Ibizán és Mallorcán betelt a pohár

Szigorú korlátozásokkal akar véget vetni az alkoholturizmusnak a Baleár-szigetek kormánya, amely pénteken fogadta el erről szóló rendeletét.

A szabályozás várhatóan jövő heti hatályba lépésétől kezdve betiltják a vendéglátóhelyeken és szállodákban az alkoholfogyasztásra ösztönző reklámokat, az egyet fizet kettőt vagy többet kap akciókat, az úgynevezett happy hours-t, valamint a szervezett bártúrákat és az alkohol árusító automatákat. A boltokban este fél tíz és reggel nyolc óra között nem lehet majd szeszesitalt vásárolni. A korlátozás csak bizonyos területekre érvényes, ahol évek óta súlyos problémákat okoznak a részegen randalírozó, főleg brit és német fiatalok; Mallorca szigetén a Playa de Palma és Playa de Magaluf nevű zónákban, Ibiza szigetén San Antoni város West End elnevezésű negyedében. Az érintett területeken fekvő szállodákban megszűnik a korlátlan alkoholfogyasztás, étkezésenként legfeljebb három pohár szeszesitalt szolgálhatnak fel egy vendégnek.

Az előírások megsértésének büntetési tétele ezertől 600 ezer euróig terjed. A jogszabály rendelkezik arról is, hogy azonnal el kell hagynia a szálláshelyét annak a vendégnek, aki szobája erkélyéről vagy ablakából a medencébe ugrik. Az elmúlt évben nyolcan haltak bele abba, hogy ezzel próbálkoztak, de sokakat ez mégsem tart vissza, ezért a baleári kormány 6000 és 60000 euró közötti pénzbírságot határozott meg a szabályszegők megbüntetésére. Iago Negueruela, a szigetek turizmusért felelős tanácsosa az intézkedéseket ismertetve elmondta: ez az első jogszabály Európában, amely ilyen szigorúan korlátozza az alkoholfogyasztást, céljuk pedig mindezzel a civilizált turizmus ösztönzése. A Baleár-szigetek Spanyolország egyik legnépszerűbb turistacélpontja, ahova 2018-ban 16,6 millióan látogattak el.

Forrás: MTI


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.