Külföldi utazás, mobilfizetés, letiltás elkerülése

Külföldön járva is használhatjuk az idehaza jól ismert mobilfizetési megoldásokat. Pár dologra azonban érdemes odafigyelni. Jó hír, hogy a Google Pay és Apple Pay külföldi használata azonos a magyarországi használattal. A BiztosDöntés.hu összeálllítása.

2023 decemberére csaknem befejeződött a Google Pay és az Apple Pay hazai bevezetése a MagNet Bank csatlakozásával, immáron mindkét fizetési rendszerhez. Már csak a Raiffeisen Bank androidos ügyfelei nem használhatják a Google Pay-t a bolti fizetések során, de minden más bank bankkártyája integrálható a Google és az Apple fizetési rendszerébe, utóbbiba a Raiffeisen Bank kártyái is. Sőt, a Curve mobilalkalmazás használatával a Raiffeisen Bank ügyfelei is fizethetnek a Google Pay rendszerében.

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

A Google Pay, Apple Pay és az érintéssel használható bankkártya egy globális fizetési rendszer részei, így a megszokott módon használhatók az egész világon mindenhol, ahol az érintéses fizetés logója látható a terminálon vagy az üzlet bejáratánál, illetve pénztárgépjénél. Éppen úgy, ahogy idehaza, nincs tehát semmilyen különbség.

Mi az a Curve kártya, és mire jó?

A Raiffeisen Bank ügyfelei is ugyanúgy használhatják a RaiPay-t külföldön vásárlásra, mint idehaza. Viszont a RaiPay nem használható készpénzfelvételre külföldön, csak Magyarországon.

A Raiffeisen ügyfelei a Curve nevű fintech cég bankkártyájával regisztrálhatnak a Google Pay-be, ahol a Raiffeisen bankkártyáját mögé téve a Curve mobilappjában, tulajdonképpen közvetve akkor a bank bankkártyájával fizethetnek a Google Pay-ben

– mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője, aki hozzátette, a Curve kártyáját természetesen minden más hazai bank ügyfelei is használhatják, például okosórákba történő kártyaregisztráció során. Egyes gyártók óráiba ugyanis nem lehet minden magyar bank kártyáját regisztrálni, annak ellenére, hogy egyébként azok használhatók a Google Pay-ben. A Curve használatával áthidalható ez a probléma.

A Google Pay és az Apple Pay azonban külföldön is csak az érintéses elfogadóhelyeken használható. Nem biztos viszont, hogy alkalmas mobiltelefonos érintéses készpénzfelvételre, hiába alkalmas erre a kinti ATM. Ezért a plasztik bankkártyát továbbra sem lehet otthon hagyni külföldre távozáskor és kizárólag csak az okostelefonra vagy okosórára hagyatkozni a külföldi fizetések során.

Érdemes jelezni a banknak, ha külföldre utazunk

Minden bankkártya mögött, a kártyát kibocsátó bankban és a kártyatársaságnál is, külön-külön, továbbá a kártyás vásárláskor a bankkártyát elfogadó banknál is, bonyolult algoritmusokat futtató csalásfigyelő rendszerek működnek. Ezek a rendszerek figyelik a kártyabirtokos szokásait és szükség esetén megakadályoznak egy furcsa tranzakciót az ügyfél és a bank pénzének védelme érdekében.

Azt, hogy egy tranzakció furcsa-e, többek között a külföldi használaton is múlhat.

Ha valaki csak alkalmanként megy külföldre, az bizony találkozhat azzal, hogy a külföldi tranzakciót a bankja nem fogadja el, noha van fedezet a kártyáján és a limitbeállítás is megfelelő. Ennek oka pont a csalásfigyelő rendszer blokkolása lehet.

