Vasúti személyszállítás: egy évtizedre rögzített keretfeltételek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 10 éves vasúti személyszállítási közszolgáltatási szerződéseket kötött a MÁV-START Zrt.-vel és a GYSEV Zrt.-vel. 

Az ünnepélyes aláíráson Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta, hogy a szerződések kiszámíthatóbb, jobban tervezhető kereteket teremtenek az állami megrendelő és a szolgáltatók számára is. Az egy éves előkészítő munka eredményeként létrejött szerződések 2014. január elsején lépnek hatályba. A dokumentumok a korábbi három helyett tíz évre rögzítik pl. a menetrendek előkészítésével és összehangolásával kapcsolatos előírásokat, a finanszírozás, és ezen belül a bevételekkel nem fedezett indokolt költségek számításának szabályait.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára kifejtette: „Az uniós jogszabályokban és a személyszállítási törvényben foglaltakkal összhangban első ízben köt az állam képviseletében eljáró szakminisztérium hosszú távú közszolgáltatási szerződést a vasútvállalatokkal. A vállalások kiszámítható működési és finanszírozási környezetet biztosítanak, ezzel megalapozzák a vasúti személyszállítás minőségének javítását, járműállományának fokozatos megújítását. A szerződések a közösségi közlekedési szolgáltatások szinten tartásával és fokozatos fejlesztésével elősegítik a munkahelyek megőrzését, erősítik a vasúti szakma társadalmi rangját és megbecsülését. A működési feltételek tartós meghatározása utat nyit a fejlesztési források lehető legnagyobb mértékű hasznosulása előtt a jövőre kezdődő uniós pénzügyi időszakban.”

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a GYSEV Zrt. elnöke hangsúlyozta: „A hosszú távú szerződés kiegyensúlyozott, stabil szabályozási környezetet teremt munkánkhoz, amelynek célja az utazóközönség folyamatosan javuló színvonalú kiszolgálása. Az utóbbi időszakban végrehajtott fejlesztések látható eredményeket hoztak: évtizedek után 2011-ben és 2012-ben is nőtt a GYSEV és a START utasainak száma. Jelentős költséghatékonysági intézkedéseket tettünk, a MÁV Zrt. évtizedek óta először ért el pozitív, 2,9 milliárd forintos üzemi eredményt tavaly, de kedvezően alakultak a GYSEV és a MÁV-START mutatói is. A vasútvállalatok szakemberei együttesen dolgoznak a szolgáltatási minőség további emelésén, a hatékonyság javításán.”

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „Éves szinten több mint 139 millió utas választja belföldi vonatainkat. Köszönjük az utazóközönség bizalmát, munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy fejlesztésekkel – amelyek egyrészről a járműpark megújítására, másrészről az utazáshoz kapcsolható szolgáltatásokra irányulnak – komfortosabbá tegyük az utazást. Idén létrejött az újabb 42 FLIRT motorvonat beszerzéséről szóló szerződés, elkészültek az IC+ kocsik prototípusai, az év végére több mint 700 vasúti kocsinkban lesz elérhető az ingyenes wifi szolgáltatás. Emelkedett a kerékpárszállításra alkalmas járművek száma, bővültek a menetjegyváltási lehetőségek az új jegyértékesítési automatákkal. Az aláírt közszolgáltatási szerződés kiszámítható gazdálkodást jelent, amely biztosítja a további fejlesztések lehetőségét.”

Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A GYSEV mindig igyekezett magas színvonalon ellátni a magyar és osztrák állam által rábízott személyszállítási feladatokat. Társaságunk hagyományosan nagy gondot fordít a személyszállítás minőségére, és ennek az elmúlt években jelentős eredményei voltak. A most megkötött hosszú távú szerződésnek köszönhetően tovább javíthatjuk a személyszállítás színvonalát Nyugat-Magyarországon.”


Verőcei hajóbaleset: még egy holttestet találtak

Verőcei hajóbaleset: még egy holttestet találtak 

A hajóskapitány tagadja az ellene felhozott vádakat.
Bővül az Air France kínálata a téli menetrendben

Bővül az Air France kínálata a téli menetrendben 

Többek között brazil, maldív és svéd célállomásokkal.
Milyen zajvédelmi munkákat kérhetnek a reptér környékén lakók?

Milyen zajvédelmi munkákat kérhetnek a reptér környékén lakók? 

Indul a Budapest Airport által támogatott zajvédelmi program következő üteme.
Június 27-én indul a Budapest-Kanton járat

Június 27-én indul a Budapest-Kanton járat 

A heti négy járat részleteiről szerdán tartott sajtótájékoztatót a világ egyik legnagyobb légitársaságának hazai képviselője, az Aviareps.
Megint egy Boeing: ezúttal a Singapore Airlines egyik járata került bajba

Megint egy Boeing: ezúttal a Singapore Airlines egyik járata került bajba 

A súlyos turbulenciába került járaton több, mint 211 utas és személyzet utazott.
Júniustól újra megy a  FlixBus Horvátországba

Júniustól újra megy a FlixBus Horvátországba 

Az Isztriai-félsziget városai mellett lehetőség nyílik Horvátország délebben lévő partszakaszaira is eljutni a FlixBus másik nyári járatával.
London helyett  Rómába utaznak szívesebben a magyarok

London helyett Rómába utaznak szívesebben a magyarok 

Számottevően változott a repülőjegy ára több úti cél esetében - nyilván ez is hozzájárult a toplista alakulásához.
Ez a legfelkészültebb kerékpárosbarát térség az országban

Ez a legfelkészültebb kerékpárosbarát térség az országban 

Aki új biciklis kalandokra vágyik, annak Békés Vármegyében érdemes kezdeni a felfedezést.
Húsz éves a Wizz Air

Húsz éves a Wizz Air 

Az első járat 2004. május 19-én szállt fel.
Jön az ország egyik legnépszerűbb kerékpárversenye

Jön az ország egyik legnépszerűbb kerékpárversenye 

2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.