Így utálja Lisszabon a turizmust

A lisszaboni ’We hate tourism’ (Utáljuk a turizmust) kezdeményezés alapítója szerint, tudnunk kell, hogyan utazunk és kik vagyunk utazóként. 

Bruno Gomes, a We Hate Tourism kezdeményezés alapítója elmondta, hogy: „A nevünkkel ellentétben, mi nem utáljuk a turizmust, a turistákat vagy a városnéző buszokat. Ez csak figyelemfelkeltés. Azonban nem szeretnénk, ha nálunk is olyan állapotok lennének, mint Barcelonában vagy Velencében, ahol a civilek az utcára mennek tiltakozni a turisták ellen. De változtatni kell náluk és nálunk is. Tudnunk kell, hogyan utazunk és kik vagyunk utazóként.

A We Hate Tourism a hagyományos utazási irodákhoz hasonlóan szervez városnézést, a maguk szokatlan módján.

A kezdeményezés célja, hogy a portugál fővárosba látogatók a helyiek szemén át ismerjék meg a várost és a lehető legvalósabb képet kapják róla.

„Ezek a túrák úgy zajlanak, hogy találkozunk a kis, 5-6 fős csoporttal, beülünk valahová és beszélgetünk a tradíciókról, a helyiekről vagy arról amire éppen kíváncsiak. Ezután elmegyünk városnézésre, olyan helyekre is elvisszük őket, ahová a hagyományos túrák nem mennek. Például nem nappal nézzük meg a híres Pasteis de Belém cukrászdát, hanem este, mikor már ki van világítva és kevés az ember. De van hogy, csak a várost szeretnék felfedezni vagy csak a beszélgetni, a lényeg, hogy nincsenek korlátok szabadon, kényelmesen fedezhetik fel velünk a Lisszabont – mondta. 

A fenntartható turizmus részeként a túrákból származó pénzeket a közösség építésére használják fel, többek között a gyermekeket és az időseket ingyenes túrákra viszik, utcákat, házakat újítanak fel és a közterületek takarítására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Tavaly Lisszabont 5,6 millió turista látogatta és a 2017 első féléves adatok alapján a látogatók száma idén 12,4 százalékos növekedést mutat.


Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen

Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen 

A jövő nem fenyegetés, hanem lehetőség: felhívás az aktív alakításra.
Spanyolországot brutális hőség éri el

Spanyolországot brutális hőség éri el 

A nyár közepét idéző időjárás várhatóan e hét csütörtöktől vasárnapig tart majd.
Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária

Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária 

Feljebb ugrott a Kiwi.com foglalási listáján Portugália és Málta is.
Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére

Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére 

Jelenleg a bánya egyik legújabb részét, a Telegdy-szárnyat próbálják megmenteni két szigetelőgát kialakításával.
Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett

Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett 

Olasz elegancia, festő ecsetjére kívánkozó háttér, magyar kreativitás és időtlen luxus a hegyek ölelésében – ez a Nuvole Garden hotelprojekt a Comói-tónál.
Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet

Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet 

A hétfő éjszakai és keddi esőzések nyomán a Korond-patak vízhozama másodpercenként 50 köbméterre nőtt.
Turisztikai fejlesztés Afrikában

Turisztikai fejlesztés Afrikában 

A győri székhelyű, nemzetközi médiavállalat, a Flying Media Hungary tovább erősítette pozícióját a globális turizmus- és légiközlekedési szakmában.
Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban?  – itt a toplista

Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban? – itt a toplista 

A nyaralók többsége saját autóval kel útra, és a klasszikus, 7 éjszakás vakáció a legjellemzőbb, csaknem minden harmadik foglalás esetén.
Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk

Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk  

Idén is leginkább Horvátországba utaznak a magyarok.
Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon

Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon 

Közel 250 ezer érdeklődő ismerhette már meg hazánkat a pavilon nyújtotta egyedi látogatói élményen, valamint a gazdag kulturális programkínálaton keresztül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.