12 jó ok, amiért érdemes télen Karintiába utazni!

Az adottságok ehhez nem is lehetnének jobbak: változatos hegyvidéki táj csodálatos kilátással, idilli tavakkal, enyhe klímával és különösen sok napsütéssel.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mivel Karintia az osztrák, olasz és szlovén hármashatáron fekszik, az Alpok–Adria régió hatása kulináris és kulturális szempontból egyaránt tetten érhető. 

A Hohe Tauern Nemzeti Park régióban fekvő Mallnitzban a hagyományok állnak az adventi programok középpontjában, amelyek így a nagyvárosok karácsony előtti nyüzsgésének tudatos ellenpontjaként a régi idők adventjét idézik. Ausztria legdélebben fekvő tartományában nemcsak a síelők, a sífutók, a korcsolyázók és a sítúrázók találhatják meg számításaikat. Egyedülállóan gazdag kínálat várja a pihenésre és az ellazulásra vágyókat is: gyógyító hatású termálforrások és exkluzív SPA-részlegek, valamint a szervezet ellenálló képességét erősítő szaunák és fürdőházak, amelyekből csodás kilátás nyílik a karintiai hegyekre és tavakra.

 

 1. Síelés

Legyen szó kezdőkről, újrakezdőkről vagy haladókról, egy karintiai síüdülés közben mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb pályát. A változatosságot 30 karintiai és kelet-tiroli síterep garantálja, amelyek mindegyike saját karakterrel rendelkezik, ráadásul egyetlen síbérlettel, a TopSkiPass síbérlettel használható. A kínálatot számos regionális síbérlet egészíti ki, amelyek változatos további szolgáltatásokat is kínálnak. A feledhetetlen téli élményekről összesen 800 kilométernyi tökéletesen karbantartott és hóbiztos sípálya gondoskodik, amelyek részben háromezres hegycsúcsok között, részben szelídebb hegyoldalakon és gyermekbarát lejtőkön találhatók. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy több síterepen is buckapályák és félcsövek, valamint mélyhóval borított hegyoldalak várják a freeride szerelmeseit.

 2. Karintiai síiskolák

Egy további érv a Karintiában töltött téli üdülés mellett a 40 karintiai síiskola. Tapasztalt és képzett síoktatók szimpatikus karintiai mentalitással segítik a kezdőket a helyes technika elsajátításában. Ez jelentős mértékben csökkenti az energiabefektetést és minimalizálja a balesetveszélyt is, így a kezdők a legelejétől fogva élvezhetik a síelést. A karintiai síiskolák nagyszerű ajánlatokat tartogatnak a haladóknak is, hogy kijavíthassák esetleges hibáikat, új technikákat sajátíthassanak el vagy új sífelszereléssel ismerkedjenek meg. Emellett a csoportban síelés kifejezetten szórakoztató dolog: a legtöbbször ugyanis érdekes embereket ismerhetünk meg síelés közben. A sok napsütés, az Alpok déli oldalának enyhe klímája, valamint a széles és biztonságos sípályák garanciát jelentenek az eredményes karintiai síoktatásra.

3. Különleges szolgáltatás a sípályán

A sípályakomornyikok a Turracher Höhén immár 23 éve azon fáradoznak, hogy különleges pillanatokat szerezzenek a vendégeknek. Mit is csinál egy sípályakomornyik? Apró figyelmességekkel kedveskedik a síelőknek: zsebkendővel, naptejjel, édességgel vagy proseccóval kínálja őket. A többi karintiai síterepen is számtalan különleges szolgáltatás várja a síelőket, amelyek még kényelmesebbé és élménytelibbé teszik a sípályán töltött időt. Ilyen például a sítároló (többek között Heiligenblutban, a Nassfelden, a Mölltali-gleccseren), a transzfer a parkolótól a sípályához (Nassfeld), a lovaskocsi-járat a szállodától a gyermeksíiskolához (Katschberg), a síszerviz közvetlenül a sípályán (Nassfeld), a parkolóhely-kereső alkalmazás és az online információk a parkolók telítettségéről (Gerlitzen, Turracher Höhe), a kihelyezett zsebkendők a felvonóállomásoknál (pl. Turrach és Nassfeld). Emellett szinte valamennyi karintiai síterepen adott az a lehetőség, hogy a síbérletet otthonról feltöltsük és így sorban állás nélkül, még gyorsabban jussunk fel a sípályára.

