Bécsbe utazók, utaztatók, figyelem! Az összes metróvonalon betiltják az evést

Mivel az U6-os vonalon bevált, január közepétől az összes bécsi metróvonalon betiltják az ételek fogyasztását. Azokat, akik vétenek az új szabály ellen, csupán figyelmeztetik, és egyetlen kisgyerektől sem veszik el a kiflijét.

Tavaly szeptember eleje óta tilos bármilyen ételt fogyasztani a bécsi U6-os metró szerelvényein, amit 2019. január 15-től az osztrák főváros összes metróvonalára kiterjesztenek. Az új tiltást maguk az utasok kérték egy internetes szavazás során, mivel sokuknak elege lett a pizzától, gyros-tól szagos kocsikból. A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien végül nemcsak az erős illatú ételeket száműzte a szerelvényekből, hanem egy az egyben betiltotta a szilárd ételek fogyasztását.

Ennek eredményeként jelentősen csökkent a kocsikban keletkező hulladék mennyisége és a takarítóknak kevesebb ételmaradékot kellett eltakarítaniuk az ülésekről és a padlóról. Az U6-os vonal szerelvényeinek tisztítására 2017-ben 470 ezer eurót költött a Wiener Linien, míg az összes metrószerelvény takarítására több mint kétmillió eurót. Alexandra Reinagl, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy minden egyes eurót, amit ily módon a szerelvények tisztításán megspórolnak, az állomások és a kocsik modernizálására költik majd.

A tilalom 2019. január 15-én lép életbe, és egyből ellenőrzik is a betartását. Aki megszegi, azt egyelőre csak figyelmeztetik, mivel arra számítanak, hogy az utasok betartják majd az új szabályokat. A naponta 250 ezer utast szállító U6-os vonalon zajló tesztidőszak alatt ugyanis például mindössze 61 utast kellett figyelmeztetni. Az új szabályt természetesen empátiával és ésszel alkalmazzák majd, és egyetlen kisgyerektől sem veszik el a kiflicsücsköt vagy almát, amit az út alatt majszol. És ha a szerelvényekben nem is lehet enni, a peronon nem tilos az ételek fogyasztása, inni pedig – alkoholos italokat kivéve – továbbra is bárhol lehet.


Marie Antoinette a Pozsonyi várban

Marie Antoinette a Pozsonyi várban 

A „Marie Antoinette – Bécstől Versailles-ig és egészen a guillotine alá” címet viselő kiállítás a Pozsonyi vár lovagtermében kapott helyet.
Elit golfverseny a Turkish Airlines szervezésében

Elit golfverseny a Turkish Airlines szervezésében 

A világ élvonalbeli golfozóit felvonultató 2025-ös Turkish Airlines Open négy napon át kínált világszínvonalú sportélményt az antalyai Regnum Carya Golf & Resort pályáján.
Mérgező füstfelhő Sevillánál

Mérgező füstfelhő Sevillánál 

Feltételezhetően mérgező füstfelhő miatt mintegy 80 ezer ember nem mehet ki a szabadba Sevilla környékén.
Földrengés Görögországban

Földrengés Görögországban 

Erős földrengés rázta meg Kréta térségét, károkról nem érkezett jelentés.
Hajnan varázsa: egzotikum, élmények – helyszíni beszámoló

Hajnan varázsa: egzotikum, élmények – helyszíni beszámoló  

A hazai utazási irodásokkal közösen felfedeztük Kína trópusi üdülőparadicsomát.
Egyre több kék zászlós strand a spanyoloknál

Egyre több kék zászlós strand a spanyoloknál 

A legtöbb, 164 zászlós strand a kelet spanyolországi Valencia tartományban található.
Különös fesztivál Linzben

Különös fesztivál Linzben 

Rendhagyó módon megélhető Linz város friss jövőstratégiája.
Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére

Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére 

Egy olasz mérnök nem kevesebbet javasol, mint hogy szó szerint megemeljék a süllyedő várost.
Ankara az UNESCO listáján

Ankara az UNESCO listáján 

Ankarát, Törökország fővárosát, hivatalosan is bejegyezték a világörökségi várományosi listára.
MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció

MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció 

Ahol a mennyország a Földre költözött.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.