Modellváltást hoz az osztrák vendéglátásban a munkaerőhiány

Ausztriában továbbra is égető probléma a turizmus és vendéglátás területén jelentkező jelentős munkaerőhiány. Érdekes jelenség ütötte fel a fejét az orvoslására.

Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) vendéglátó szakosztályának elnöke, Mario Pulker szerint a legtöbb vendéglátóhelyen az elmúlt évben a nyitvatartási idő rövidítésével és a szolgáltatási paletta szűkítésével igyekeztek úrra lenni a helyzeten. A korábban a hét minden napján nyitva tartó vendéglátóegységek közül sokan már heti egy vagy akár két munkaszüneti napot is kénytelenek beiktatni, hogy orvosolják a hiányzó munkatársak miatt kialakult szűk keresztmetszeteket. A WKO szerint Ausztriában is erős trenddé vált, hogy az éttermek, vendéglátó helyek között egyre terjed az önkiszolgáló megoldásokra való átállás.

Az ORF alsó-ausztriai körképe egy St. Pölten-i pékség és kávézó példáján keresztül érzékelteti a modellváltás lényegét. A 13 egységből álló üzlethálózat számára nemcsak a munkaerő hiánya, hanem a meglévő munkaerő túlzott bérelvárása is komoly fejfájást okoz, hiszen az irreális költségeket nem lehet már a vásárlókra továbbhárítani. Szükségmegoldásként teljes egészében a pultnál való kiszolgálást vezettek be, amely egyre gyakoribb megoldás más típusú vendéglátóhelyek esetében is. A modellváltás „előnye”, hogy viszonylag szakképzetlen munkavállalóval is elvégeztethető a feladat, másrészt a vendég időt spórol meg.

Mario Pulker nyilatkozata szerint érdemes körbenézni a szomszédoknál a működésképes receptek után, hiszen Észak-Európában már régóta megvalósult a gasztronómiai modellváltás. Gyakori, hogy éttermek napközben önkiszolgáló jelleggel működnek, majd este magasabb díjszabással asztalszervizre állnak át. A WKO szerint várható, hogy az ausztriai kávéházak is követik az új koncepciót. Egyesek szerint hasonló a helyzet, mint a 60-as és 70-es években, amikor sok patináns bécsi kávéház kényszerült bezárni, s helyüket autókereskedések és bankok vették át. Éppen ezért sokan féltik a 330 éves bécsi kávéházi kultúra értékeit, hiszen bizonytalan, hogy mit hoz a jövő?


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.