Tíz éves a SkyTeam - Péntektől a Tarom is tagja

A SkyTeam légiszövetség újabb légitársaságok csatlakozásával ünnepelte tízéves születésnapját New York-ban.

Az Aeroméxico, az Air France, a Delta Air Lines és a Korean Air 2000-ben alakították meg a SkyTeamet, a tagok száma azóta folyamatosan nőtt és a Vietnam Airlines legutóbbi, illetve a román légitársaság, a TAROM, péntekre tervezett csatlakozásával, 2010-ben eléri a 13-at. A SkyTeam megalakulásakor 6402 járatot kínált 451 desztinációval 98 országban, mára a járatok száma meghaladja a 13.000-t, 898 desztinációval 169 országban.

A SkyTeam vezetői áttekintették az elmúlt évtizedben elvégzett munkát és meghatározták azokat a stratégiai fontosságú területeket, amelyekre a légiszövetség az elkövetkezendő tíz évben külön figyelmet fordít majd. A partner légitársaságok szándéka, hogy tovább javítsák az együttműködést és fejlesszék a hálózatot, így biztosítva a növekedést az utasok és a légiszövetség tagjainak érdekében.

Az ülés során a SkyTeam:

• aláírt egy megállapodást a China Easternnel, ezzel formálisan is elindította a csatlakozási folyamatot, hogy a tagok között tudhassa az egyik legnagyobb kínai légitársaságot;

• megújította csatlakozási programját, amelynek köszönhetően az Air Europa, a Kenya Airways és TAROM teljes jogú tagokká váltak.

Fokozott együttműködés

„Az elmúlt 10 évben, mivel a szabályok enyhülése és a nyitott égbolt megállapodások lehetővé tették a tevékenység optimalizálását, a SkyTeam révén a légitársaságok több átszállási lehetőséget kínálnak utasaiknak a világ minden táján, elsősorban a szövetségek megerősítésével, a bonyolult interkontinentális fúziók helyett. A növekedésünk tehát folytatódik” – mondta el Léo Van Wijk, a SkyTeam Igazgatótanácsának elnöke.

Ázsiai terjeszkedés

Az Igazgatótanácsi ülés keretében a China Eastern, Kína egyik legnagyobb légitársasága aláírt egy csatlakozási megállapodást a SkyTeam-mel, hivatalosan is elindítva ezzel a csatlakozási folyamatot. Marie-Joseph Malé, a SkyTeam vezérigazgatója kifejtette, hogy milyen előnyöket jelent a szövetség számára a második kínai légitársaság belépése: „Ázsia egy növekedésben lévő és ezért nagyon fontos piac a SkyTeam számára, jó úton járunk, hogy javítsuk a kínálatot ebben a dinamikusan növekvő régióban. A Vietnam Airlines legutóbbi és a China Eastern jövőbeni csatlakozásával, 10%-kal nő a naponta üzemeltetett járatok száma a jelenlegi értékhez képest. A China Southern és a Korean Air társasággal együtt már négy ázsiai légitársaság erősíti a SkyTeam jelenlétét Ázsiában és készítik elő számára a jövőbeni növekedés útját. További ázsiai légiszállítók csatlakozását is várjuk, hogy megerősítsék a SkyTeam pozícióját ebben a régióban”.

Megújult csatlakozási program

A SkyTeam 10 éves évfordulója egyúttal a csatlakozási program megújulását is jelenti, amely így jobban tükrözi a szövetség növekedési stratégiáját. A korábbi társult tagság státusz azoknak a légitársaságoknak kedvezett, beleértve a tagok partenereit is, akik szerettek volna részesülni a SkyTeam által kínált előnyökből, de nem feleltek meg a teljes jogú tagság feltételeinek. A program révén a SkyTeam kibővíthette hálózatát és utasai a világ több régiójába juthattak el. Mivel a SkyTeam mára egy magasabb fokú fejlettségi és integrációs szintet ért el, valamennyi tagja teljes jogú. Ezzel a státuszváltással, a spanyol fapados Air Europa, a Kenya Airways és a péntektől új tagként csatlakozó román légitársaság, a TAROM szintén teljes jogú tagokként szerepelnek. Ez a lépés szorosabbá teszi a tag légitársaságok viszonyát. Az utasok számára azonban semmilyen különbséget nem jelent.

