Milyen lehetőségeik vannak az Izraelben rekedt turistáknak?

Továbbra is dúlnak a harcok az izraeli erők és a Hamász terroristái között, miután az iszlamista terroristák szombaton halálos kimenetelű, meglepetésszerű támadást intéztek Izrael ellen. A CNN összegyűjtötte, ki mit tehet, aki ott rekedt a háborúban álló országban, vagy oda szeretne hazatérni? A CNN nyomán az atv.hu közreadta az összeállítást.

Mint írják, számos repülőjáratot, koncertet, focimeccset töröltek Izraelben. A CNN összeszedte, mit érdemes tudni azoknak, akik az országba készülnek vagy készültek volna. A legtöbb nemzetközi légitársaság már törölte az Izraelbe érkező és onnan induló járatokat, a kormányok felülvizsgálják a régióba utazóknak szóló utazási útmutatókat. A helyzet továbbra is képlékeny, és minden információ hirtelen változhat, de az utazók számára az alábbiak tudhatók a támadások után.

Milyen hatással van a jelenlegi helyzet a légi közlekedésre?

A Hamász állítása szerint a célpontjai között van a Ben Gurion nemzetközi repülőtér, Izrael nemzetközi csomópontja, amely Tel-Aviv mellett található.

A harcok ellenére a Ben Gurion honlapja szerint az ország legnagyobb és legforgalmasabb repülőtere még mindig nyitva van és üzemel. Az ország második legnagyobb repülőtere, az Ilan és Asaf Ramon nemzetközi repülőtér, a Vörös-tenger déli részén fekvő Eilat városában szintén azt írja, hogy a tervek szerint nem áll le a légiközlekedés.

Ami az izraeli légitársaságokat illeti, az El Al Airlines, az ország légitársasága október 8-án közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy a szokásos módon folytatja működését."Az El Al Airlines az izraeli biztonsági erők utasításainak megfelelően működik. A járataink a menetrend szerint közlekednek. Minden El Al járat csak a 3-as terminálról indul", adták ki a tájékoztatást.

A légitársaság lehetőséget kínál azoknak az utasoknak, akik szeretnék "befagyasztani" jegyeiket, így egy meg nem határozott, jövőbeli időpontban használhatják azokat. Azoknak az utasoknak, akiknek most és október 21. között tervezett járatuk van, elengedik a foglalásmódosítási díjakat. Aki le kívánja mondani az utazását, jogosult utalványra, amelyet az El Al honlapján található űrlap kitöltésével válthat be. A légitársaság egy segélyhívó forródrótot is működtet a helyzet által érintett ügyfelek számára.

Az ország két kisebb légitársasága, az Israir és az Arkia Airlines közölte, hogy járatokat indítanak, hogy segítsék a külföldön élő izraeliek hazatérését.

Mi a helyzet a nem izraeli légitársaságokkal?

A nemzetközi légitársaságok bejelentették, hogy a helyzet alakulása miatt drasztikusan csökkenteni fogják az Izraelbe irányuló légi járataikat. Ezek között van a német Lufthansa légitársaság is. Közleményben azt írták: "a jelenlegi izraeli biztonsági helyzetre való tekintettel a Lufthansa Group Airlines szombaton csökkenti a Tel-Avivba induló és onnan érkező járatai számát".

Élisabeth Borne francia miniszterelnök a CNN-hez tartozó BFM televíziónak nyilatkozva közölte, hogy az Air France egyelőre felfüggesztette az Izraelbe irányuló összes járatát.

A hongkongi Cathay Pacific Airways hétfőn közölte, hogy törli a Tel-Avivba induló és onnan induló járatait, és legközelebb október 12-én ad tájékoztatást.

A Korean Air, az egyetlen dél-koreai légitársaság, amely közvetlen járatokat üzemeltet Incson és Tel-Aviv között, törölte hétfői járatát - de közölte, hogy Tel-Avivból Incsonba indít egy visszautat, hogy hazahozza az embereket.

Mindeközben a Delta Air Lines közleményt adott ki az október 7-14. között Tel-Avivba vagy Tel-Avivból induló járatokkal utazók számára. Az október 21. utáni időpontokra átfoglalhatják a járatokat változtatási díj nélkül, feltéve, hogy ugyanazon a szolgáltatási osztályon maradnak. Ha egy utas úgy dönt, hogy teljes egészében lemondja az utazását, akkor jogosult a jegy árára szóló utalványra, amelyet egy éven belül kell felhasználnia.

