Friss hangulatkép az osztrák turisztikai ágazatról

Bár a jelek a fellendülésre utalnak, az osztrák turisztikai ágazat továbbra is számos gazdasági kihívással néz szembe, amelyek alkalmazkodást és szemléletváltást igényelnek.

Növekvő vendégéjszaka számok mellett a költségek is nőnek, amely óvatossá teszi a turisztikai szektor szeplőit Ausztriában – így foglalható össze a Kohl & Partner tanácsadó iroda aktuális iparági felmérésének eredménye, amely differenciált képet mutat a piacról.

Csak a vendégéjszakák számából ítélve Ausztria turisztikai szektora jelenleg figyelemre méltó fellendülést könyvel el. A rekordszámú éjszakázásról és a növekvő látogatószámról szóló szalagcímek mögött azonban összetettebb kép húzódik meg. A Kohl & Partner elemzése, amely egy reprezentatív felmérésen és az alpesi régió több mint 300 turisztikai vállalkozásának aktuális mérlegadatán alapul, sajátos képet fest az aktuális turisztikai trendekről a szomszédos Ausztriában.

Bár a turisztikai, - vagy ahogy Ausztriában nevezik a szabadidő-gazdaság - ágazatban általában pozitív a hangulat, ám sok területen nem annyira rózsás a helyzet, mint amilyennek az elsőre tűnhet a vendégforgalmi számok ismeretében. Helmut List, a Kohl & Partner turisztikai tanácsadó cég ügyvezető partnere szerint a összkép komplex, ezért reális helyzetértékelésre van szükség. Továbbra is hatalmas kihívás ugyanis a szektorban a költségnövekedés, különösen az energia, a munkavállalói bérek és a hitelkamatok tekintetében. Az egyes esetekben a hatalmas áremelkedések ellenére ezen tényezők stagnáló vagy hanyatló eredményességhez, szűkülő jövedelmezőséghez  vezetnek: „A jó és zsíros évek elmúltak, az iparág átalakulóban van” – olvasható a Kohl & Partner közleményében.

A 2023-as nyári szezont a szállodai szakma szempontjából vegyes érzelmek jellemezték Ausztriában is. Míg a cégek 55 százaléka semlegesen értékeli a szezont, addig 25 százalékuk pozitív eredményekről, míg körülbelül 20 százaléka a vállalkozásoknak negatív tapasztalatokról számolt be. Az idei szezon egyértelmű győztesei a városi szállodák voltak, amelyek erős vendégforgalmat regisztráltak, így sok helyen az eredmények megegyeztek vagy meghaladták a 2019-es adatokat.

Lényeges különbség az elmúlt évhez képest a szezonkezdet bizonytalansága volt, amely az esős tavaszi hetekre vezethető vissza. A foglalások a szokásosnál később történtek és sok vendég a tervezett tartózkodásának tényleges hónapjában foglalt csak szállást. Ennek a kiszámíthatatlan foglalási viselkedésnek a hatása sokaknál észrevehető volt. A vendégek „takarékoskodó magatartása” is befolyásolta az átlagos bevételt, amely a szálláshelyek mintegy kétharmadában elmaradt az előző évitől. Ennek fő oka az infláció és az ezzel járó drágulás volt, különösen a vendéglátóiparban. Az iparág azzal a kihívással néz szembe, hogy a megemelkedett árak ellenére is versenyképes maradjon, illetve egyúttal megfeleljen a vendégek magas elvárásainak. A – különösen az infláció miatti – jelentős költségnövekedés hatással volt a vállalatok gazdasági helyzetére. A haszonkulcsok csökkentek, miközben a munkavállalók bevonásával és megtartásával kapcsolatos kihívások nőttek.

A közelgő tél kilátásaival kapcsolatban óvatosan optimista foglalási helyzetjelentést adnak a megkérdezett cégek - esetenként elmaradásról is beszámolnak az előző évhez képest. Dilemma: az iparág kénytelen megfelelő árszintet fenntartani a megnövekedett költségek fedezésére. Az áremelések ellenére sok vállalat küzd a tényleges költségnövekedés ellensúlyozásával, ami a jövedelmezőség általános romlásához vezet. Kohl & Partner jelentésében hangsúlyozta, hogy meg kell becsülni és értékelni kell az iparág eddigi eredményeit. „A gasztronómia és a szállodaipar alkalmazkodik az általános feltételekhez és jelenleg újra feltalálja magát. El kell fogadni a megnövekedett költségeket és árakat. Megváltoztak a vendégelvárások és a szemlélet, tudatosítani kell, hogy a minőségnek, a kényeztető programoknak, a modern infrastruktúrának és a profi személyzetnek ára van.” – olvasható a friss osztrák szállodai hangulatbarométerben. További részletek ITT és ITT.


Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett

Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett 

Olasz elegancia, festő ecsetjére kívánkozó háttér, magyar kreativitás és időtlen luxus a hegyek ölelésében – ez a Nuvole Garden hotelprojekt a Comói-tónál.
Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen

Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen 

A jövő nem fenyegetés, hanem lehetőség: felhívás az aktív alakításra.
Spanyolországot brutális hőség éri el

Spanyolországot brutális hőség éri el 

A nyár közepét idéző időjárás várhatóan e hét csütörtöktől vasárnapig tart majd.
Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária

Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária 

Feljebb ugrott a Kiwi.com foglalási listáján Portugália és Málta is.
Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére

Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére 

Jelenleg a bánya egyik legújabb részét, a Telegdy-szárnyat próbálják megmenteni két szigetelőgát kialakításával.
Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet

Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet 

A hétfő éjszakai és keddi esőzések nyomán a Korond-patak vízhozama másodpercenként 50 köbméterre nőtt.
Turisztikai fejlesztés Afrikában

Turisztikai fejlesztés Afrikában 

A győri székhelyű, nemzetközi médiavállalat, a Flying Media Hungary tovább erősítette pozícióját a globális turizmus- és légiközlekedési szakmában.
Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban?  – itt a toplista

Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban? – itt a toplista 

A nyaralók többsége saját autóval kel útra, és a klasszikus, 7 éjszakás vakáció a legjellemzőbb, csaknem minden harmadik foglalás esetén.
Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk

Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk  

Idén is leginkább Horvátországba utaznak a magyarok.
Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon

Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon 

Közel 250 ezer érdeklődő ismerhette már meg hazánkat a pavilon nyújtotta egyedi látogatói élményen, valamint a gazdag kulturális programkínálaton keresztül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.