A magyar határ menti Novohrad és Polyána Hegyalja régiójának képviselői mutatkoztak be a Rákóczi úti Szlovák Intézetben.
A Budapestre érkező szlovákiai szakemberek és a cégek képviselői mind magyarul meséltek arról, melyek errefelé a legfontosabb régi-új látnivalók.
Tengervízben is csobbanhatunk
Jelentős infrastrukturális fejlesztések történtek ezekben a megyékben: huszonkét projektet hajtottak végre az utóbbi években, olyan egyedi látnivalókkal gazdagodott a vidék, mint a Pillangók Háza. Megújult az autóskemping, és egyre nagyobb hangsúlyt kap a kerékpáros túrázás.
Talán a legérdekesebb turistacsalogató, hogy tengervízben is lehet itt csobbanni: a Losonc melletti Rappon, a Novolandia termálfürdő arról híres, hogy a helyi medencéket a föld mélyéből feltörő, úgynevezett reliktum tengervíz tölti meg. Rapp környéke az UNESCO által védett Novohrad-Nógrád Geopark része. A nógrádi vízitúra kínálatát a Hotel Aquathermal teszi teljessé, Alsósztregován.
Raftingolás és utazás az Üveg Expresszen
A környéken várak, kastélyok, magyar emlékekben gazdag múzeumok és nemzeti parkok várják a turistákat. Az Ipoly folyó alsó szakaszán raftingolni is lehet. Bussa községben egy turistaszálló, Torincsban pedig egy móló rekonstrukciója zajlik, amely várhatóan még az idén megnyílik. Akiket az üveggyártás érdekel, azoknak élményvonatot kínálnak a besztercebányai régióba, amely az idei nyári szezonban az Üveg Expresszel bővül ki. Augusztus 5-én Zólyomból, Gyetán és Losoncon keresztül Rimakokovára viszi a vonat az utasokat. A turisztikai termékek között jelentős szerepe van ma a helyi árucikkeknek és kézműves ipari remekeknek, 108 regionális márkás készítmény kapható az üzletekben. Többet ezek közül elhoztak a budapesti prezentációra, köztük például a kecsketejből készült kozmetikai termékcsaládot.
Felfedezni való meglepetés a Nagykürtösi borút
Szőlő is terem errefelé jócskán. Lehet, hogy még a hazai borkedvelők sem hallottak a Nagykürtösi borútról, amely összefogja a helyi kistelepülések és szőlősgazdák termékeinek bemutatását, és különféle rendezvényeken megismerteti az itteni nedűket. Alapelvük, hogy természetes borokat készítenek, és ezért tartózkodnak a fölös művi adalékanyagoktól. A százezernyi palacknyi borból, ami itt terem, újabban jut a külföldi piacokra is. A szőlőn kívül kiváló desszertborok készülnek, ribizliből.