Mesélő történelem és slow living az idei ÖRV kongresszus fókuszában

Az ÖRV őszi kihelyezett ülésének fókuszában a mítoszokon nyugvó történetmesélés és a turisztikai termékfejlesztés kapcsolata állt, számolt be a fontos turisztikai eseményről a GD Consulting szakmai hírportál.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A dél-olaszországi Kalábria régióban tartotta idei őszi kongresszusát az Osztrák Utazási Irodák Szövetsége, az Österreichischer ReiseVerband (ÖRV).

Az október 18-21. között „Mítosz és történelem” mottó jegyében, közel 50 részvevővel megrendezett kongresszust és kapcsolódó tanulmányutakat – az olasz nemzeti turisztikai hivatal - az ENIT Italia és a kalábriai turisztikai szövetség támogatta.

Az ÖRV őszi kihelyezett ülésének fókuszában a mítoszokon nyugvó történetmesélés és a turisztikai termékfejlesztés kapcsolata állt. A történetek és történelem segítenek megérteni a komplex társadalmi és gazdasági folyamatok jelenre és mindennapi életünkre való hatást. A gyökerek megtalálása egyrészt segít megérteni az összetett folyamatokat, másrészt a rácsodálkoztató turisztikai termékfejlesztés alapjait is képzik – hangsúlyozta a konferencia megnyitásakor Eva Buzzi, az ÖRV elnöke. Kalábria ebből a szempontból a legjobb választás, hiszen ezen a területen évezredes kulturális gyökerek vannak, ahol az ókori görög és római kultúra kölcsönösen gazdagították egymást, reflektáltak egymásra – olvasható a rendezvény programfüzetében.

Az ÖRV őszi kongresszusának részét képző háromnapos tanulmányút a régió intenzív kulturális és gasztronómiai élményeinek feltárását célozta meg, maradandó pozitív benyomásokat nyújtva a részvevőknek. Az utazási irodák és utazásszervezők vezetőinek szervezett programpontok célja, hogy a jövőben a kultúrára nyitott szegmens nagyobb részarányban látogassa Ausztriából is Dél-Olaszországot. Az ENIT Italia és a helyi turisztikai szervezetek törekvése, hogy Kalábriát a jövőben ne csak fürdőhelyként és nyári úti célként keressék fel a látogatók, hanem a régióra négy évszakos desztinációként gondoljanak. Kalábria, ahol a kulturális örökségek köré épített látnivalók és gasztronómiai adottságok komoly vonzerőt jelenthetnek, amelyek ideális alapot nyújtanak a látogatók lelassulásához, a slow living életmód kipróbáláshoz. A három nemzeti park, - köztük Olaszország legnagyobb kiterjedésű parkja, a Pollino Nemzezi Park - terültén kialakított aktív turisztikai szolgáltatások, vagy a téli síelés szerelmesei számára sajátos miliőt nyújtó „tengerre néző” sípályák is mind-mind egyedi adottságú úti célok lehetnek a jövőben.

Az ÖRV kongresszus konferencia programjának részeként hangzott el Eva Buzzi-nak, ÖRV elnökének, a Railtours Austria vezérigazgatójának helyzetértékelése az osztrák utaztatási szektor helyzetéről. Az értékelésben elhangzott: a 2023-as év forgalom tekintetében az előző évi bázishoz képest erősebb év lesz az ausztriai utazási irodák számára. Az idei őszi és téli előfoglalások óvatos optimizmusra adnak okot, akárcsak az üzleti turizmusnak az utóbbi időszakban erős szinten való stabilizálódása. A kihívások közül az elnöki beszámoló kitért az osztrák utazási irodákat is sújtó munkaerő-hiányra, amelynek csökkentése érdekében ebben az évben külön toborzó kampányt is szerveztek az ÖRV tagjainak bevonásával, amelynek segítségével a szakma presztízsének erősítése mellett új munkaerő akvirálását is szolgálta. A toborzási akció keretében az elmúlt fél évben közel 600 állásinterjút folytattak le az ÖRV tagjai. A tagság képzését ebben az évben is több webinárium szolgálta, kiemelt témák pedig a fenntarthatósági szempontoknak az értékesítés területére való átültetését, valamint a legújabb digitalizációs eljárások elterjesztését szolgálták. Elhangzott továbbá, hogy az ECTAA tagszervezetéként az ÖRV is európai szinten lobbizik, hogy az Európai Bizottság új utazási csomagtúra irányelv-javaslatában a túlzott fogyasztóvédelmi célú megszorításokat visszanyessék. A túlzott és életszerűtlen szabályok az utazási irodákat ellehetetlenítik, amely végső soron a nagyobb kockázattal járó szervezetlen utak felé tereli az utazókat – amely jelenség pont ellentétes lenne az EU irányelvének szándékával – hangzott az érvelés. Az új irányelv elfogadást egyébként 2026-ra, életbelépését pedig 2027-re valószínűsítik az osztrák szakértők. Az ÖRV tagszervezeteinek idei száma 161, amely 7-el kevesebb a tavalyinál.

Az ÖRV ide kongresszusa jó példaként szolgált annak megértéséhez, hogy a turisztikai termékfejlesztés csúcsa az élményfejlesztés, a legtökéletesebb élményfejlesztés padig az, amely valamilyen transzformációs elemet tartalmaz. Az ÖRV tanulmányútjának idei résztvevői valamennyien részelsültek egyfajta transzformációban, amely következtében a jövőben más szemmel tekintenek majd Dél-Olaszországra, az ott élőkre és az ott található értékekre - foglalta össze az elhangzottak és megtapasztaltak tanulságait Kovács Balázs, aki a GD Consulting képviseletében vett részt az ÖRV őszi kongresszusán. 

Forrás: GD Consulting / Bécs


Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.