Modellváltást hoz az osztrák vendéglátásban a munkaerőhiány

Ausztriában továbbra is égető probléma a turizmus és vendéglátás területén jelentkező jelentős munkaerőhiány. Érdekes jelenség ütötte fel a fejét az orvoslására.

Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) vendéglátó szakosztályának elnöke, Mario Pulker szerint a legtöbb vendéglátóhelyen az elmúlt évben a nyitvatartási idő rövidítésével és a szolgáltatási paletta szűkítésével igyekeztek úrra lenni a helyzeten. A korábban a hét minden napján nyitva tartó vendéglátóegységek közül sokan már heti egy vagy akár két munkaszüneti napot is kénytelenek beiktatni, hogy orvosolják a hiányzó munkatársak miatt kialakult szűk keresztmetszeteket. A WKO szerint Ausztriában is erős trenddé vált, hogy az éttermek, vendéglátó helyek között egyre terjed az önkiszolgáló megoldásokra való átállás.

Az ORF alsó-ausztriai körképe egy St. Pölten-i pékség és kávézó példáján keresztül érzékelteti a modellváltás lényegét. A 13 egységből álló üzlethálózat számára nemcsak a munkaerő hiánya, hanem a meglévő munkaerő túlzott bérelvárása is komoly fejfájást okoz, hiszen az irreális költségeket nem lehet már a vásárlókra továbbhárítani. Szükségmegoldásként teljes egészében a pultnál való kiszolgálást vezettek be, amely egyre gyakoribb megoldás más típusú vendéglátóhelyek esetében is. A modellváltás „előnye”, hogy viszonylag szakképzetlen munkavállalóval is elvégeztethető a feladat, másrészt a vendég időt spórol meg.

Mario Pulker nyilatkozata szerint érdemes körbenézni a szomszédoknál a működésképes receptek után, hiszen Észak-Európában már régóta megvalósult a gasztronómiai modellváltás. Gyakori, hogy éttermek napközben önkiszolgáló jelleggel működnek, majd este magasabb díjszabással asztalszervizre állnak át. A WKO szerint várható, hogy az ausztriai kávéházak is követik az új koncepciót. Egyesek szerint hasonló a helyzet, mint a 60-as és 70-es években, amikor sok patináns bécsi kávéház kényszerült bezárni, s helyüket autókereskedések és bankok vették át. Éppen ezért sokan féltik a 330 éves bécsi kávéházi kultúra értékeit, hiszen bizonytalan, hogy mit hoz a jövő?


DZT: íme, az innovatív MI-influenszer

DZT: íme, az innovatív MI-influenszer 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) elindítja első MI-influenszer projektjét és ezáltal egy további szinten is felhasználja a mesterséges intelligenciát az úticél Németország nemzetközi marketingjében.
Mozart egykori otthona moziteremmé alakult

Mozart egykori otthona moziteremmé alakult 

A KINOLINO elnevezésű gyermek filmfesztiválnak először ad otthont moziként a híres bécsi zeneszerző egykori otthona.
Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében

Portugália turisztikai kínálata Budapest szívében 

A rendezvényen közel harminc portugál turisztikai szolgáltató mutatta be legújabb ajánlatait, a résztvevők megismerkedhettek a portugál kulturális örökséggel, gasztronómiával, valamint a különböző régiók által kínált élményekkel, helyszínekkel, hotelekkel.
Megjelent Ausztria síkalauza

Megjelent Ausztria síkalauza 

Több mint 200 síterülettel, aktuális árakkal és tippekkel.
Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve

Mesterséges Intelligencia a gyakorlatban – podcastban elmesélve 

Novemberben egy kísérleti jellegű adással jelentkezett a népszerű Dunakavicsok turisztikai podcast.
Föld alatti bunkervilág,  kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia

Föld alatti bunkervilág, kommunista építészeti emlékek és mediterrán gasztronómia 

íme, mindezeket rejti az egykori kommunista ország fővárosa, Tirana.
Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből

Bécs köszöni, de nem kér a Black Friday-őrületből 

Narancshét vs. Black Friday – ez Bécs fenntartható válasza a vásárlási lázra.
 Firenze betiltja a kulcsdobozokat és  az idegenvezetők hangszóróit

Firenze betiltja a kulcsdobozokat és az idegenvezetők hangszóróit  

Firenze is lépéseket tesz a túlturizmus visszaszorítására, és olyan intézkedéseket vezet be, mint például a rövid távú bérbeadók által használt kulcsdobozok és az idegenvezetők hangszóróinak betiltása.
Vendée Globe: Weöres Szabolcs megjavította a vitorláját, folytatja a versenyt

Vendée Globe: Weöres Szabolcs megjavította a vitorláját, folytatja a versenyt 

A magyar versenyzőnek sikerült megjavítania sérült vitorláját, és folytatja a földkerülő vitorlásversenyt.
Közép-Európa legszebb karácsonyi vásárainak kaleidoszkópja

Közép-Európa legszebb karácsonyi vásárainak kaleidoszkópja 

Közép-Európa legszebb adventi vásárai idén is megnyitják kapuikat, hogy ízekkel, illatokkal, zenével és különleges programokkal varázsolják el az oda látogatókat.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.