Városnéző étterembuszon a francia gasztronómia remekei

A francia gasztronómia ínyencségeit és egy csodálatos városnézés élményeit kínálja a Párizs nevezetességeit körbejáró Bustronome nevű étterembusz.

A Párizs utcáin négy hónapja közlekedő, feketére festetett, üvegtetős kétszintes busz belülről egy elegáns éttermi tetőteraszra emlékeztet, ahonnan minden irányba csodálatos kilátás nyílik a városra. A Bustronome-ban Vincent Thiessé séfnek köszönhetően a francia konyha különlegességeit kóstolhatják meg a vendégek.

A havonta változó menüt a szakács az óránként 15 kilométeres sebességgel haladó busz városnézési körülményeihez igazította. Az étlapon az évszakoknak megfelelő legkiválóbb francia termékekből összeállított tálak szerepelnek, a két óráig tartó ebédre négy fogást, a két és fél órás esti városnézésre pedig hatfogásos pezsgős vacsorát kínál a Bustronome. A menüárak 65 és 125 euró között mozognak a menühöz rendelhető italoktól függően.

Diadalív, Eiffel-torony és a Louvre

A Diadalívtől induló busz felső szintjén helyet foglaló vendégek szemei előtt az ebéd vagy a vacsora elfogyasztása közben Párizs leghíresebb nevezetességei tűnnek fel az Eiffel-toronytól az Operán, a Louvre-on vagy a Notre Dame-on át a Grand Palais kiállítócsarnokig. Minden utas rendelkezésére áll egy egyszerű tollra hasonlító, ötnyelvű idegenvezetői készülék. Elég a tollal az étlapon feltüntetett nevezetesség egyikére rábökni, s a készülék az előre kiválasztott nyelven az adott épületről mesél a vendég fülébe.

A guruló étteremben a felső szinten két- és négyfős asztaloknál 38 teríték várja a vendégeket, az alsó szinten találhatók a kiszolgálóhelyiségek: a konyha, a ruhatár, a mosdó és a vezetői fülke.

A Bustronome két tulajdonosa, Jean-Christophe Fournier és Bertrand Mathieu pénzügyi szakember a Société Générale bankban ismerkedett meg egymással. A frissen készített ételeket kínáló, egyre népszerűbb kamionéttermek (food truck) láttán másfél évvel ezelőtt merült fel bennük egy olyan városnéző buszétterem ötlete, amely minőségi gasztronómiát kínál. A megvalósításhoz fizetés nélküli szabadságot vettek ki, és a Spanyolországban vásárolt kétszintes buszt a dél-franciaországi Toulouse-ban fél év alatt alakítatták luxusétteremmé.

Az október óta nyitva tartó guruló étterem vendégei nyolcvan százalékban párizsiak. "Ha a helyieket sikerül meggyőznünk, akkor szinte biztos, hogy a francia és a külföldi turistáknak is tetszeni fog az ötlet" - mondta az MTI-nek Jean-Christophe Fournier, az egyik alapító. A Bustronome hétfőn, kedden és szerdán üzleti ebédekre és vacsorákra vállalati csoportokat fogad, a hét többi napján van lehetőség egyéni foglalásokra, kizárólag az interneten.

A tulajdonos azt reméli, hogy még idén két másik buszt is elindíthat Párizsban, a következő években pedig többek között Londont, Rómát, New Yorkot és Dubajt is meghódíthatja a városnéző étterembusz.

Forrás: MTI


Együttműködés a MUISZ és a német-magyar kamara között

Együttműködés a MUISZ és a német-magyar kamara között 

A Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) stratégiai együttműködésről állapodott meg.
Nyár, szünidő és Dubaj

Nyár, szünidő és Dubaj 

A városban számos lehetőség van kulturális, aktív, sőt akár extrém programok kipróbálására.
Listán Prága leglátogatottabb turisztikai célpontjai

Listán Prága leglátogatottabb turisztikai célpontjai 

Az első tíz legnépszerűbb csehországi idegenforgalmi célpont az utóbbi években nem nagyon módosul.
Megújította Travelife Partner minősítését az OTP Travel

Megújította Travelife Partner minősítését az OTP Travel 

Az utazásszervező először 2023-ban, első magyarországi székhelyű utazási irodaként kapta meg a minősítést, amelyet idén, 2025-ben sikeresen megújított.
Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira

Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira 

Ausztria 2025-ben is izgalmas célpont a magyar utazók számára.
Hőségriadó Olaszországban

Hőségriadó Olaszországban 

A szerdai napra tizenhárom városban közepes szintű, úgynevezett narancssárga riasztást rendeltek el.
Utasbiztosítások és a közel-keleti konfliktus

Utasbiztosítások és a közel-keleti konfliktus 

Utasbiztosítási feltételek a közel-keleti konfliktus árnyékában.
Magyar vályogkemence Chicagóban

Magyar vályogkemence Chicagóban 

A Paradigma Ariadné is ott van a 2025-ös Chicagói Építészeti Biennálé (CAB) kiállítói között.
Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka

Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka 

A nyári napforduló a svédek második legnagyobb ünnepe, az éj ilyenkor a hagyományok szerint tele van varázslattal.
Tűzvész Splitnél – videóval

Tűzvész Splitnél – videóval 

A tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a lángokat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.