Így alakult az Airbus és a Boeing első fél éve

Az Airbus-csoport adózott eredménye 16 százalékkal jobb lett az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest, eközben árbevétele nem változott, a Boeing üzemi eredménye pedig mintegy 60 százalékkal esett az első fél évben.

Az Airbus-csoport adózott eredménye 16 százalékkal jobb lett az első fél évben az egy évvel korábbihoz képest, eközben árbevétele nem változott.

A toulouse-i cég a január-júniusi időszakban 28,8 milliárd euró bevételt könyvelt el, az üzemi eredmény 17 százalékkal 1,8 milliárd euróra csökkent. Az adózott eredmény a pénzügyi manővereknek és akvizícióknak köszönhetően 16 százalékkal 1,7 milliárd euróra nőtt. Az adatok szerint a kereskedelmi géptípusok gyártására szakosodott üzletág nem tudta növelni az árbevételt, az üzemi eredménye pedig 70 százalékkal 421 millió euróra csökkent. Csökkent a helikoptergyártó és a védelmi üzletág pénzügyi teljesítménye is. Elemzésében az Airbus azt írta, eredményét negatívan befolyásolták az A400M típusú katonai szállító gép, valamint az A350-es szélestörzsű utasszállító repülőgép programjában tapasztalható késések. További nehézséget okoz, hogy az A320-asok gyártása a beszállítói lánc akadozása miatt lelassult, a problémát az év végéig javítják ki. Az első fél évben az Airbushoz 39,1 milliárd euró értékben futottak be megrendelések, szemben a tavalyi első fél évi 53,9 milliárd eurós rendeléssel. A rendelésállomány értéke jelenleg 978 milliárd euró.

A Boeing üzemi eredménye 60 százalékkal esett az első fél évben

A gyártó közleményében ismerteti: az árbevétel mindössze 1 százalékkal nőtt, elérve a 47,3 milliárd dollárt. Az üzemi eredmény viszont a tavalyi 3,7 milliárd dollár nyereség után az idén 63 százalékkal 1,3 milliárd dollárra esett. A szektorok közül a legnagyobb zuhanást a kereskedelmi géptípusokat előállító részleg szenvedte el, amely 2 százalékkal kevesebbet, 375 gépet szállított le a megrendelőknek. Árbevétele 1 százalékkal 31,8 milliárd dollárra mérséklődött, az üzemi eredmény viszont csak 60 millió dollár lett, holott egy évvel korábban még 2,5 milliárd dollár nyereséget könyvelt el. Az üzletág profitmarzsa a tavalyi 8,8 százalék után 0,2 százalékra csökkent. A cégcsoportot a védelmi és haditechnikai részleg húzta fel, amely a tavalyi 1,2 milliárdos üzemi eredmény után 2016 első fél évét 1,4 milliárdos eredménnyel zárta. A Boeing korábban már jelezte, hogy a 747-es modell iránt mutatkozó alacsony igény, a 787-es programban tapasztalható változások miatt mintegy 2 milliárd dollár plusz költség keletkezett. A számok publikálása után a Boeing lefelé módosította év végi kilátásait, előrejelzésében a gyártó az egy részvényre jutó 8,45-8,65 dolláros nyereséget a 6,40-6,60-as sávba korrigálta.

Forrás: MTI


Ilyen lesz az új Air Force One

Ilyen lesz az új Air Force One 

Az új Air Force One, hivatalosan VC-25B jelzésű, a Boeing 747-8 Intercontinental utasszállító repülőgépen alapul, és számos jelentős módosítást kap majd, hogy megfeleljen az elnöki különgép elvárásainak.
Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat

Hétvégétől sűrűbben jár a repülőtéri gyorsjárat 

A nyári repülőtéri forgalom várható növekedése miatt péntektől gyakrabban jár napközben a 100E Repülőtéri Expressz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között.
Indul az Intercity Splitbe

Indul az Intercity Splitbe 

    Az elővételi jegyértékesítés tavaszi indulása óta 8300 jegyet vásároltak az utasok, ami a tavalyi 14 ezer jegy több mint felét teszi ki.
"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről

"Varázslatos Duna" néven új luxus hajójárat Budapestről 

A Mária Terézia november 10-én indult nyolcnapos útjára, amely a németországi Passauban ér véget. 
Spanyol járatnyitás Budapest felé

Spanyol járatnyitás Budapest felé  

Bilbao városa légi összeköttetésében jelentős változás várható. Decembertől.
Káosz a birminghami repülőtéren a 100 ml-es folyadékkorlát miatt

Káosz a birminghami repülőtéren a 100 ml-es folyadékkorlát miatt 

Már reggel 5 órától sorok a repülőtéren kívül kígyóztak a sorok.
Napi járatnyitás Brüsszelbe a WIZZ-zel

Napi járatnyitás Brüsszelbe a WIZZ-zel 

Június 17-ével kezdődően az ultrafapados légitársaság elindította közvetlen járatait Budapestről a Zaventemben található Brüsszeli repülőtérre.
Piros-fehér-zöld meglepetés ennél az ultrafapadosnál

Piros-fehér-zöld meglepetés ennél az ultrafapadosnál 

Hajrá, Magyarok! Túró Rudival lepték meg az Eb-re utazókat.
A Wizz Air lett a legtöbbet késő légitársaság az Egyesült Királyságban

A Wizz Air lett a legtöbbet késő légitársaság az Egyesült Királyságban 

Az elemzés a brit repülőterekről induló több mint 2500 menetrend szerinti és charterjáratot vizsgált.
Forgalomba állt az utolsó Airbus Beluga XL

Forgalomba állt az utolsó Airbus Beluga XL 

A Beluga XL a repülőgépek szerkezeti elemeinek szállítására kifejlesztett speciális típus.