Havas kalandok, kulináris élvezetek és pezsgés Jasnán

Jasna Szlovákia legnagyobb síterepe a Jasna Nízke Tatry, vagyis az Alacsony-Tátra legkiemelkedőbb síközpontja. A 2024 m magas Chopok hegy északi és déli oldalán fekvő terület sírégiójába éppen csak megérkeztünk, amikor elkezdett esni a hó. Az egész éjszakai havazásnak köszönhetően másnap mindent friss hó lepett be, hófehérbe burkolóztak a hegyek, a fenyőfák és persze a korábban hóágyúzott sípályák is klasszul síelhető új havat kaptak.

Szlovákia legnagyobb síközpontjában így aztán kiváló hóviszonyok fogadtak minket, és persze több mint 50 kilométernyi jól karbantartott, minden nehézségű pálya világkupa-minősített lejtőkkel, összesen 19 felvonóval, freeride zónákkal és szuper gyakorlóterületekkel.


Fotó: SZT

2016-ban a Jasna adott otthont a Női Alpesi Sí Világkupa szlalom és óriás-műlesikló versenynek, amely megint csak azt bizonyítja, hogy világszínvonalú síközpontról van szó. Összesen 39 sípálya várja a síelni vágyókat, amelyből 19 könnyű, 14 közepes, és 6 fekete pálya, ahol az esti síelés szerelmeseinek remek lehetőségük van hódolni a sportnak, hiszen a kivilágított pályákon este fél héttől fél kilencig van lehetőség csúszni.

A síközpontban a GoPass rendszer működik, amely teljes mértékben online intézhető, ráadásul a kártyával számos más programot és kedvezményt is igénybe vehetünk.

A Hotel Grand Jasnában megszállva a GoPass kártyával további kedvezményeket élvezhetünk a síbérletekre, az éttermekre és egyéb szolgáltatásokra. A kártyát villámgyorsan megvehetjük a helyszínen is, és olyan plusz szolgáltatásokkal is feltölthetjük, mint a Fresh Track vagy az éjszakai síelés, de arra is jó, hogy a napi aktivitásainkat nyomon kövessük rajta.


Fotó: SZT

A szálláshelyek nagy része egyébként Demänovská Dolinában azaz Deményvölgyben található, ami nagyon közel van a síközponthoz, de ha például a Hotel Grand Jasnában szállunk meg, akkor lényegében már a sípályán is vagyunk. Mert valljuk be, nincs is annál jobb érzés, mint reggel kilépni a szállodából, vállunkra kapott lécünkkel öt perc alatt odasétálni valamelyik felvonóhoz, ahonnan villámgyorsan egyből a sípályán találjuk magunkat. Az intenzív síeléssel töltött nap után pedig tökéletesen ellazulhatunk a szálloda wellness részlegében: a szabadtéri pezsgőfürdőből és a kültéri szaunából lenyűgöző kilátás nyílik a havas hegycsúcsokra. A hotelben remek az ételkínálat, de ha ezen túl is szeretnénk élvezni a helyi gasztronómiát, akkor irány a Tri Studnicky Hotel, amely Szlovákia első Feng Shui szállodájaként egyrészt a nyugalom és a luxus szigete, másrészt a gasztronómia fellegvára.

Piknik a hegyek fölött és más extra élmények

GoPass kártyánkkal bármikor igénybe vehetjük a Jasna modern felvonórendszerét, amely gyors és kényelmes feljutást biztosít a Chopok csúcsára. Itt lélegzetelállító panoráma tárul elénk. A csúcson található Rotunda nem csak étterem, ahol 360 fokos kilátásban gyönyörködhetünk, miközben forró italunkat kortyolgatjuk, hanem hotel is, ami Közép-Európa legmagasabban fekvő szállodája. Ha már itt vagyunk, és olyan szerencse ér minket, hogy napsütéses időben lehet részünk, és persze sícipő helyett túrabakancs van rajtunk, akkor érdemes megmászni a közelben található Chopok csúcsot is.

A távolban a Chopok csúcsa
A távolban a Chopok csúcsa
Fotó: SZT

A Rotundában egyébként reggelizhetünk is feltéve, ha befizettünk a rendkívüli síélményt kínáló Fresh Track-re, hogy még a felvonók hivatalos megindítása előtt az éjszaka tökéletesen kezelt lesiklópályákon síelhessünk, de egy borkóstolóval kombinált vacsorát is elfogyaszthatunk itt, amit kár lenne kihagyni. A Chopok ízei nevű program egy 2000 méteres magasságban elfogyasztott hatfogásos fine dining élmény, ahol csupa különlegesség vár, mint a pisztrángos choux, a cukkini lasagne szarvasgombával vagy éppen egy puha nyúlcomb, illetve egy fantasztikus énekes, aki nemzetközi és helyi slágerekkel teszi teljessé az élményt.