4. Korcsolyázás befagyott tavakon

Télen Karintiában is befagy néhány tó vízfelülete, így nincs hiány a szabad ég alatti tükörsima korcsolyapályákból, ahol kedvükre sportolhatnak a korcsolyázók, jégkorongozók és a jégtekézők. Ausztria legdélibb tartományában található Európa legnagyobb természetes jégfelülete is, a Weissensee. Itt rendezik meg évről évre az Alternatív holland 11 város túrát. A királykategória a 200 kilométeres táv. Időpont: 2023. január 20-től február 3-ig. További információ a korcsolyázás Karintiában honlapon.

5. Termálfürdők, fürdőházak, szaunák és társai

A karintiai téli wellnesskínálat rendkívül sokoldalú. Az egyik legszebb élményt a Millstatti-tó partján fekvő Karintia fürdőház nyújtja: a nagyméretű üvegablakoknak köszönhetően télen is lenyűgöző a napfényben fürdő tó panorámája. Ha valaki a Wörthi-tavat részesíti előnyben, ott is található egy Karintia fürdőház, amely a Werzer’s hotelhez kapcsolódik. A tóparti wellness kedvelőinek legnagyobb örömére késő nyártól a Klopeini-tó partján is működik egy fürdőház.

Igazi különlegességgel büszkélkedhet a sí-világkupafutamoknak is otthont adó Bad Kleinkirchheim. A Nockberge-hegységben található településen két termálfürdő is van: a Római termálfürdő és a St. Kathrein termálfürdő. A Római termálfürdő ráadásul közvetlenül a világkupapálya mellett található.

A villachi Kärnten Therme Ausztria délvidékének legmodernebb élményfürdője: csúszdák, sportmedencék, gyermekrészleg és pazar SPA-ajánlatok várják a felüdülni vágyókat. Titkos tippünk a természetimádóknak: a Maibachl termálforrás csak hosszú csapadékos időszakok és hóolvadás után tör a felszínre, Az erdőben, a főforrás közelében két medence is kialakul, ahol 28°C-os vízben fürdőzhetnek a vendégek a szabad ég alatt.

Karintia nagyszerű wellnesshotelekkel is rendelkezik, ahol a vendégek a szaunázást követően közvetlenül egy tóban hűthetik le magukat. Ilyen szaunák találhatók például a Wörthi-tó vagy a Turrachi-tó partján is.

 6. Téli népszokások Karintiában

Karintiában télen adventi vásárok, krampuszok és maskarás felvonulások gondoskodnak a jó hangulatról. A számtalan különleges karintiai népszokás egyike az úgynevezett gegendtali Klöcklerek (Kopogók): a falusi fiatalemberek házról házra járnak, hogy kopogással (klöckeln) és énekléssel bebocsájtást nyerjenek, valamint elűzzék a rossz téli szellemeket. A jókívánságokért cserébe ízletes uzsonna jár a Klöcklereknek. Karintiában több népszokás is generációról generációra öröklődik tovább: ilyen például a karácsonyfa elsüllyesztése a karintiai tavak némelyikénél, amellyel a tóban szerencsétlenséget szenvedő emberekre emlékeznek, vagy a vízkereszti játékok Heiligenblutban, amely népszokás 2010 óta az UNESCO szellemi világörökségei közé tartozik. További érdekes népszokások a Pehtra Baba (öreg, csúnya vénasszonyok űzik el a rossz szellemeket) vagy a Bad Eisenkappel-i Kirchleintragen (templommakettek körbehordozása a településen). További információk itt.

 7.  Mágikus pillanatok a természetben

Hallott már a Karintiában, a természetben átélt mágikus pillanatokról? Ezek különleges, vezetett félnapos és egésznapos túrákat jelentenek érintetlen, védett természeti környezetben, gyakran misztikus helyeken, hegyek és tavak között. A Karintia csodás növény- és állatvilágát bemutató kirándulásokat komoly helyismerettel rendelkező, képzett túravezetők tartják. A kínálat a kőszáli kecskékhez vezető hótalpas túrától kezdve a Weissensse Natúrparkban történő csillaglesen át a Bad Kleinkirchheimban foglalható Gourmet a hóban elnevezésű túráig terjed.

