Málta, ahol élmény a Húsvét

Málta ideális úti cél a húsvéti időszakban. Itt nemcsak nézője, de aktív résztvevője lehetünk az ünnepnek. Minden plébánia a helyi szokások szerint ünnepel és a látogatókat is bevonják a hagyományokba, melyek egy része egyidős a kereszténységgel.

 

A keresztény világ nagy részében virágvasárnappal kezdődik a nagyhét. A máltaiak számára azonban a Mater Dolorosa, azaz Fájdalmas Szűzanya péntekén kezdődik – a nagypéntek előtti pénteken. Évszázadok óta ez az ünnep mindig különleges helyet foglal el a máltaiak szívében. Minden egyházközség körmenetet szervez a tiszteletére, amin a hívek hagyományosan mezítláb járnak a bűnbocsánatért. A legnépszerűbb Fájdalmas Szűzanya körmenet a vallettai Ta’Ġieżu ferences templomé, amely elsőként tartotta ezt a körmenetet a szigeteken. 

Húsvéti körmenet Máltán
Húsvéti körmenet Máltán


A máltai nagyhét rítusai meglehetősen összetettek. Nagycsütörtök, nagypéntek és húsvétvasárnap színes és áhítatos ünnepek. Az emberek a földszinti ablakokat miniatűr szobrokkal és drapériákkal díszítik, szentélyeket állítva a keresztre feszítés emlékének. Az erkélyeken kivilágított keresztek láthatók. Az utcákat zászlók díszítik. Nagycsütörtök a Keresztelő Szent János-székesegyházban olaj szentelő krizmamisével kezdődik, amelyen az illatos olajat megáldják.

Nagypénteken Málta utcái hatalmas színpadokká válnak. Számos egyházközség látványos körmenetekkel emlékezik meg a passióról. Jézus Krisztus képmásai keskeny utakon haladnak át, amelyeket különféle szobrok kísérnek, köztük a Fájdalmas Szűzanya. A körmeneteken mindig nagyon sokan vesznek részt. 
 Nagyszombaton a húsvéti vigília nyolc körül kezdődik a tűzszenteléssel. 

Húsvét napját a templomi harangok szakadatlan zúgása és a gyors tempójú körmenetek jellemzik, miközben a fiatalok a Feltámadott Krisztus szobrait vállukon hordozva rohangálnak az utcákon. Krisztus halál felett aratott győzelmét ünneplik. Az emberek az erkélyekről konfettit és szerpentint szórnak a menetre. A gyerekek pedig figollával a kezükben szaladnak a menet után. Ez egy tradicionális máltai húsvéti sütemény, mandulából és cukormázzal borítva. A figollákat hagyományosan a plébános áldja meg.

Figgoli
Figgoli


Nagyböjt és a húsvét ízei

Málta jól ismert az étel szeretetéről. Ez alól a nagyböjt sem kivétel. Számos hagyományos húsvéti fogás is a szokások része. Ezek között megtalálható a kusksu (bableves) és a qagħaq tal-Apostli (apostolok kenyere). A kwareżimal nagyon népszerű desszert a böjti időszakban: fekete mézből, tejből, fűszerekből és mandulából készül. A Karamelli szintén hagyományos böjti édesség szentjánoskenyérből és mézből. Máltán amúgy is több hal- és zöldségalapú ételt fogyasztanak, különösen hamvazószerdán és nagyböjti pénteken. A kunserva (paradicsompüré), olajbogyó és tonhalas kenyér is nagyon gyakori fogás ez idő alatt. A különféle töltelékekkel (spenót, borsó, szardella, sajt) töltött péksütemények "qassatat" és "pastizzi" néven ismertek. Húsvétkor az egész család összegyűlik ebédre, ahol bárányhúsos ételeket szolgálnak fel és desszertként figollit fogyasztanak.


Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?