Az extra élmények sora azonban itt még nem ér véget, ugyanis a felvonóban is exkluzív gasztronómiai élményt kaphatunk.

A síközpont egyik legkülönlegesebb programja a Sky Picnic, ami ahogy a neve is mondja, egy piknik, csak nem a fűben pokrócon heverészve, hanem egy panorámás kabinban a Chopok csúcsai fölött lebegve.


Fotó: SZT

Ugyan a déli oldalon kevesebb felvonó üzemel, de cserébe hatalmas, széles hómezők várják a síelőket. Még a legforgalmasabb hétvégéken is lehetőség van friss nyomvonalat hagyni a szélfújta hóban, vagy betérni a Kosodrevina állomáson található Sílift Múzeumba, amely régi történeteket mesél az Alacsony-Tátra turizmusának kezdeti időszakáról, a felvonók és síelés történetéből.

Buli és szórakozás síelés közben és után

Jasnán az élet nem csupán a sípályákról és a síelésről szól. A középállomáson (Priehyba) már kora délután buli van, énekesek és táncosok szórakoztatják a síelő népet. Miközben két lesiklás között ebéd gyanánt bekapunk valamit és persze hallgatjuk a zenét, alaposan megfigyelhetjük a síelők és snowboardosok ruháit. Egyúttal megállapíthatjuk, hogy a hegy gyakorlatilag egy havas kifutó: a letisztult skandináv dizájntól kezdve a vibráló neon szettekig minden stílus képviselteti magát, tényleg mintha egy divatbemutatón lennénk. Lecsúszva a lejtőkön aprés-ski tekintetében a Crystal Bar kétségtelenül a legjobb választás, ahol szintén már délutántól dübörög a zene, és ami modern berendezésével és látványos dizájnjával remek hely egy síelés után elfogyasztandó forralt borra vagy bombardinóra.

 

 

 


Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk

Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk  

Idén is leginkább Horvátországba utaznak a magyarok.
Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon

Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon 

Közel 250 ezer érdeklődő ismerhette már meg hazánkat a pavilon nyújtotta egyedi látogatói élményen, valamint a gazdag kulturális programkínálaton keresztül.
Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett

Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett 

Olasz elegancia, festő ecsetjére kívánkozó háttér, magyar kreativitás és időtlen luxus a hegyek ölelésében – ez a Nuvole Garden hotelprojekt a Comói-tónál.
Kedvező változás az Allianz utasbiztosításainál

Kedvező változás az Allianz utasbiztosításainál 

Májustól a kifizetett összeg akár a duplájára nőhet.
Ember és medve egy helyen – találkozáskor mi a teendő?

Ember és medve egy helyen – találkozáskor mi a teendő? 

Az emberek és a medvék együttéléséről világosítja fel a helyieket a lengyel tátrai nemzeti park.
Téli turizmus hóbiztos helyeken: francia síterepek bemutatkozása Budapesten

Téli turizmus hóbiztos helyeken: francia síterepek bemutatkozása Budapesten 

Május 20-án a budapesti Kozmo Hotel egy különleges turisztikai eseménynek adott otthont.
Egy török történelmi kisváros,  amelyet az új pápa is beírt a naptárába

Egy török történelmi kisváros, amelyet az új pápa is beírt a naptárába 

Pápai látogatásra készül a kereszténység egyik bölcsője.
A fiatal generáció utazási trendjei

A fiatal generáció utazási trendjei 

Nem helyszínt, hanem életérzést keresnek a fiatalok – egy friss felmérés szerint.
Osztrák autóklub: a nyaralástól a drágulás sem riasztja vissza az osztrákokat

Osztrák autóklub: a nyaralástól a drágulás sem riasztja vissza az osztrákokat 

A többség inkább spórol, de utazni mindenképp szeretne.
Brugge félti utcái régi burkolatát a városlátogató turistáktól

Brugge félti utcái régi burkolatát a városlátogató turistáktól 

Egyre több látogató visz haza szuvenírként a város történelmi burkolatából.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.