A repülőtéri vécé az aranycsempészet Paradicsoma

Hat kiló aranyat gyűjtöttek be két hónap alatt a hatóságok Delhi nemzetközi repülőterén a hármas terminál mellékhelyiségeiben, ahol eddig nem voltak kamerák. Ezt használták ki az aranycsempészek. Ezentúl a kamerák az illemhelyeken is figyelnek az Indira Gandhi nemzetközi repülőtéren Delhiben.

"Milyen nehéz ez a mobiltelefon"- csodálkoztak a takarítók egy vécében. Kinyitották és kiderült, hogy arany rudacskák voltak benne.

A repülőtéri vécé valóságos aranybányának bizonyult. Hat kiló arany jött össze egyetlen terminál mellékhelyiségeiben, két hónap alatt. Egy magántársaság alkalmazottjánál 1,2 kiló aranyat találtak.

Hogy dolgoznak a csempészek?

Szinte mindig van beépített emberük a repülőtéren. A csempész leszáll a gépről és kimegy a mosdóba. Elhelyezi az aranyrudat a szemétkosárban, majd sietve távozik. Pillanatokon belül ott terem a beépített ember, általában takarító vagy csomagszállító, aki már teszi is el az értékes árut. Mobiltelefonon egyeztetnek, nehogy az értékes csempészáru illetéktelen kezekbe kerüljön.

Indiában a vámon jelezni kell, ha valaki jelentősebb mennyiségű aranyat hoz be, hiszen ez esetben vámot is kell fizetni. Ennek összegét nemrég a háromszorosára emelték, azóta 400%-kal nőtt meg a csempészett arany mennyisége Indiában. A becslések szerint évente 700 kiló aranyat csempésznek be Indiába, amely a világ egyik legnagyobb aranyfelhasználó országa.

Ki akarják kerülni a vámot

Az 1,2 milliárd lakosú országban óriási az arany presztízse, de vámot fizetni senki sem akar. Ezt használják ki a csempészek, akik nem kockáztatnak túlságosan sokat. Ha valaki lebukik, akkor egy évnél rövidebb börtönbüntetést kap. Persze, ha sokszor bukik meg, akkor már pórul járhat: a visszaeső aranycsempészek akár hét évre is rács mögé kerülhetnek Indiában.

Forrás: AsiaPORT


Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.
A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme

A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme 

Tenger, hegyek, napsugarak - e három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert. És a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet.
Velence megduplázná a városi belépődíj árát

Velence megduplázná a városi belépődíj árát 

2025-től az egynapos utazásra szóló jegy 10 euróra emelkedik a legforgalmasabb napokon.
Különleges helyszínen az Aida

Különleges helyszínen az Aida 

Lélegzetelállító helyszínen látható Verdi klasszikusa, az Aida.
Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját

Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját 

Ledőlt a nagysátor, többen megsérültek.
Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival

Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival 

Kiváló túraútvonalak az Égei-tengertől a Földközi-tengerig és Közép-Anatóliáig, amelyek elvezetik a turistákat Anatólia évezredes történelmébe.
Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma

Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma  

Zágráb újabb látványossággal gazdagodott, június 26-án megnyitotta kapuit a világ első Nyakkendő Múzeuma.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.