8. Sítúrázés

A sítúrázás reneszánszát éli – a karintiai túraportálon több mint 160 hivatalos túra található. Ezek között is igazi különlegességnek számít a Nockberge-Trail, amely öt síterepet – a Katschberg, az Innerkrems, a Turracher Höhe, a Falkert és a Bad Kleinkirchheim/St. Oswald síterületeket – köti össze egymással. A Nockberge-Trail Ausztria első online foglalható egész éves túraösvénye, amelyen bárhol, bármikor, bárkivel útnak indulhatnak a vendégek. A négynapos túra elsősorban olyan sítúrázóknak ajánlott, akik kényelmes, de gyakorlott és jó erőnlétű sítúrázók és kerülik a magashegyi szakaszokat. Szakaszonként érdemes körülbelül 6 órát betervezni. Mivel egyes helyeken felvonóval is utazhatnak a sítúrázók, ezért minden szakaszon meg lehet spórolni némi szintkülönbséget. Szintén rendhagyó, hogy a Nockberge-Trailen – más többnapos sítúrákkal ellentétben – nem matracos hálóhelyeken, hanem kitűnő Alpok–Adria konyhát kínáló, színvonalas (wellness)hotelekben éjszakázhatnak a túrázók. Nyáron a Nockberge-Trail ideális választás egy gyalogtúrához.

9. Amikor beköszönt az éjszaka

A téli napok Karintiában csupa szórakozást, temérdek kalandot és számtalan izgalmas és új élményt jelentenek. Ezek a pillanatok akkor sem érnek véget, amikor a nap a hegyek mögé bújik. Valójában az élmények csak sokasodnak az éj beálltával: Ausztria délvidékén a vállalkozó kedvű „éjjeli baglyok” is megtalálhatják a kedvükre való szórakozást. Ilyen például az éjszakai síelés (többek között Bad Kleinkirchheimban és a Nassfelden) vagy a fejlámpás sítúra (a Dreiländereck síterepen). Ezenkívül teliholdas hótalpas túrára is várják a vendégeket (például a Dobratschon) vagy az éjszakai szánkózás is izgalmas lehet (a Katschbergen, a Turrachon és az Innerkrems síterepen). A Karintia termálfürdőben teliholdas szaunafelöntéseket is tartanak.

10. Kipróbálni valami újat, valami mást?

Néha érdemes elhagyni a komfortzónát és kipróbálni egy új sportágat. Nincs is erre jobb időszak, mint az üdülés. Gyerünk hát, induljon a kaland! A jég két különleges kalandot is tartogat a vendégeknek – a jégbúvárkodást a Weissensee-nél és a jégfalmászást, például a Nassfelden vagy a Hohe Tauern Nemzeti Parkban található Heiligenblutban. Nassfelden központja is van a különleges téli sportágaknak, ahol mindenki kedve szerint kipróbálhatja a snowbike-ot, a hammerhead szánkót, a snowtrike-ot vagy bobszánkót. A snowbike Bad Kleinkirchheimban, a Weissensee-nél és a Dreiländereck síterepen is kipróbálható. További információ a válogatott téli aktív programokról.

Jóval kényelmesebb formája a szabadtéri kikapcsolódásnak a láma-trekking (pl. a Nassfelden) vagy egy romantikus lovas kocsikázás (Nassfeld, Katschberg)

11. Téli Karintia-kártya

A különleges téli üdülőkártya univerzális kulcsként szolgál, legyen szó a napsütötte hegycsúcsok meghódításáról vagy a havas tájon át tett hótalpas kirándulásról. A Téli Karintia-kártya (Winter Kärnten Card) emellett érvényes meghatározott termálfürdőkbe, hegyi felvonókra és szabadidős ajánlatokra is. További információ: www.kaerntencard.at

 12. Menedékházi romantika és a karintiai Alpok-Adria konyha legjava

A téli üdülőhelyeken, valamint a sípályák mentén számos fogadó, étterem és hütte várja a síelőket. Sok helyen jellegzetes karintiai finomságokkal kényeztetik a vendégeket és számos vendéglátó csatlakozott már a slow food kezdeményezéshez is. Karintia csaknem valamennyi szegletében rábukkanhatunk valamilyen gasztronómiai különlegességre. A karintiai Alpok–Adria konyha jellemzője az is, hogy a környékbeli friss alapanyagokat párosítja a régi főzési hagyományokkal. Emellett fontos szempont, hogy növeljék a tudatosságot a regionális termékek és a fenntarthatóság iránt, valamint megőrizzék a különféle régiók kulináris sajátosságainak sokszínűségét. A karintiai konyha specialitásai közé tartozik a Kärntner Kasnudel (töltött tésztatáska), a karintiai tavi pisztráng, a fatányéros uzsonna (többek között galtali sonkával és sajttal), a helyi vadspecialitások, a glockner-bárány, a biolúd, a lesachtali parasztkenyér (UNESCO világörökség), az aszalt körtés tészta mézes vajjal, valamint a Reindling, amely egy kelttésztából készült kuglóf cukorral és fahéjjal – és végül, de nem utolsó sorban a házi készítésű cirbolyasnapsz.

Forrás: austria.info


Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) legfrissebb adatai alapján év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedést regisztráltak.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.