Tunézia három arca

3. rész Sousse Felfedeztük Tunézia három különböző vidékét, megismerhettük lakóit, látnivalóit, szépségeit, kóstolhattuk a helyi ízeket, ételeit, italait.

Az észak-afrikai országban történő kalandozásunk utolsó állomásaként arra a helyre érkezünk, amely az egyik legismertebb tunéziai desztináció, sok magyar a repülőtéri transzferrel nem is indul másfelé, hanem egyenesen megcélozza az ország topnyaralóvárosát, és onnan nem mozdul tapodtat sem. Egyrészt igaza is van, mert Sousse-ban megtalálható mindaz a fontos épület, emlék és vendégváró, lazulós hely – van szép medinája, nyüzsgő szukja, fantasztikus gyűjteménnyel rendelkező múzeuma, homokos strandjai a szállodasorok mentén, európai szemmel is vonzó bevásárlósora és tényleg remek éttermei -, ami miatt feledhetetlen helyben is az élmény.

 

Szusszanásnyira Sousse-tól

Nézzünk körül mi is Sousse városához közeledve, először újból Monastirban megállva – a turista szemével. Valamilyen számunkra ismeretlen elgondolásból a helybéliek úgy vélik, mindenki számára érdekes és lenyűgöző élmény országuk egykori első emberének, Habib Bourguiba sírja a családi mauzóleumban, amely tulajdonképpen egy látványos márványszarkofág egy olyan hatalmas építmény kellős közepén, amelyet egyrészt fegyveres őriz éjjel-nappal, másrészt egy óriási kristálycsillár (nem számoltam meg, de azt mondták, hogy 350 darabból illesztették össze) csüng alá a város híres szülöttének végső lakhelye fölé, harmadrészt oldalában egy minimúzeum is található a nagy államférfi mindennapjait bemutatva. Például elérzékenyülve láthatjuk a készüléket, amelyen egykor telefonált, vagy az okulárét, amit hétköznaponként viselt, sőt, iskolai bizonyítványaiba, még gyerek- és felnőttkorában viselt ruhadarabjaiba is betekintést nyerhetünk.

 

Erőd volt, múzeum lett

Ha tehát túljutottunk a helybéliek egyik fontos és számukra szent helyén, máris irány Sousse városa, ahol, ha már kulturálódunk és ismerkedünk az ország történelmével, tényleg nem érdemes kihagyni a helyi mozaikmúzeumot, mert páratlan élményben lehet részünk. Állítólag az ott látható kiállítási anyag a főváros Bardo-múzeumának anyagával vetekszik, és már csak amiatt is érdemes jegyet váltani a Sousse-ban található helyi múzeumba, mert a tuniszi gyűjtemény helyszíne látogatásunk idején még zárva volt, és a hírek szerint nem is nyitják meg a nagyközönség számára egyhamar.

Először azt hisszük, valamiféle börtönt látogatunk meg, ahol még a macskák is rács mögül figyelik az utcán történő eseményeket, azonban idővel rájövünk, hogy ez az erőd, amit Kasbah-nak hívnak, tulajdonképpen egy szenzációsan gazdag leletekben gazdag, a 2. és a 3. századból (!) származó mozaikgyűjteményt rejt. Medúzafejek, Bacchus-alakok, istenek, tigrisek, oroszlánok, halak, fürdőző Vénusz (halálprecíz megformálással) figyelik a látogatót a falakról, a padlóról – mindez apró mozaikokból kirakva, és hála a tunéziai fura védelmi szokásoknak, közelről, akár test-, szem- sőt, kézközelből is megcsodálhatók. Az egyik teremben pedig pun korból származó sírok gyűjteménye látható, latin feliratokkal.

 

Golf, gasztro, slow dining

Vendéglátóink elvisznek minket egy közeli golf-paradicsomba is, amely az El Kantaoui nevet viseli, és mondjuk érdekes a 2-3. századi, majd későbbi években tett múzeumi időutazás után két olyan 18 lyukú, nemzetközi versenyekre is alkalmas, tengeri panorámával rendelkező modern golfpályát látni, amely egy 130 hektárnyi, modern tengerparti település szerves része, ahol sorra húznak fel újabb és újabb épületeket, pedig már így is számos luxushotel, apartman várja a vendégeket. Macska természetesen az utcákon itt is van bőséggel, és amikor betérünk egy helyi kávézóba, még egy érdekességet fedezünk fel. A múlt találkozik itt is a jelennel, amikor az iszlám imára szólító müezzin hangja előtt percekkel a kávézó egyik dolgozójának telefonján megszólal egy olyan app, amely a müezzin dallamával arra figyelmezteti tulajdonosát, hogy hamarosan indulnia kell a mecsetbe, mert ima lesz.

