Még mindig lángokban áll az utasszállító komp Mallorcánál

Már egy napja oltják, eddig sikertelenül a tüzet egy utasszállító kompon Mallorcától 18 mérföldre a tengeren, a lángok megfékezésébe már a haditengerészet is bekapcsolódott - közölte a spanyol sajtó szerdán.

A flotta 35 matróza vesz részt az oltásban, amelyhez egy speciális, szennyező anyagok égésekor használt oltóhabot használnak.

A hajón 750 tonna üzemanyag van, de nem szivárog - mondta el Ana Pastor fejlesztési miniszter újságíróknak nyilatkozva a parlament folyosóján.

Mint mondta, mindent bevetnek annak érdekében, hogy a tüzet eloltsák, a vízről és a levegőből egyaránt próbálkoznak. Ha ez sikerül, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a környezetvédelmi kockázatokat - hangsúlyozta.

Főleg kamionokat szállított a hajó

A Sorrento nevű kompon 150 jármű fér el, egyelőre nem közölték, hogy pontosan mennyit szállítottak, de azt már tudni lehet, hogy főként kamionok voltak a garázstérben.
A Greenpeace szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, ha a hajó végül elsüllyed. A szervezet arra szólította fel a spanyol kormányt, hogy tegyen meg mindent ennek elkerüléséért.

A környezetvédelmi szervezet közleményében felidézte, hogy 2007-ben a Don Pedro nevű komp Ibiza partjainak közelében süllyedt el, fedélzetén számtalan környezetkárosító anyaggal.

A Sorrento nevű hajót ezért a tűz eloltása után biztonságos kikötőbe kell vontatni - hangsúlyozta a Greenpeace.

Az utasok elhagyták a hajót

Meg nem erősített sajtóinformációk szerint a tüzet egy hűtőkamionban keletkezett rövidzárlat okozta a komp zárt garázsterében. Pillanatok alatt sűrű és fekete füst borította be a hajót, amelyet az utasok és a legénység, több mint 150 ember, mentőcsónakokon hagyott el. A vészjelzésre két másik utasszállító is a segítségükre sietett, felvették és Palma kikötőjébe szállították a bajba jutottakat.

A kompon 12 ország állampolgárai utaztak, köztük románok, németek, bolgárok, ausztrálok, szenegáliak.

Enyhe füstmérgezéssel a legénység négy tagját kellett kórházba vinni.

Forrás: MTI


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.