Várbéli buszbehajtás: a kommunikációt sürgetik a szakmai szervezetek

Közös nyilatkozatot adott ki a turistabuszok budavári behajtásával kapcsolatban a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ), a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE).

A szakmai szervezetek közös nyilatkozatát változtatás nélkül publikáljuk.

"Ezúton szeretnénk informálni Önöket, hogy a turisztikai szakma a mai napig semmiféle hivatalos értesítést nem kapott a június 1-től tervezett budavári autóbuszos korlátozás részleteiről. Az autóbuszos személyszállítók és az idegenvezetők szakmai szervezetei eddig csak sajtóhírekből tájékozódhattak arról, hogy várhatóan hogyan valósul meg a turisták feljutása a Vár területére, és milyen alternatív parkolók válthatják ki a jelenlegi Palota úti autóbusz-parkolókat.

Több szervezet, így a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége MISZ, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungary, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete MKFE, valamint a szakmában dolgozó idegenvezetők levélben fordultak Dr. Guller Zoltán vezérigazgató úrhoz (Magyar Turiszikai Ügynökség), Dr. Bienerth Gusztáv kormánybiztos úrhoz (Magyar Turisztikai Ügynökség), Dr. Nagy Gábor Tamás polgármester úrhoz (Budavári Önkormányzat), kérve, hogy vonjanak be bennünket a végső döntést előkészítő megbeszélésbe, de egyik helyről sem kaptunk választ.

Változatlanul az az álláspontunk, hogy

1. a magyarországi turizmus kiemelt, emblematikus célpontja a budai Várnegyed, amelynek kulturált és biztonságos megközelítése elengedhetetlenül fontos,

2. ha a korlátozás miatt nehézkessé válik a Várba való feljutás, az egész budapesti városnézés veszélybe kerül, mert egyszerűen nem lesz értelme Budán turistabuszt használni (a Lánchídra eleve nem szabad felhajtani 16t felett, a Citadella nem bír el egyszerre 5-6 autóbusznál többet, stb.)

3. a szakmai szervezetek igényt tartanak a döntés előkészítésében való részvételre, mert tagjaik, a buszvezetők, az idegenvezetők gyakorlati szempontból ismerik a terepet, ezért ők tudnak a legtöbbet tenni azért, hogy a korlátozások mellett is gördülékeny legyen az utasok ki-és beszállítása.

Ha a turisztikai szakma a korlátozások bevezetése előtt hivatalosan is megkapná a tájékoztatást a forgalmi és parkolási rend változásairól, akkor mindezek ismeretében május 30-án hétfőn délelőtt 10.00 órától a szakma és a sajtó számára nyilvános autóbuszos bejárás során az érintett döntéshozó hivatalok, szervezetek jelenlétében győződhetnénk meg arról, hogy a módosított szabályozás nem akadályozza-e a turistabuszok forgalmát a Várban, illetve a Vár alatti, tervezett parkolási helyszíneken. A próba tapasztalatai alapján lehetne javaslatot tenni a döntéshozóknak az esetleges módosításokra, még az új rendszer életbe lépése előtt.

Ezért az autóbuszos személyszállítókat és idegenvezetőket képviselő szervezetek elengedhetetlennek tartják, hogy hivatalos forrásból, a lehető legrövidebb időn belül megismerhessék a budavári autóbuszos forgalmi és parkolási rend várható változásait.

Az eddig kiszivárgott, de hivatalosan meg nem erősített információk alapján úgy érezzük, változatlanul fennáll az a veszély, hogy a turistaprogramok nem tudnak maradéktalanul megvalósulni a budai Várnegyedben. A külföldi utazási partnerirodák már most élénk érdeklődést tanúsítanak a változásokkal kapcsolatban. Informálásuk elengedhetetlen az előre lekötött programok színvonalas lebonyolítása érdekében, mert a várható korlátozások veszélyeztethetik a több évre lekötött szerződések teljesítését.

Úgy látjuk, megfelelő előkészítés és tájékoztatás hiányában kaotikus helyzet keletkezhet a Várat övező utakon, vagy az eddig hivatalosan még nem publikált alternatív autóbusz-parkolóknál, és emiatt számos utazásszervező törölheti Budapestet az ajánlott desztinációi közül. Fennáll a veszély, hogy jelentősen romlik a város imázsa, ha nem tudjuk ezt a problémát megfelelően megoldani."


Hétfőtől sztrájkolnak a pécsi buszvezetők

Hétfőtől sztrájkolnak a pécsi buszvezetők 

Nem voltak eredményesek az érintettek közötti bértárgyalások, így március első hetére sztrájkot hirdettek.
Maláj utasszállító - százmilliókra rúgnak euróban a holland kormány  költségei

Maláj utasszállító - százmilliókra rúgnak euróban a holland kormány költségei 

Eddig több, mint 166 millió eurót költöttek a Kelet-Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj utasszállító repülőgép tragédiájával kapcsolatos ügyek kezelésére.
Megújítja arculatát a Norwegian Airlines

Megújítja arculatát a Norwegian Airlines 

A piros és fehér alapszínek megmaradtak, ám a légitársaság nevét újfajta, modernebb betűtípussal írják.
Újabb sztrájk Németországban

Újabb sztrájk Németországban 

Ezúttal számos német tartományban a tömegközlekedésben okoznak fennakadásokat.
Karanténban ragadt egy luxushajó több ezer utasa

Karanténban ragadt egy luxushajó több ezer utasa 

Az út dél-afrikai kitérőjét követően néhány utas gyomorpanaszokról számolt be.
Hat új járat a WIZZ Budapestről induló kínálatában

Hat új járat a WIZZ Budapestről induló kínálatában 

Idén nyár elején két újabb modern Airbus A321neo repülőgépet állítanak forgalomba a budapesti bázison, illetve hat új járattal kötik össze Budapestet Európában és Európán túl. 
Párizs 2024 - A Wizz Air utaztatja a magyar csapatot

Párizs 2024 - A Wizz Air utaztatja a magyar csapatot 

A MOB több társasággal is tárgyalt, és magasan a Wizz Air adta a legjobb ajánlatot.
Továbbra is együttműködik a Singapore Airlines és az Air New Zealand

Továbbra is együttműködik a Singapore Airlines és az Air New Zealand  

A két légitársaság szövetsége 2029 márciusáig meghosszabbításra került.
Visszatér Budapestre az Uber

Visszatér Budapestre az Uber 

Korábban épp a taxisok nyomására távozott, most velük lép együttműködésre a Magyarországról 2016-ban kivonuló autómegosztó.
Öt helyszínnel bővült a GreenGo Budapesten

Öt helyszínnel bővült a GreenGo Budapesten 

Így mintegy 300 000 lakos számára vált elérhetőbbé a környezetkímélő autózás élménye.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.