Milyen lehetőségeik vannak az Izraelben rekedt turistáknak?

Továbbra is dúlnak a harcok az izraeli erők és a Hamász terroristái között, miután az iszlamista terroristák szombaton halálos kimenetelű, meglepetésszerű támadást intéztek Izrael ellen. A CNN összegyűjtötte, ki mit tehet, aki ott rekedt a háborúban álló országban, vagy oda szeretne hazatérni? A CNN nyomán az atv.hu közreadta az összeállítást.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mint írják, számos repülőjáratot, koncertet, focimeccset töröltek Izraelben. A CNN összeszedte, mit érdemes tudni azoknak, akik az országba készülnek vagy készültek volna. A legtöbb nemzetközi légitársaság már törölte az Izraelbe érkező és onnan induló járatokat, a kormányok felülvizsgálják a régióba utazóknak szóló utazási útmutatókat. A helyzet továbbra is képlékeny, és minden információ hirtelen változhat, de az utazók számára az alábbiak tudhatók a támadások után.

Milyen hatással van a jelenlegi helyzet a légi közlekedésre?

A Hamász állítása szerint a célpontjai között van a Ben Gurion nemzetközi repülőtér, Izrael nemzetközi csomópontja, amely Tel-Aviv mellett található.

A harcok ellenére a Ben Gurion honlapja szerint az ország legnagyobb és legforgalmasabb repülőtere még mindig nyitva van és üzemel. Az ország második legnagyobb repülőtere, az Ilan és Asaf Ramon nemzetközi repülőtér, a Vörös-tenger déli részén fekvő Eilat városában szintén azt írja, hogy a tervek szerint nem áll le a légiközlekedés.

Ami az izraeli légitársaságokat illeti, az El Al Airlines, az ország légitársasága október 8-án közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy a szokásos módon folytatja működését."Az El Al Airlines az izraeli biztonsági erők utasításainak megfelelően működik. A járataink a menetrend szerint közlekednek. Minden El Al járat csak a 3-as terminálról indul", adták ki a tájékoztatást.

A légitársaság lehetőséget kínál azoknak az utasoknak, akik szeretnék "befagyasztani" jegyeiket, így egy meg nem határozott, jövőbeli időpontban használhatják azokat. Azoknak az utasoknak, akiknek most és október 21. között tervezett járatuk van, elengedik a foglalásmódosítási díjakat. Aki le kívánja mondani az utazását, jogosult utalványra, amelyet az El Al honlapján található űrlap kitöltésével válthat be. A légitársaság egy segélyhívó forródrótot is működtet a helyzet által érintett ügyfelek számára.

Az ország két kisebb légitársasága, az Israir és az Arkia Airlines közölte, hogy járatokat indítanak, hogy segítsék a külföldön élő izraeliek hazatérését.

Mi a helyzet a nem izraeli légitársaságokkal?

A nemzetközi légitársaságok bejelentették, hogy a helyzet alakulása miatt drasztikusan csökkenteni fogják az Izraelbe irányuló légi járataikat. Ezek között van a német Lufthansa légitársaság is. Közleményben azt írták: "a jelenlegi izraeli biztonsági helyzetre való tekintettel a Lufthansa Group Airlines szombaton csökkenti a Tel-Avivba induló és onnan érkező járatai számát".

Élisabeth Borne francia miniszterelnök a CNN-hez tartozó BFM televíziónak nyilatkozva közölte, hogy az Air France egyelőre felfüggesztette az Izraelbe irányuló összes járatát.

A hongkongi Cathay Pacific Airways hétfőn közölte, hogy törli a Tel-Avivba induló és onnan induló járatait, és legközelebb október 12-én ad tájékoztatást.

A Korean Air, az egyetlen dél-koreai légitársaság, amely közvetlen járatokat üzemeltet Incson és Tel-Aviv között, törölte hétfői járatát - de közölte, hogy Tel-Avivból Incsonba indít egy visszautat, hogy hazahozza az embereket.

Mindeközben a Delta Air Lines közleményt adott ki az október 7-14. között Tel-Avivba vagy Tel-Avivból induló járatokkal utazók számára. Az október 21. utáni időpontokra átfoglalhatják a járatokat változtatási díj nélkül, feltéve, hogy ugyanazon a szolgáltatási osztályon maradnak. Ha egy utas úgy dönt, hogy teljes egészében lemondja az utazását, akkor jogosult a jegy árára szóló utalványra, amelyet egy éven belül kell felhasználnia.

Az American Airlines és a United Airlines is törölte a közvetlen járatokat. "Ügyfeleink és személyzetünk biztonsága a legfőbb prioritásunk" - írta a United képviselője közleményében. "Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és szükség szerint módosítjuk a járatok menetrendjét" – közölték. A légitársaság megerősítette, hogy nem indítanak járatokat, "amíg a körülmények lehetővé nem teszik a folytatást".

Más nagy légitársaságok is járattörléseket jelentettek be: az Air Canada, a Hainan Airlines, a Virgin Atlantic és a Royal Air Marcoc is.

Folyamatosan törlik a koncerteket, meccseket

Az Európai Labdarúgó- szövetség lefújta az összes olyan mérkőzést, amelyet a következő hetekben Izraelben rendeztek volna. Ez magában foglalja az Izrael és Svájc közötti 2024-es EB-selejtezőt, valamint Izrael U21-es Európa-bajnoki mérkőzéseit Észtország és Németország ellen. "Az UEFA továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és kapcsolatban marad az összes érintett csapattal, mielőtt döntést hozna az új időpontokról és a többi közelgő mérkőzés esetleges módosításáról" - áll az európai sportszervezet közleményében.

A Live Nation zenei és élő rendezvényekkel foglalkozó vállalat bejelentette, hogy a hétvégére tervezett, a tel-avivi Yarkon Parkban megrendezésre kerülő Bruno Mars-koncertet törölték. A hawaii zenész október 4-én lépett fel teltház előtt, és 7-én tartott volna egy második koncertet.

Forrás: CNN / atv.hu


Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) legfrissebb adatai alapján év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos növekedést regisztráltak.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.