Törökország legjobb búvárhelyei

8500 km2-nyi tengerpartjával Törökország izgalmas desztináció a búvárkodás szerelmeseinek. Ráadásul a török vizekben átélt búvárkalandokat a világ legrégebbi civilizációinak ősi városai, az Égei- és Földközi-tenger egyedülálló konyhaművészete, illetve kiváló szőlőültetvények kísérik.

Çanakkale: történelmi, híres csaták a víz alatt

A 150 négyzetkilométeres vízalatti parkban 14 különböző ponton, különböző mélységekben lehet merülni. A régióban, amely egyben a világ legjobb állapotban fennmaradt csatatere, több mint egy évszázadnyit utazhat vissza a történelemben a Layter, Arıburnu Barç, Helles Barç, Bone Barç, HMS Louis, Lundy, HMS Majestic, Massena, Saghalien és a HMS Triumph hajóroncsok segítségével. A roncsok közül a leghíresebb a Lundy teherhajó és a HMS Majestic páncélozott hadihajó.

Ha Çanakkaléról van szó, ne feledkezzünk meg a Saros-öbölről sem, amely egyben búvárútvonal is. Ismeretes, hogy több mint 200 tengeri lény él az öbölben, az Égei-tenger egyik legérintetlenebb pontján, amely erős áramlatokkal tisztítja meg önmagát.

 

Kaş: a világ tíz legjobb merülőhelyének egyike

A régióban található tizenöt merülőhelyét élénk színű vízalatti állatvilága teszi különlegessé. Vízalatti zátonyaival, sziklás területeivel és hajóroncsaival Kaş egyedülálló élményeket kínál a búvároknak az endemikus fajok megfigyelésére. Kaş, a régió egyik legkülönlegesebb merülőhelye nemcsak Törökország, hanem a világ legjobb tíz búvárkodási lehetősége között is szerepel. Kaş híres búvárközpontja a Canyon nevű régió. A kanyon halaival versenyezni és így a víz misztikus világát felfedezni kivételes élmény. A kanyon másik jellegzetessége a Dimitri roncs, amely a mélységekbe invitálja.

A Flying Fish, egy másik Kaş-klasszikus, a Savoia-Marchetti SM79 típusú olasz bombázó roncsa, amelyet a második világháborúban lőttek le. Az Antalya vizeiben való búvárkodás után meglátogathatja a káriai és lükiai civilizációknak otthont adó számtalan ősi várost, és felfedezheti a híres túraútvonalakat is. Ha szerencséje van, búvárkodás közben mediterrán fókákat és álcserepesteknősöket is megfigyelhet. Természetesen a városban eltöltött időt lakomával egybekötött ünneppé is varázsolhatja, ha megkóstolja a mediterrán konyha remekeit.

Bodrum: merülés az Égei-tenger szívébe

A félsziget kristálytiszta vize számos élőlénynek ad otthont, többek között halaknak, polipoknak, algáknak, tengerifüveknek és tengeri szivacsoknak. A régióban 20 búvárkodási lehetőség is található, ahol feltehetően ókori hajóroncsok és falak figyelhetők meg. Bodrum legnépszerűbb merülőhelyei a Nagy és Kis Zátonyok, ahol az év minden szakában búvárkodhat a meleg vizekben. Ezek a zátonyok, amelyek mindössze 200 méterre találhatók egymástól és vízi élőlények borítják, lenyűgözőek.

Egy másik kiváló búvárkodási lehetőség Bodrumban az Orak-sziget és a Delikli-barlang. Bodrumban számos régészeti felfedezést is tehet, ahol az „ókori világ hét csodája" egyikének tartott Mauszólosz síremlékének maradványai is megtalálhatók.

Fethiye: mintha akváriumban lenne

Fethiye Törökország egyik legjobb merülőhelyének, az Akvárium-öbölnek ad otthont. Az öböl, amely a víz tisztaságáról kapta a nevét, alkalmas merülőhely mind a tapasztalt, mind a kezdő búvárok számára. Az elmúlt években védetté nyilvánított öböl éjszakai búvárkodásra is ideális. Az Akvárium-öbölben, amely a vízalatti élet sokféleségéről is ismert, megcsodálhatja a kék mélységet benépesítő élőlényeket.

Fethiye másik népszerű búvárútvonala az Afkule, amelynek fenekén puha korallal borított boltívek, titokzatos alagutak és mélyülő lejtők találhatók. Az Afkule gyakori célpontja a búvárkodás szerelmeseinek, mivel számos földalatti barlangnak, különböző halfajnak és tengeri növénynek ad otthont, és haladó búvároknak is ideális. 

Forrás: TGA / Turizmus Online


Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját

Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját 

Ledőlt a nagysátor, többen megsérültek.
Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival

Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival 

Kiváló túraútvonalak az Égei-tengertől a Földközi-tengerig és Közép-Anatóliáig, amelyek elvezetik a turistákat Anatólia évezredes történelmébe.
Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma

Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma  

Zágráb újabb látványossággal gazdagodott, június 26-án megnyitotta kapuit a világ első Nyakkendő Múzeuma.
Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt

Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt 

Az elmúlt 24 órában jelentősen megnőtt a 3300 méter magas vulkán tevékenysége.
Tűz a világhírű francia katedrális tornyában

Tűz a világhírű francia katedrális tornyában 

A közösségi médiában közzétett képeken jól látszik, hogyan lángol az épület tetején lévő állványzat.
Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt

Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt 

Agrigento környékén nincs elég vízük ahhoz, hogy a nyári melegben biztosítsák vendégeik számára a WC használathoz vagy a zuhanyozáshoz szükséges vízmennyiséget.
Budapest Európa  top10 igazán állatbarát fővárosa közt

Budapest Európa top10 igazán állatbarát fővárosa közt 

Ha tökéletes kikapcsolódásra vágyik kutyájával ezen a nyáron, akkor a szerelem városa lehet a megfelelő hely.
Trükkök - olcsóbb utazáshoz

Trükkök - olcsóbb utazáshoz 

A felmérésben részt vevő országok közül mi, magyarok keressük szálláshelyek kapcsán a legjobb ár/érték arányt.
Cool-zónák Bécsben

Cool-zónák Bécsben 

Forró aszfalt, hőség a betontengerben - ilyenkor mindenki leginkább csak elbújna a fullasztó meleg elől.
Már most dübörög Horvátország

Már most dübörög Horvátország 

Pedig még csak a főszezon elején járunk.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.