Mesélő történelem és slow living az idei ÖRV kongresszus fókuszában

Az ÖRV őszi kihelyezett ülésének fókuszában a mítoszokon nyugvó történetmesélés és a turisztikai termékfejlesztés kapcsolata állt, számolt be a fontos turisztikai eseményről a GD Consulting szakmai hírportál.

A dél-olaszországi Kalábria régióban tartotta idei őszi kongresszusát az Osztrák Utazási Irodák Szövetsége, az Österreichischer ReiseVerband (ÖRV).

Az október 18-21. között „Mítosz és történelem” mottó jegyében, közel 50 részvevővel megrendezett kongresszust és kapcsolódó tanulmányutakat – az olasz nemzeti turisztikai hivatal - az ENIT Italia és a kalábriai turisztikai szövetség támogatta.

Az ÖRV őszi kihelyezett ülésének fókuszában a mítoszokon nyugvó történetmesélés és a turisztikai termékfejlesztés kapcsolata állt. A történetek és történelem segítenek megérteni a komplex társadalmi és gazdasági folyamatok jelenre és mindennapi életünkre való hatást. A gyökerek megtalálása egyrészt segít megérteni az összetett folyamatokat, másrészt a rácsodálkoztató turisztikai termékfejlesztés alapjait is képzik – hangsúlyozta a konferencia megnyitásakor Eva Buzzi, az ÖRV elnöke. Kalábria ebből a szempontból a legjobb választás, hiszen ezen a területen évezredes kulturális gyökerek vannak, ahol az ókori görög és római kultúra kölcsönösen gazdagították egymást, reflektáltak egymásra – olvasható a rendezvény programfüzetében.

Az ÖRV őszi kongresszusának részét képző háromnapos tanulmányút a régió intenzív kulturális és gasztronómiai élményeinek feltárását célozta meg, maradandó pozitív benyomásokat nyújtva a részvevőknek. Az utazási irodák és utazásszervezők vezetőinek szervezett programpontok célja, hogy a jövőben a kultúrára nyitott szegmens nagyobb részarányban látogassa Ausztriából is Dél-Olaszországot. Az ENIT Italia és a helyi turisztikai szervezetek törekvése, hogy Kalábriát a jövőben ne csak fürdőhelyként és nyári úti célként keressék fel a látogatók, hanem a régióra négy évszakos desztinációként gondoljanak. Kalábria, ahol a kulturális örökségek köré épített látnivalók és gasztronómiai adottságok komoly vonzerőt jelenthetnek, amelyek ideális alapot nyújtanak a látogatók lelassulásához, a slow living életmód kipróbáláshoz. A három nemzeti park, - köztük Olaszország legnagyobb kiterjedésű parkja, a Pollino Nemzezi Park - terültén kialakított aktív turisztikai szolgáltatások, vagy a téli síelés szerelmesei számára sajátos miliőt nyújtó „tengerre néző” sípályák is mind-mind egyedi adottságú úti célok lehetnek a jövőben.

Az ÖRV kongresszus konferencia programjának részeként hangzott el Eva Buzzi-nak, ÖRV elnökének, a Railtours Austria vezérigazgatójának helyzetértékelése az osztrák utaztatási szektor helyzetéről. Az értékelésben elhangzott: a 2023-as év forgalom tekintetében az előző évi bázishoz képest erősebb év lesz az ausztriai utazási irodák számára. Az idei őszi és téli előfoglalások óvatos optimizmusra adnak okot, akárcsak az üzleti turizmusnak az utóbbi időszakban erős szinten való stabilizálódása. A kihívások közül az elnöki beszámoló kitért az osztrák utazási irodákat is sújtó munkaerő-hiányra, amelynek csökkentése érdekében ebben az évben külön toborzó kampányt is szerveztek az ÖRV tagjainak bevonásával, amelynek segítségével a szakma presztízsének erősítése mellett új munkaerő akvirálását is szolgálta. A toborzási akció keretében az elmúlt fél évben közel 600 állásinterjút folytattak le az ÖRV tagjai. A tagság képzését ebben az évben is több webinárium szolgálta, kiemelt témák pedig a fenntarthatósági szempontoknak az értékesítés területére való átültetését, valamint a legújabb digitalizációs eljárások elterjesztését szolgálták. Elhangzott továbbá, hogy az ECTAA tagszervezetéként az ÖRV is európai szinten lobbizik, hogy az Európai Bizottság új utazási csomagtúra irányelv-javaslatában a túlzott fogyasztóvédelmi célú megszorításokat visszanyessék. A túlzott és életszerűtlen szabályok az utazási irodákat ellehetetlenítik, amely végső soron a nagyobb kockázattal járó szervezetlen utak felé tereli az utazókat – amely jelenség pont ellentétes lenne az EU irányelvének szándékával – hangzott az érvelés. Az új irányelv elfogadást egyébként 2026-ra, életbelépését pedig 2027-re valószínűsítik az osztrák szakértők. Az ÖRV tagszervezeteinek idei száma 161, amely 7-el kevesebb a tavalyinál.

Az ÖRV ide kongresszusa jó példaként szolgált annak megértéséhez, hogy a turisztikai termékfejlesztés csúcsa az élményfejlesztés, a legtökéletesebb élményfejlesztés padig az, amely valamilyen transzformációs elemet tartalmaz. Az ÖRV tanulmányútjának idei résztvevői valamennyien részelsültek egyfajta transzformációban, amely következtében a jövőben más szemmel tekintenek majd Dél-Olaszországra, az ott élőkre és az ott található értékekre - foglalta össze az elhangzottak és megtapasztaltak tanulságait Kovács Balázs, aki a GD Consulting képviseletében vett részt az ÖRV őszi kongresszusán. 

Forrás: GD Consulting / Bécs


Személyi változás az Österreich Werbungnál

Személyi változás az Österreich Werbungnál 

Kaufmann Ildikó február végén távozik az Österreich Werbungtól, feladatait március 11-től Borsi Valéria veszi át.
Huszonöt  osztrák város korlátozná az autósforgalmat

Huszonöt osztrák város korlátozná az autósforgalmat 

Ehhez azonban az osztrák KRESZ, az StVA módosítására van szükség.
Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére

Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére 

A látogatóknak életre szóló élményben lesz részük miközben a nagyközönség előtt általában zárva tartó helyeket ismerhetnek meg. 
Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében

Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében 

 Az eseménysorozat idén is ellátogat Svédországba, Dél-Koreába, Dániába, Németországba és az Egyesült Államokba, visszatér az Egyesült Királyságba, illetve elsőként járja be Chile egyedülálló vidékét.
Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron 

Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. Szerencsére van olcsó megoldás is - mutatjuk.
Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern

Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern 

Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, amelynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg.
Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum

Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum 

Fél éven át tartó felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien.
Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát

Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát 

Ez kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a covid előtti bevételi szintet.
Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói

Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói 

Párizs legismertebb turistalátványosságának alkalmazottai az építmény gazdasági irányítása ellen tiltakoznak hétfő óta.
Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál

Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál 

Nem árulunk el nagy titkot, ha elöljáróban elmondjuk: Törökország szerepel eddig a foglalások élén.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.