Ausztria legnagyobb bortartománya a Bécset körülölelő, közel 20.000 km-nyi területen fekvő Alsó-Ausztria, amelynek jórésze a Duna mentén található, és itt van a magyarok által nagyon kedvelt Semmering is, ahová, amint leesik az első hó, már indulnak is – akár egy vagy kétnapra is - honfitársaink.
„A havazásra még egy kicsit várnunk kell”, hűtötte le a síelős kedveket egyelőre a miniszterasszony, addig is megosztott hallgatóságával néhány érdekes és informatív turisztikai adatot. Azt például, hogy 2016-ban 6,9 millió vendégéjszakát könyveltek el, ebből 2,2 milliót külföldi vendégek adtak, ezen belül a magyarok 150 ezer vendégéjszakát töltöttek náluk, ami azt jelenti, hogy a német nyelvetrületről érkezők után mi adtuk tavaly a legtöbb vendégéjszakaszámot Alsó-Ausztriában.
Az is kiderült, mit szeretnek honfitársaink, ha az alsó-ausztriai területekre látogatnak: imádnak biciklizni, túrázni, és persze alig várják, hogy beköszöntsenek a téli hónapok, amikor a hegyek síterületeit is megcélozhatják. Alsó-Ausztria az első olyan határhoz közeli hely, ahol az Alpok sílejtőin ereszkedhetnek le a magyarok.
A kilenc síterület és hegyi központ közül kiemelték a tájékoztatón a családi élményeket kínáló Annaberg pályáit, valamint a Bécsi Alpok egyik különleges síterepét, a Raxot, ahol 2016-ban teljes körűen felújították a hegytetőre vezető felvonót.
Még egy különleges, vadonatúj síelési élményt is megismerhetett a hazai közönség, amelyet az idei síszezontól kezdve próbálhat ki bárki, aki képes a kakasokkal együtt kelni: ez a Mostviertel hegyeiben az un. „Guga hö”, amelynek jelentése a helyi dialektus szerint „teljesen éber”, azaz aki korán kel, üres és pompásan leratrakolt pályát lel! Aki „Guga hö”-re vállalkozik, reggel fél hétre ott kell dekkolnia teljes sífelszerelésben a felvonó völgyállomásánál, ahol forró teával és pár falattal várják a vezetők. Majd fent, a frissen ratrakolt pályán száguldozhat, és mire felérkeznek felvonónyitáskor az első síelők, akkor a „Guga hös” síelő már hősként ereszkedhet lejjebb, és csatolhatja le a léceit, mert igazi, hamisítatlan brunch-csak várják egy tradícionális hüttében.
Egyébként e speciális brunch kínálatát most elhozták magukkal az Alsó-Ausztriából érkezett turisztikai szakemberek: kézműves sonkák, sajtfélék, szűrt és szűretlen gyümölcslevek kellették magukat - nem hiába - a tájékoztató idején.
Forrás: Vendég & Hotel