Középkori Disney-vár a spanyol turistaparadicsomban

Talán kevesen gondolják, hogy Spanyolország közepéhez közel, több mint ezer méter magasan fekszik Ókasztília legszebb városa, Segovia. Miután alig 90 kilométerre van Madridtól, így a főváros közelsége miatt nagyon sokan látogatják. Évente hárommillió turista fordul meg itt, amely sokak kedvenc találkozóhelye is.

Az 55 ezer lakosú történelmi város – amely egyben a tartományi főváros is – tele van műemlékkel, mondhatni az építészet csodálatos tárháza ez a település. Az épségben fennmaradt templomok és középületek megóvására ma is nagy gondot fordítanak a város vezetői és lakói.

Jelkép a római vízvezetékhíd

Segovia festői óvárosában sok a keskeny, kanyargós sikátor, és itt található a legtöbb román stílusú templom egész Európában. A középkori utcákat egy fal és két folyó határolja. A települést, amelyet korábban sokan alvó városként emlegettek, a XX. század utolsó felében, 1985-ben a Világörökség részévé nyilvánították. Mindez nagy előnyt jelentett az idegenforgalom kibontakozásának.

Segovia egyik fő turisztikai vonzereje Alcázar, az egykori spanyol királyok kedvenc rezidenciája. Emellett egyházi, egyetemi és fesztiválváros is, ahol sok a kellemes park és kert, továbbá éttermek, vendéglők, hotelek, magánszálláshelyek is várják a turistákat. A város egyik hagyományos étele a sült malac, amit szívesen ajánlnak a vendégeknek. Ezt a kedvelt ételt a pincér tányérral vágja fel és ajánlja.

Aki autóval vagy busszal érkezik Segoviába, az rögtön a kis város legnagyobb nevezetességét pillantja meg. Ez a 15 kilométer hosszú, zömében a belvároson végighúzódó római kori vízvezetékhíd. Ahogy a helybeliek mondják: a római Hispánia egyik legmonumentálisabb műemléke. A tartópillérei 29 méter magasan emelkednek, és az egyik tetején a Szent szűz szobra látható, ezzel emlékeztetve az itt lakókat egy egykori legendára. A régi – e jó állapotban fennmaradt – vízvezeték Segovia jelképévé vált, és a város címerében is megtalálható.

Egyébként a teret övező alacsony házak – amelyek a polgári építészet kiemelkedő alkotásai – még jobban kiemelik a teret átszelő és lenyűgözően hatalmas római vízvezetéknek, az Acueductonnak az íveit. A rendszer építését Vespasianus, vagy Nerva uralkodásának idejére teszik a szakemberek, amely évszázadokon át, egészen a közelmúltig szállított vizet a várossal szemközti Sierra de Fuenfría hegységből Segovia óvárosába. A vezeték érdekessége az is, hogy kötőanyag nélkül, 24 ezer gránitkockából illesztették össze. Úgy tartják, hogy ez az építmény az ókori mérnöki alkotás megragadó remeke, melynek a vége a föld alatt éri el a várat.

A képzelet szülte Walt Disney-vár mintaképe

A körülötte kialakított téren naponta parasztemberek, állattenyésztők és kereskedők népes serege fordul meg, akik különböző portékákat kínálnak eladásra. A város életében ugyanis a turizmuson kívül a textil- és gyapjúipar, a mezőgazdaság és a kereskedelem meghatározó.

A turisták legtöbbje innen, a San Martinról elnevezett térről indul el gyalogtúrára. Ez a hely ma az apátsági templommal ma is a középkori képét mutatja. A vendégek ezután kapaszkodnak fel arra a dombra, ahonnan Segovia teljes látképe tárul eléjük. Így megcsodálhatják a házakat, a különböző templomokat, a középkori várat, illetve a gótikus katedrálist. Erre a híres katolikus egyházi építményre különösen büszkék a segoviaiak, hiszen Európa egyik legszebb műemlékeként tartják nyilván. Az épület harmóniája, az ablakok elrendezése, a hatalmas oszlopkötegek kecsessége teszi ezt a templomot a kasztíliai késő gótika remekévé. A katedrális alapjait 1525-ben helyezték el, de a mestermű csak több mint ötven évvel később, 1577-ben készült el. A jellegzetes tornya 88 méter magasan emelkedik.