Az American Airlines és a United Airlines is törölte a közvetlen járatokat. "Ügyfeleink és személyzetünk biztonsága a legfőbb prioritásunk" - írta a United képviselője közleményében. "Figyelemmel kísérjük a helyzetet, és szükség szerint módosítjuk a járatok menetrendjét" – közölték. A légitársaság megerősítette, hogy nem indítanak járatokat, "amíg a körülmények lehetővé nem teszik a folytatást".

Más nagy légitársaságok is járattörléseket jelentettek be: az Air Canada, a Hainan Airlines, a Virgin Atlantic és a Royal Air Marcoc is.

Folyamatosan törlik a koncerteket, meccseket

Az Európai Labdarúgó- szövetség lefújta az összes olyan mérkőzést, amelyet a következő hetekben Izraelben rendeztek volna. Ez magában foglalja az Izrael és Svájc közötti 2024-es EB-selejtezőt, valamint Izrael U21-es Európa-bajnoki mérkőzéseit Észtország és Németország ellen. "Az UEFA továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és kapcsolatban marad az összes érintett csapattal, mielőtt döntést hozna az új időpontokról és a többi közelgő mérkőzés esetleges módosításáról" - áll az európai sportszervezet közleményében.

A Live Nation zenei és élő rendezvényekkel foglalkozó vállalat bejelentette, hogy a hétvégére tervezett, a tel-avivi Yarkon Parkban megrendezésre kerülő Bruno Mars-koncertet törölték. A hawaii zenész október 4-én lépett fel teltház előtt, és 7-én tartott volna egy második koncertet.

Forrás: CNN / atv.hu


A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe  2024-ben

A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe 2024-ben 

 A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2024-ben a városi utazások szegmensében látja a németországi beutazás további felépülésének legnagyobb lehetőségét.
Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében

Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében 

A SmoothTravel platformjára a teljes nemzetközi turisztikai szegmens regisztrálhat, ideértve a desztinációkat, ki- és beutaztató touroperátorokat, és minden egyéb, turisztikához köthető vállalkozást.
Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség

Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség 

Idén a kiállítás fókuszában a zéró kibocsátás, a fenntarthatóság, a karbonsemlegesség áll, amelyre a magyar standon felvonultatott ipari, iroda és hotelfejlesztések jó példával szolgálnak.
A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti

A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti 

A török partokhoz közeli Symi a klasszikus „csendes" úti célok között szerepel.
Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál

Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál 

Bár két hete egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazíliában, a több millió turistát vonzó riói karnevál megrendezésre került és ragyogóbb, mint valaha.
Horvátország a fenntartható turizmus példájává vált

Horvátország a fenntartható turizmus példájává vált 

A fenntartható turizmus fejlesztésre irányuló legutóbbi horvátországi reformokat a legjobb gyakorlat példájaként ismerték el más európai és tengerentúli úicélok turizmusfejlesztése szempontjából.
Élmény, de másként: telefonmentes utazás

Élmény, de másként: telefonmentes utazás 

Egy amerikai utazási iroda telefonmentes utazásokat indít. Vajon borítékolható a siker? Vagy inkább a bukás?
Osztrák workshop az ÖW szervezésében

Osztrák workshop az ÖW szervezésében 

Március 21-én, csütörtökön osztrák workshopot tartanak az Österreich Werbung szervezésében.
Partnerség a biztonságos utazás érdekében

Partnerség a biztonságos utazás érdekében 

Az esetleges orvosi költségek fedezésére, valamint a járattörlések és a poggyász biztosítására kötnek a legtöbben szerződést – mutatják az AXA Partners CEE adatai, aki partnerségre lépett a vezető cseh utazási technológiai szolgáltatóval, a Kiwi.com-mal.
Kiderült, kik a nagy nyertesei az újjáéledő utazási kedvnek

Kiderült, kik a nagy nyertesei az újjáéledő utazási kedvnek 

Az Európai Utazási Bizottság legfrissebb beszámolója szerint az inflációs nyomás ellenére erőteljes fellendülésen ment keresztül az EU turizmusa.

Interjú

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.
Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk

Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk 

Az N28 borétterem egy hosszúra nyúlt nyári szünet után, szeptember közepétől új koncepcióval várja a vendégeket. A gasztronómiai kínálat megalkotását Nagy Szabolcs séfre bízták.