A Bauhaus centenáriumát ünnepli Németország

A Bauhaus nem csupán építészeti stílus, hanem komplex művészeti iskola, amelynek 100 éves alapítása idén a németországi turisztikai marketing fókusztémája.

A stílszerűen a szintén Bauhaus-stílusban épült Dunapark Kávéházban tartott DZT-sajtótájékoztatón Czeiszing Miklós, a Német Turisztikai Hivatal hazai képviseletvezetője elmondta: az elmúlt 25 év statisztikáit vizsgálva Németországban 142 százalékkal, vagyis 49,2 millióval nőtt a vendégéjszakák száma, a magyar piacról a bővülés 2006 óta 80 százalékos. 2017-ben 288 ezer honfitársunk 769 ezer vendégéjszakát töltött itt, a tavalyi évben az előzetes adatok szerint a beutazók száma megközelíti a 300 ezret, a vendégéjszakáké a 800 ezret.

A magyarok 2017-ben összesen 231 ezer szabadidős célú utazást tettek Németországba, ezek közül 17 százaléka esett az üdülési régiókra (vízpart, vidék vagy a hegyek) és 60 százalék az úgynevezett élmény utazásokra (9 százalék körutazás, 55 százalék városlátogatás és rendezvényhez kötött utazás). 

Németország beutazó turizmusa a 2018-as évre sorban a kilencedik alkalommal könyvelhet el rekorderedményt: a Szövetségi Statisztikai Hivatal jelenlegi adatai alapján 2018. január és december között 87,7 millió külföldi vendégéjszakát jelentettek a legalább tíz ággyal rendelkező szálláshelyek. Ez 3,8 millióval haladja meg az előző év eredményét, amely öt százalékos növekedésnek felel meg.

Az úticél Németország márka főként a városokra és kultúrára, valamint a természetre és pihenésre helyezi a hangsúlyt (miközben nem feledkeznek meg az akadálymentesítésről és a fenntarthatóságról sem), ezek mellé évente más-más fókusztéma kerül. Két éve a reformáció 500. évfordulója kapcsán Luther, tavaly a gasztronómia került a középpontba, idén pedig a 100 éve alapított Bauhaus-iskola. Németország ugyanis az európai utazók első számú kulturális úti célja, hiszen az országban 500 színház, több mint 6700 múzeum, 44 világörökségi helyszín található, és évente egymilliónál is több rendezvényt szerveznek, miközben a világ operaelőadásainak egyharmadát itt mutatják be. 

Több mint építészet

 

A Bauhaus iskolát 1919-ben alapította Walter Gropius Weimarban, majd 1925-ben Dessauban és 1932-ben Berlinben folytatódott a mozgalom, és ugyan 1933-ban a nácik elűzték őket, a Bauhaus Németország-szerte megtalálható. Az iskola képviselői a harmincas években szétszóródtak a világban, és főként az USA-ban, valamint Izraelben mutatták meg tudásukat, de számos hazai művészt is megihletett. A stílus az építészet mellett a képzőművészetben, a formatervezésben, a képzőművészetben, a nyomtatásban és hirdetésekben, a fotózásban, a szövésben de még a színpadon is megmutatkozik. Alapfilozófiája szerint letisztult, egyszerű, a mindennapi életbe illeszkedő formákat használ (amelyek 100 évvel ezelőtt igencsak forradalmi elgondolásnak számítottak), alapanyagai pedig jellemzően az üveg, a textil, a kerámia, a fém, a fa és a kő. Az iskola számos neves művészt – például Johannes Itten svájci festőt, Vaszilij Kandinszkij orosz festőt, valamint Paul Klee svájci festő-grafikust – ihletett meg, csakúgy, mint Moholy-Nagy Lászlót és Breuer Marcellt.

A #CelebratingBauhaus jegyében indul például a 100 legjelentősebb épületet autós és kerékpáros túrákon bemutató Grand Tour der Moderne, de számos esemény is kötődik hozzá. Az évforduló kapcsán pedig európai útjára indul a Tiny (Bau)haus, hogy sajtóeseményeken és prezentációkon mutassa be ezt a meghatározó stílust, VR-szemüvegek segítségével. 

A sajtótájékoztató után a DZT a Hosszúlépés csapatának vezetésével budapesti Bauhaus-sétára invitálta a résztvevőket, amelynek során a Pozsonyi út és környékének e stílusban épült házait mutatták be.

Az idei témaévről bővebb információ a www.germany.travel/bauhaus, valamint a www.bauhaus100.de oldalakon található.


Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében

Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében 

A SmoothTravel platformjára a teljes nemzetközi turisztikai szegmens regisztrálhat, ideértve a desztinációkat, ki- és beutaztató touroperátorokat, és minden egyéb, turisztikához köthető vállalkozást.
Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség

Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség 

Idén a kiállítás fókuszában a zéró kibocsátás, a fenntarthatóság, a karbonsemlegesség áll, amelyre a magyar standon felvonultatott ipari, iroda és hotelfejlesztések jó példával szolgálnak.
A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti

A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti 

A török partokhoz közeli Symi a klasszikus „csendes" úti célok között szerepel.
Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál

Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál 

Bár két hete egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazíliában, a több millió turistát vonzó riói karnevál megrendezésre került és ragyogóbb, mint valaha.
Horvátország a fenntartható turizmus példájává vált

Horvátország a fenntartható turizmus példájává vált 

A fenntartható turizmus fejlesztésre irányuló legutóbbi horvátországi reformokat a legjobb gyakorlat példájaként ismerték el más európai és tengerentúli úicélok turizmusfejlesztése szempontjából.
Élmény, de másként: telefonmentes utazás

Élmény, de másként: telefonmentes utazás 

Egy amerikai utazási iroda telefonmentes utazásokat indít. Vajon borítékolható a siker? Vagy inkább a bukás?
Osztrák workshop az ÖW szervezésében

Osztrák workshop az ÖW szervezésében 

Március 21-én, csütörtökön osztrák workshopot tartanak az Österreich Werbung szervezésében.
Partnerség a biztonságos utazás érdekében

Partnerség a biztonságos utazás érdekében 

Az esetleges orvosi költségek fedezésére, valamint a járattörlések és a poggyász biztosítására kötnek a legtöbben szerződést – mutatják az AXA Partners CEE adatai, aki partnerségre lépett a vezető cseh utazási technológiai szolgáltatóval, a Kiwi.com-mal.
Kiderült, kik a nagy nyertesei az újjáéledő utazási kedvnek

Kiderült, kik a nagy nyertesei az újjáéledő utazási kedvnek 

Az Európai Utazási Bizottság legfrissebb beszámolója szerint az inflációs nyomás ellenére erőteljes fellendülésen ment keresztül az EU turizmusa.
Új trend: hómentes síelés?

Új trend: hómentes síelés? 

Lassan hozzászokik az ember, hogy siralmas hóhelyzetben indul neki síelni az Alpokban bízva.

Interjú

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.
Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk

Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk 

Az N28 borétterem egy hosszúra nyúlt nyári szünet után, szeptember közepétől új koncepcióval várja a vendégeket. A gasztronómiai kínálat megalkotását Nagy Szabolcs séfre bízták.