Zsolnay, paprikafüzér és Szent-Györgyi Albert a Világkiállítás magyar pavilonján

A környezetvédelmi világnapon, június 5-én megtartották a Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos megnyitó ünnepségét.

A kenyér több mint étel, a kultúra része - hangsúlyozta az Életkert Pavilont megnyitó Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette, Magyarországnak van mit megmutatnia - ilyen a vízkincs, a gyógyturizmus és az élelmiszerkincs -, és az ország vigyáz is ezen értékeire.

A Kodály Zoltán által is feldolgozott, Sej, Nagyabonyban című népdalt elénekelve a miniszter kiemelte: miként egykor a "Majlandba" vitt magyar bakák, "vágyunk az idegen tájakra, de azért mégis hazahúz a szívünk". Balog Zoltán felidézte, hogy a magyar iparosok már az 1851-es világkiállításon jelen voltak Londonban, majd remekül szerepelt a világkiállításokon Eötvös Loránd, Jedlik Ányos és Munkácsy Mihály, később pedig a sevillai és hannoveri magyar pavilonok arattak sikereket.

Később látogatóközpont lesz a pavilonból

Ennek a pavilonnak helye lesz Szombathelyen - emlékeztetett arra, hogy az expó október 31-i zárása után az építményt a vasi megyeszékhelyen állítják fel, hogy ott látogatóközpontként üzemeljen.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a világkiállítás mottóját - "Táplálni a világot, energiát adni az életnek" - idézve elmondta: az Életkert Pavilon tematikája az egészséges élelmiszerek és az édesvíz-készlet jelentőségét hangsúlyozza.

Beszámolója szerint a Nemzeti vidékstratégiában sikerült lerakni a többfunkciós mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás alapjait, amely úgy állít elő értékes, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiát és nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajaink minőségét, ívóvízbázisainkat, a tájat és benne az embert, közösségeit és kultúráját.

Zsolnay és magyar borok a pavilonban

A magyarság egyedülálló kultúrát hozott létre a Kárpát-medencében, ezt jeleníti meg a hungarikumok gyűjteménye, amely jelenleg 48 értéket tartalmaz. Közülük a pavilonban is feltűnik például Zsolnay kerámia, de bemutatkoznak a magyar vizek és borkiválóságok is - jegyezte meg.

Fazekas Sándor tárcája legfontosabb eredményeként emelte ki, hogy a magyar mezőgazdaság négy év alatt 42 százalékkal növelte kibocsátását, Magyarország pedig elsőként fogadott el a GMO-k teljes tiltására vonatkozó törvényt. A kormányzat támogatja a családi gazdálkodókat is, így a helyi termelés és értékesítés összekapcsolódásával új életminőség születik - fejtette ki a miniszter, hozzátéve: a magyar pavilonban is elsősorban a kézműves élelmiszerek mutatkoznak be.

Szőcs Géza kormánybiztos emlékeztetett: a "házavató bulit" a környezetvédelmi világnapra időzítették, szombaton pedig a környezetvédelmi kérdések világszerte elismert szakértőinek részvételével rendeznek konferenciát a pavilonban.

Az épület központi részén áll az a Zsolnay kerámia, amely csodával határos módon átvészelte az 1906-os Milánói Világkiállítás magyar pavilonjának leégését, majd több mint 100 év lappangás után nemrég tűnt fel ismét, mellette helyet kapott a Bogányi Gergely által kifejlesztett zongora és a C-vitamint felfedező Szent-Györgyi Albert mellszobra, illetve a mennyezeten számos paprikafüzér is.

A következő hetekben az Életkert Pavilon többek között népzenei, néptánc- és világzenei bemutatóknak, vásároknak és játszóháznak ad otthont, emellett megtekinthető a Magyar Fotográfusok Háza fiatal fotográfusainak kiállítása is, de fellépnek majd a Virtuózok program zenészei is, a Bogányi-zongorát pedig olasz és magyar zeneakadémisták szólaltatják meg számos alkalommal.

A milánói expó május 1-jétől október 31-ig tart; a rendezvény fő témája az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés, melynek központi gondolata a Földön mindenki számára hozzáférhetővé váló egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszer biztosítása. Az expót naponta mintegy 200 ezren látogatják; a szervezők a kiállítás hat hónapja alatt mintegy 20 millió látogatót várnak a rendezvényre.

Forrás: MTI


Együttműködés a MUISZ és a német-magyar kamara között

Együttműködés a MUISZ és a német-magyar kamara között 

A Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) stratégiai együttműködésről állapodott meg.
Nyár, szünidő és Dubaj

Nyár, szünidő és Dubaj 

A városban számos lehetőség van kulturális, aktív, sőt akár extrém programok kipróbálására.
Listán Prága leglátogatottabb turisztikai célpontjai

Listán Prága leglátogatottabb turisztikai célpontjai 

Az első tíz legnépszerűbb csehországi idegenforgalmi célpont az utóbbi években nem nagyon módosul.
Megújította Travelife Partner minősítését az OTP Travel

Megújította Travelife Partner minősítését az OTP Travel 

Az utazásszervező először 2023-ban, első magyarországi székhelyű utazási irodaként kapta meg a minősítést, amelyet idén, 2025-ben sikeresen megújított.
Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira

Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira 

Ausztria 2025-ben is izgalmas célpont a magyar utazók számára.
Hőségriadó Olaszországban

Hőségriadó Olaszországban 

A szerdai napra tizenhárom városban közepes szintű, úgynevezett narancssárga riasztást rendeltek el.
Utasbiztosítások és a közel-keleti konfliktus

Utasbiztosítások és a közel-keleti konfliktus 

Utasbiztosítási feltételek a közel-keleti konfliktus árnyékában.
Magyar vályogkemence Chicagóban

Magyar vályogkemence Chicagóban 

A Paradigma Ariadné is ott van a 2025-ös Chicagói Építészeti Biennálé (CAB) kiállítói között.
Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka

Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka 

A nyári napforduló a svédek második legnagyobb ünnepe, az éj ilyenkor a hagyományok szerint tele van varázslattal.
Tűzvész Splitnél – videóval

Tűzvész Splitnél – videóval 

A tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a lángokat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.