A zöld ötven árnyalata

Bár itthon még tombolt az indiánnyár, Wales igazi brit idővel, zuhogó esővel és egyre zordabb szélviharral várt minket. Nem csoda tehát, hogy örültünk, amikor a pilóta letette a durván ingatag repülőt. Pedig ez még csak az Ágnesre keresztelt orkán kezdete volt, és Ryan Reynoldssal sem találkoztunk.  

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem unjuk még Londont, de szerettünk volna megmerítkezni egy jó kis szigetországi feelingben, ahol harapni lehet a levegőt, minden zöld és misztikus, no és békés. Akár találós kérdés is lehetne, hogy vajon hol található meg mindez. Igen, Wales-ről, a kelták, a dalok és kastélyok földjéről van szó (ami ugye nem egyenlő Angliával). II. Erzsébet halála miatt az ország egyébként épp tavaly kapott új feljebbvalót, Károly herceg után immár Vilmosé a Wales hercege cím. Sőt: a királynő kedvenc kutyái, a corgie-k is Wales-ből származó faj.

 

Wales fővárosa, Cardiff is nagy élmény, mi azonban Swansea-ba, Wales második legnagyobb városába tartunk a szállásunk felé. Az állomásokon egyébként már sorra kétnyelven tüntetik fel a városok nevét, a vonaton is angolul, illetve keltául mondják be a tudnivalókat. Wales például Chymru, Cardiff Caerdydd, Swansea pedig Abertawe wales-i nyelven. Jelenleg a lakosság közel harmada beszéli a walesi nyelvet.

A nemzet jelképe a 9. századból eredeztethető vörös sárkány (dragon), így stílusosan az erre keresztelt hotelben letesszük csomagjainkat, s irány az első autentikus pub, ami az utunkba esik, hiszen csak egy finom Guinness után fedezhetjük fel a kisvárost. Kicsivel több, mint 3 fontot fizetünk érte, azaz jóval kevesebbe kerül, mint Magyarországon bárhol, ahol egyes helyeken már 2000 forintot is elkérnek a barna sörök királyáért. A híres fish & chips is csak 5 font, pedig hatalmas adag.

Swansea különleges hangulata

A Tawe folyó holtágában található déli kikötőbe érve megkönyörül az idő rajtunk, az erős szél átmenetileg elfújja a felhőket, így a csatornák között napsütésben bóklászva érünk ki a viharos Ír-tengerhez, ahol a mediterrán tengerpartól teljesen eltérő, ám elragadó hangulat fogad minket Swansea Bay-en. Fürdeni ugyan nem tudunk, de azt mondják, nyáron pezseg az élet a homokdűnéken, sőt, a hatalmas hullámok miatt egy-két strandját a szörfösök mekkájaként emlegetik. Azt jósolják, hogy a klímaváltozás miatt robbanás előtt állnak ezek az északi fürdőhelyek.

Több a bárány, mint a lakos

Prembrokeshire-be átvonatozva az eső áztatta ablakokon át aztán kibontakoznak Wales valódi színei. A kanyargó folyók, patakok és tengerparti területek között a zöld mesterségesen kikeverhetetlen, soha nem látott árnyalatai suhannak el, ahogy rohan a táj. Nem is csoda, ennyi csapadéktól harsognak a színek, rohamtempóban nőnek a növények, amit a legelésző állatok kezelésbe is vesznek. Állítólag Wales-ben több bárányt tartanak, mint ahány ember él az országban, és a kastélyok egy négyzetméterre jutó száma is meghaladja minden országét.

Érdemes ellátogatnia a Pembrokeshire Cost Nemzeti Parkba, de ha csak Wales legnagyobb magántulajdonban lévő, az 1093-ban épült prembrokeshire-i kastélyra van idő, az is felér egy csodával.

Vár minket Ryan Reynolds csapata

Az észak-walesi Wraxhem azzal vált 2020 óta világhírűvé, hogy Ryan Reynolds és Rob McElhenney lettek a világ egyik legrégebbi focicsapatának új tulajdonosai, melyről a Netflix még sorozatot is készített. Talán ennek is köszönhető, hogy tavaly szeptemberben végre városi rangot kapott a városka. Kicsit vissza Ryan Reynoldshoz, aki nem ismerné: legismertebb filmje a Deadpool 2016-ból, amit még Golden Globe-ra is jelöltek. Üzlettársa, Rob szintén színész egyébként, a Felhőtlen Philadelphia című kultikus sorozataban vált ismertté, Danny DeVito oldalán.

Bár Ryan-nel nem sikerült összefutnunk, de a csapat egy meccsét sikerült kifognunk. De nem a stadionban, hanem a tövében álló, híressé vált Turf kocsmában szurkolhattunk a helyi erőkkel, ami óriási élmény, pedig nem is a Premier Liege-ről van szó. Ám Wraxhemban is meg kellett állapítanunk, hogy minden pub olyan hívogató az osztott ablakaival, a jókedvű vendégeivel, hogy nehéz ellenállni nem mindegyikben elfogyasztani a rengeteg sörféle egyikét a helyi specialitás után, a pitébe rejtett marharagut zöldborsóval és barna sörös szósszal.

És ha lehet, ne hagyjuk ki Walesben a Conwy folyó torkolatában álló, 1200-as években épült kastélyt sem, amely nemcsak Wales egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, de a világörökség része is. Ott aztán olyan erősen arcul csapja az embert a történelem, no és a hamisítatlan időjárás, hogy stílusosan kénytelen legurítani a hangulatos pubok egyikében egy whiskey-t.

A teljes cikk Klasszis Csoport-beli laptársunk, a Privátbankár.hu oldalán található.

Forrás: Privátbankár.hu


Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) legfrissebb adatai alapján év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedést regisztráltak.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.