Mindenütt kóstoltunk tunéziai finomságokat, és azt állapítjuk meg, hogy konyhájuk inkább könnyed mediterrán jellegű – a kifinomult gasztronómiájáról híres francia hatással, mint a történelmükből tudjuk, nem véletlenül -, mintsem valódi értelemben vett arab. Azonban egy dolog mindenütt figyelmeztet arra, hogy mégiscsak arab országban járunk: folyamatosan csípős ételeket tálalnak elénk, méghozzá nem akármilyen erőseket, hanem nagyon!

Viszont azt is észrevesszük, mindenütt, így az éttermek asztala alatt is profin kunyeráló macskák is hozzászoktak az erős fogásokhoz, vidáman falatoznak a nekik ledobott erős ízű csirkéből, halfélékből – és kutyabajuk (jobban mondva macskabajuk) sincs. Ami még nyilvánvaló és számoljon mindenki ezzel, aki betér egy tunéziai étterembe: egy ebéd vacsora sosem a „rendelek valamit gyorsan, kihozzák, felfalom és már rohanok is tovább” jegyében történik, hanem nagyon is ráérősen, általában órákig tart egy-egy étkezés.

 

Sok-sok olivabogyó, humusz, kuszkusz, friss paradicsom, szardíniaféleségek kerülnek először az asztalra vendégköszöntőként. Levessel, főzelékkel ne számoljon, aki egy-egy tunéziai gasztrohelyre betér, azonban tökéletesen elkészített friss halfélével (tengeri süllő, sügér, márna), tenger gyümölcseivel (kagyló, rák, tintahal, homár, polip, osztriga) annál inkább. És mindezek a finomságok egy-egy kacsintás kíséretében érkeznek vendéglátóinktól, ugyanis szívesen kínálják az asztalon só helyett mindig ott található méregerős chilit, hogy azzal szórjuk meg az ételt. Azért, magyarázzák, mert ez jelzi a jó étvágyat és a szenvedélyt.

Az órákig tartó étkezés méltó befejezése a mindig felszolgálásra kerülő gyümölcsök gazdag választéka és ízletes tea az ebéd/vacsora végén. Gyakran hoznak pudingszerű, nagyon finom desszertet is. És még egy jó tanács a legvégére: bár egy vallásos, alapvetően muszlim lakosú országban járunk, ahol a helyiek nem(igen) isznak alkoholt, a helyi borféléket azonban ne féljünk kipróbálni, mert válogatottan szép tételeik vannak, és a helyi sört is érdemes legurítani, mert tényleg kiváló. 

 

Köszönet a meghívásért a Tunéziai Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének.

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum

Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum 

Fél éven át tartó felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien.
Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát

Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát 

Ez kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a covid előtti bevételi szintet.
Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói

Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói 

Párizs legismertebb turistalátványosságának alkalmazottai az építmény gazdasági irányítása ellen tiltakoznak hétfő óta.
Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál

Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál 

Nem árulunk el nagy titkot, ha elöljáróban elmondjuk: Törökország szerepel eddig a foglalások élén.
Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére

Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére 

A panoráma a magasból szédítő és felejthetetlen élményt jelent annak ellenére, hogy a felvonó állógondoláiban félelmetes élmény az utazás.
A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe  2024-ben

A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe 2024-ben 

 A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2024-ben a városi utazások szegmensében látja a németországi beutazás további felépülésének legnagyobb lehetőségét.
Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében

Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében 

A SmoothTravel platformjára a teljes nemzetközi turisztikai szegmens regisztrálhat, ideértve a desztinációkat, ki- és beutaztató touroperátorokat, és minden egyéb, turisztikához köthető vállalkozást.
Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség

Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség 

Idén a kiállítás fókuszában a zéró kibocsátás, a fenntarthatóság, a karbonsemlegesség áll, amelyre a magyar standon felvonultatott ipari, iroda és hotelfejlesztések jó példával szolgálnak.
A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti

A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti 

A török partokhoz közeli Symi a klasszikus „csendes" úti célok között szerepel.
Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál

Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál 

Bár két hete egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazíliában, a több millió turistát vonzó riói karnevál megrendezésre került és ragyogóbb, mint valaha.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.