A várost felfedező séta során különleges élményt tartogat a segoviai várkastély tornyos-bástyás erődítményű palotájának – az Alcázarnak – a meglátogatása. Ez a középkori lovagvilág szinte a képzelet határait meghaladó, romantikus mesekastélya, amely magaslaton fekszik, és egykor védőfallal vették körül. Az ablakait mór festmények díszítik, a falakon pedig spanyol királyok képei láthatók. De XVI. Lajos és a Bourbon-uralkodók korából való bútorok is megtalálhatók itt. Sokan feltételezik, hogy ez az erődítmény-vár lehetett a képzelet szülte Walt Disney-vár mintaképe.

Látványokat rejt a külváros is

Külön érdekesség a fegyverkiállítás, amely korabeli kézműves ékességeket tartalmaz. Megcsodálhatók a középkori fegyverek, a lovagi öltözékek és felszerelések. A hatalmas termekben található festmények, a bútorok, a trónszék méltán színesítik a látnivalókat. Egyébként a kastély egy része ma a spanyol katonai levéltárnak ad otthont.

Az Alcázar előtti hatalmas térről letekintve az Eresma és a Clamores folyó völgye tárul a látogató elé. Aki a túra során nem fárad el, annak érdemes ellátogatnia Segovia külvárosába is. A séta során ugyanis meggyőződhet arról, hogy legalább olyan érdekes látvány tárul a vendég elé, mint a fallal körülvett belvárosban. Itt is régi templomok, kolostorok sorakoznak, amelyek szépségükkel és különlegességükkel nyújtanak élményeket a turistáknak.


Mercedes-múzeum és igazi sváb konyha - felfedeztük Németország egyik legélhetőbb nagyvárosát

Mercedes-múzeum és igazi sváb konyha - felfedeztük Németország egyik legélhetőbb nagyvárosát 

Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros, Stuttgart.
Nagy siker volt ez a kiállítás a római Falconieri-palotában

Nagy siker volt ez a kiállítás a római Falconieri-palotában 

Molnár Vera az egyik úttörője volt a számítógépes művészetnek, amellyel az 1960-as években kezdett el foglalkozni.
Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások

Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások 

A Magyarországon hetedik éve működő kiutaztató iroda rendkívül erős hónapot zárt 2024 januárjában.
"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"

"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"  

A turizmus komoly gazdasági jelentőséggel bír Ausztriában is, de gyakran terhet jelent a lakosság számára. 
Személyi változás az Österreich Werbungnál

Személyi változás az Österreich Werbungnál 

Kaufmann Ildikó február végén távozik az Österreich Werbungtól, feladatait március 11-től Borsi Valéria veszi át.
Huszonöt  osztrák város korlátozná az autósforgalmat

Huszonöt osztrák város korlátozná az autósforgalmat 

Ehhez azonban az osztrák KRESZ, az StVA módosítására van szükség.
Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére

Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére 

A látogatóknak életre szóló élményben lesz részük miközben a nagyközönség előtt általában zárva tartó helyeket ismerhetnek meg. 
Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében

Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében 

 Az eseménysorozat idén is ellátogat Svédországba, Dél-Koreába, Dániába, Németországba és az Egyesült Államokba, visszatér az Egyesült Királyságba, illetve elsőként járja be Chile egyedülálló vidékét.
Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron 

Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. Szerencsére van olcsó megoldás is - mutatjuk.
Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern

Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern 

Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, amelynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.