Van viszont lehetőség ennek a bizonytalanságnak a kikerülésére. A megoldás roppant egyszerű: a kártyabirtokosnak be kell telefonálnia a bankja telefonos ügyfélszolgálatára, ahol el kell mondania, hogy mikor melyik országban tervezi használni a bankkártyáját a közeljövőben. Van olyan bank is, ahol erre külön menüpontot hoztak létre a telefonos menürendszerben. Ezt követően a kártyabirtokos már biztonsággal vásárolhat a megjelölt külföldi országokban a megadott időintervallumokban, biztosan nem fog elutasítással találkozni a bankkártya használata során.

Geolokációs beállításokkal korlátozható a külföldi kártyahasználat

A kártyabirtokosnak azonban nem muszáj feltétlenül csak a banki csalásfigyelő rendszerekre hagyatkoznia, helyette önmaga is korlátozhatja a kártyája külföldi használatát. Erre jelenleg a CIB Bank és az OTP Bank applikációjában van lehetőség. Használhatják ezt a funkciót továbbá a Revolut kártyásai is.

A funkció lényege, hogy

a kártyabirtokos beállításai szerint csak azokban a régiókban használható a kártyája, amelyre lekorlátozta azt. Ez általában az Európai Uniót jelenti, illetve – megkülönböztetésül - az azon kívül eső egyéb területet, az egész világon.

Ennek a korlátozásnak az a jelentősége, hogy a bankkártya használatát le lehet korlátozni a visszaélések szempontjából sokkal biztonságosabb, chip alapú fizetésre, melyet az Európai Unió kötelezően előír a teljes területén. Természetesen, ha a kártyabirtokos olyan országba utazik, mely az unión kívül esik, akkor bármikor díjmentesen feloldhatja ezt a korlátozást. Sőt, akár azt is megteheti, hogy ilyen országokban csak akkor engedélyezi a kártyahasználatot, amikor fizet, majd utána visszazárja. Ezzel meg tudja akadályozni azt a csalástípust, amikor a mágnescsíkot lemásolják a bankkártyáról és klónozással új bankkártyát készítenek, mely az eredetinek látszik a bankban a fizetés során.

A geolokációs beállításokkal az ilyen, mágnescsíkos csalárd tranzakciók megakadályozhatók. A Revolut esetében a mágnescsíkos tranzakciók önmagukban, Magyarországon belül is kikapcsolhatók, a Revolut és az OTP Bank applikációjában pedig még az internetes tranzakciók elfogadása is kikapcsolható.

BiztosDöntés.hu


Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum

Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum 

Fél éven át tartó felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien.
Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát

Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát 

Ez kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a covid előtti bevételi szintet.
Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói

Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói 

Párizs legismertebb turistalátványosságának alkalmazottai az építmény gazdasági irányítása ellen tiltakoznak hétfő óta.
Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál

Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál 

Nem árulunk el nagy titkot, ha elöljáróban elmondjuk: Törökország szerepel eddig a foglalások élén.
Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére

Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére 

A panoráma a magasból szédítő és felejthetetlen élményt jelent annak ellenére, hogy a felvonó állógondoláiban félelmetes élmény az utazás.
A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe  2024-ben

A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe 2024-ben 

 A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2024-ben a városi utazások szegmensében látja a németországi beutazás további felépülésének legnagyobb lehetőségét.
Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében

Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében 

A SmoothTravel platformjára a teljes nemzetközi turisztikai szegmens regisztrálhat, ideértve a desztinációkat, ki- és beutaztató touroperátorokat, és minden egyéb, turisztikához köthető vállalkozást.
Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség

Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség 

Idén a kiállítás fókuszában a zéró kibocsátás, a fenntarthatóság, a karbonsemlegesség áll, amelyre a magyar standon felvonultatott ipari, iroda és hotelfejlesztések jó példával szolgálnak.
A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti

A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti 

A török partokhoz közeli Symi a klasszikus „csendes" úti célok között szerepel.
Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál

Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál 

Bár két hete egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazíliában, a több millió turistát vonzó riói karnevál megrendezésre került és ragyogóbb, mint valaha.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.