A repülőtereken körbejáró szusik ötletét a futószalagon tálalt étkeket kínáló japán vendéglők adták az üzemeltetőknek. A helyi specialitásokat ábrázoló ételutánzatok egyenként 50-80 centiméteresek, és egyes darabok súlya a 25 kilogrammot is eléri. A modellek egyenként 150-200 ezer jenbe - mintegy 367-489 ezer forintba - kerültek.
A helyi gasztronómiai specialitások népszerűsítése érdekében számos japán reptér él a módszerrel: Tojamában rákszusi, Oitában tengerisün- és tonhalszusi, Takamacuban egyedi udon tésztafajták, Mijadzakiban pedig marhabélszín és helyi gyümölcskülönlegességek köröznek a csomagkiadó szalagokon.
Egyes légikikötőkben nemcsak az ételeket, hanem a kultúrát is hasonlóképpen próbálják promótálni. Jonago repülőterén például egy híres helyi képregényrajzoló, Midzuki Sigeru mangafiguráit helyezték a poggyászok közé.
Azt még egyelőre nem tudni, hogy a kezdeményezések milyen hatással vannak az idegenforgalomra. "Nem tudjuk mérni turisztikai hatásukat, de biztosan van hasznuk" - közölte az oitai légikikötő munkatársa az Aszahi Simbunnal.
Az interneten mindenesetre nagy sikert arattak az ételutánzatok. A YouTube videomegosztó oldalra számos, a szokatlan promóciós módszert megörökítő videó került fel, és a reptereken köröző hatalmas szusik a Facebookon és a Twitteren is beszédtémává váltak Japánban, ahol egyébként bevett szokásnak számít, hogy az éttermek műanyag modellekkel mutatják be kínálatukat bejáratuk előtt.
Forrás: MTI