Modellváltást hoz az osztrák vendéglátásban a munkaerőhiány

Ausztriában továbbra is égető probléma a turizmus és vendéglátás területén jelentkező jelentős munkaerőhiány. Érdekes jelenség ütötte fel a fejét az orvoslására.

Az Osztrák Gazdasági Kamara (WKO) vendéglátó szakosztályának elnöke, Mario Pulker szerint a legtöbb vendéglátóhelyen az elmúlt évben a nyitvatartási idő rövidítésével és a szolgáltatási paletta szűkítésével igyekeztek úrra lenni a helyzeten. A korábban a hét minden napján nyitva tartó vendéglátóegységek közül sokan már heti egy vagy akár két munkaszüneti napot is kénytelenek beiktatni, hogy orvosolják a hiányzó munkatársak miatt kialakult szűk keresztmetszeteket. A WKO szerint Ausztriában is erős trenddé vált, hogy az éttermek, vendéglátó helyek között egyre terjed az önkiszolgáló megoldásokra való átállás.

Az ORF alsó-ausztriai körképe egy St. Pölten-i pékség és kávézó példáján keresztül érzékelteti a modellváltás lényegét. A 13 egységből álló üzlethálózat számára nemcsak a munkaerő hiánya, hanem a meglévő munkaerő túlzott bérelvárása is komoly fejfájást okoz, hiszen az irreális költségeket nem lehet már a vásárlókra továbbhárítani. Szükségmegoldásként teljes egészében a pultnál való kiszolgálást vezettek be, amely egyre gyakoribb megoldás más típusú vendéglátóhelyek esetében is. A modellváltás „előnye”, hogy viszonylag szakképzetlen munkavállalóval is elvégeztethető a feladat, másrészt a vendég időt spórol meg.

Mario Pulker nyilatkozata szerint érdemes körbenézni a szomszédoknál a működésképes receptek után, hiszen Észak-Európában már régóta megvalósult a gasztronómiai modellváltás. Gyakori, hogy éttermek napközben önkiszolgáló jelleggel működnek, majd este magasabb díjszabással asztalszervizre állnak át. A WKO szerint várható, hogy az ausztriai kávéházak is követik az új koncepciót. Egyesek szerint hasonló a helyzet, mint a 60-as és 70-es években, amikor sok patináns bécsi kávéház kényszerült bezárni, s helyüket autókereskedések és bankok vették át. Éppen ezért sokan féltik a 330 éves bécsi kávéházi kultúra értékeit, hiszen bizonytalan, hogy mit hoz a jövő?


Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett

Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett 

Olasz elegancia, festő ecsetjére kívánkozó háttér, magyar kreativitás és időtlen luxus a hegyek ölelésében – ez a Nuvole Garden hotelprojekt a Comói-tónál.
Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen

Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen 

A jövő nem fenyegetés, hanem lehetőség: felhívás az aktív alakításra.
Spanyolországot brutális hőség éri el

Spanyolországot brutális hőség éri el 

A nyár közepét idéző időjárás várhatóan e hét csütörtöktől vasárnapig tart majd.
Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária

Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária 

Feljebb ugrott a Kiwi.com foglalási listáján Portugália és Málta is.
Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére

Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére 

Jelenleg a bánya egyik legújabb részét, a Telegdy-szárnyat próbálják megmenteni két szigetelőgát kialakításával.
Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet

Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet 

A hétfő éjszakai és keddi esőzések nyomán a Korond-patak vízhozama másodpercenként 50 köbméterre nőtt.
Turisztikai fejlesztés Afrikában

Turisztikai fejlesztés Afrikában 

A győri székhelyű, nemzetközi médiavállalat, a Flying Media Hungary tovább erősítette pozícióját a globális turizmus- és légiközlekedési szakmában.
Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban?  – itt a toplista

Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban? – itt a toplista 

A nyaralók többsége saját autóval kel útra, és a klasszikus, 7 éjszakás vakáció a legjellemzőbb, csaknem minden harmadik foglalás esetén.
Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk

Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk  

Idén is leginkább Horvátországba utaznak a magyarok.
Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon

Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon 

Közel 250 ezer érdeklődő ismerhette már meg hazánkat a pavilon nyújtotta egyedi látogatói élményen, valamint a gazdag kulturális programkínálaton keresztül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.