Jövőbeni célkitűzések

A SkyTeam figyelmet fordít arra, hogy a világ többi régiójában is megerősítse jelenlétét, mint például Latin-Amerika, Délkelet-Ázsia és India. „Az elmúlt évtized során a SkyTeam jelentős szerepet játszott a Delta Airlines által, az utasok számára a saját desztinációkon kívül kínált hálózat bővítésében” – jelentette ki Richard Anderson, a Delta Airlines vezérigazgatója, aki vendégként jelen volt a SkyTeam igazgatótanácsi ülésén New Yorkban. „Ez továbbra is így lesz, amennyiben a SkyTeam folytatja növekedési stratégiáját újabb légitársaságok felvételével, akik újabb régiók elérhetőségét biztosítják majd az utasok számára.”


Forgalomba állt az utolsó Airbus Beluga XL

Forgalomba állt az utolsó Airbus Beluga XL 

A Beluga XL a repülőgépek szerkezeti elemeinek szállítására kifejlesztett speciális típus.
Járattörlések és késések Franciaországban a sztrájkok miatt

Járattörlések és késések Franciaországban a sztrájkok miatt 

 A francia repülőtéri dolgozók a „24 órás szabály” ellen tiltakoznak, amely arra kötelezi őket, hogy időben értesítsék a vezetőket a sztrájkokról.
Az Emirates ősztől a Seychelle-szigetek érintésével repül Madagaszkárra  

Az Emirates ősztől a Seychelle-szigetek érintésével repül Madagaszkárra   

A légitársaság a Seychelle-szigeteken keresztül repül ősztől kezdve Madagaszkárra, így kényelmes és zökkenőmentes utazást biztosít azok számára is, akik két helyen terveznek egzotikus nyaralást.
Megvannak 2024 legjobb légitársaságai

Megvannak 2024 legjobb légitársaságai 

A közel-keleti légitársaság minden versenytársánál jobban teljesített utaselégedettség tekintetében és magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt.
Az újrahasznosítás igazán egyedi módját választotta a népszerű légitársaság

Az újrahasznosítás igazán egyedi módját választotta a népszerű légitársaság 

Így lesz az óriás repülőgépek üléseiből gyerektáska.
Így is utazhatnak a szurkolók a foci Eb-re

Így is utazhatnak a szurkolók a foci Eb-re 

Évről évre egyre több közlekedési eszköz válik elérhetővé a drukkerek számára.
Immár hivatalos: eladták a budapesti repteret üzemeltető céget

Immár hivatalos: eladták a budapesti repteret üzemeltető céget  

Az adásvételről már hónapok óta hallani lehetett.
Beveti az MI-t az Air France

Beveti az MI-t az Air France 

Mesterséges intelligencia (MI) segítségével javítja hatékonyságát a francia légitársaság.
Másfél év alatt több, mint húsz díjat söpört be a Budapest Airport

Másfél év alatt több, mint húsz díjat söpört be a Budapest Airport  

2024 első negyedévét értékelő nemzetközi utaselégedettségi felmérésen soha nem látott magasságokba tört a Budapest Airport értékelése.
Az Emirates légiutas kísérői mintha egy divatlapból léptek volna ki

Az Emirates légiutas kísérői mintha egy divatlapból léptek volna ki 

A jelenlegi egyenruhát a légitársaság belső tervezői a Simon Jersey brit vezető egyenruha-gyártóval közösen alkották meg, és 2008. július 28-án mutatták be az Emirates első A380-as repülőgépének ünnepélyes átadásakor.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.