legvonzóbb munkáltatója

Ez a légitársaság a szektor legvonzóbb munkáltatója 

A Randstad Employer Brand díjakat a világ legnagyobb független munkáltatói márkakutatása alapján osztják ki.
Low cost járatindulás: Isztambult köti össze Budapesttel

Low cost járatindulás: Isztambult köti össze Budapesttel 

Az AVIAREPS Magyarország, az idén 30 éves AVIAREPS cégcsoport magyar leányvállalata jelentette be a járatindítást.
Dubaj a világ legnagyobb repülőterét tervezi

Dubaj a világ legnagyobb repülőterét tervezi 

Dubajban vasárnap bejelentették az emírség azon tervét, hogy az Al Maktoum nemzetközi repülőteret a világ legnagyobb repülőterévé fejlesztik.
A 111 éves hajómatuzsálem visszatér a BAHART flottájába

A 111 éves hajómatuzsálem visszatér a BAHART flottájába 

A Jókaival a nagyközönség május elsejétől Balatonfüreden találkozhat, ahol sétahajóként üzemel  a teljes hajózási szezonban.
Lazulós döntés a holland légitársaságnál

Lazulós döntés a holland légitársaságnál 

Tornacipőt hordhat májustól a KLM teljes hajózó személyzete.
Új éjszakai járat indul Sopronból Varsóba

Új éjszakai járat indul Sopronból Varsóba 

A FlixBus új közép-európai járatával bővíti a Magyarországról elérhető úti célok kínálatát. A naponta közlekedő közvetlen járat kényelmes és megfizethető lehetőséget kínál Sopron lakosainak, hogy felfedezzék Varsó gazdag kulturális életét.
Ritkítják a balatoni buszjáratokat május 1-jétől

Ritkítják a balatoni buszjáratokat május 1-jétől 

Olyan lépést tett a Volánbusz, mintha náluk senkit nem érdekelné, hogy a főszezon közeledtével tömegközlekedési eszközzel is el lehessen érni hazánk nyári legfőbb turisztikai célpontját a főváros felől.
Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.