Jelentős felújítások, fejlesztések a Balatontouristnál

Százmillió forintot meghaladó összegű felújításokkal, fejlesztésekkel készül az idei szezonra a Balatontourist, tudtuk meg Székely Ferenctől, aki gazdasági igazgatói feladatok ellátása mellett mostantól a szakmai irányítást is végzi általános vezérigazgató-helyettesként.

A vállalkozás 17 kempinget működtet, közülük négyet - a balatonfüredi Füred, a révfülöpi Napfény, a siófoki Aranypart és a szemesi Vadvirág kempinget közvetlenül, a többit külső üzemeltetővel. Ugyancsak a cég üzemelteti a siófoki Club 218 Apartmanházat és a lellei Part Hotelt.

A Balatontourist az ingatlanokkal nem áll közvetlen tulajdonosi kapcsolatban, azokat rövid távú szerződésekkel kapják működtetésre azoktól a projektcégektől, amikben a Balatontourist tulajdonosa is tulajdonrésszel rendelkezik a Magyar Turisztikai Holdingon keresztül. A projektcégek egy része elllen felszámolási eljárás indult a korábbi kötelezettségeik miatt.

Mint Székely Ferenc elmondta, a korábbi években elmaradtak a jelentősebb felújítások, mivel a komolyabb fejlesztések gyors indulására vártak. Mára azonban olyan helyzetbe jutottak, hogy nem halogathatják tovább a sürgető munkák megkezdését, ha nem akarják elveszteni a vendégeket. A legnagyobb fejlesztésekre a Füred kempingben kerül sor, ahol új mobilházakat telepítenek, a régieknél külső és belső felújításokat végeznek, az uszodánál és a vízesblokknál újra üzembe helyezik a napkollektorokat. A működtetésen is változtatni szeretnének, a szezonban hetente több alkalommal műsoros programokat szerveznek, a többi este pedig hangulatos koktélbárként működik a medence mellett újra megnyíló büfé.

Az Aranypart kempingben is az üdülőházak külső-belső karbantartásán és egy tavaly elmaradt vizesblokk felújításon dolgozunk. Révfülöpön újabb berendezett, felszerelt sátrakat telepítenek.

A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy az üzemeltetésre kiadott kempingekben mostanra sikerült egy olyan bérlői kört kialakítani, aminek minden tagja fontosnak tekinti a vendégfogadási feltételek folyamatos javítását. A kisebb dolgokat maguk elvégzik, a komolyabb fejlesztéseknél a Balatontourist is besegít. Az almádi Yacht és az alsóörsi Európa kempingben például a gyermekmedencék burkolatának, gépészetének, elektronikájának felújításához szükséges kiadások egy részét vállalja át a Balatontourist.

A szezont óvatos optimizmussal várják. Az egyéni előfoglalások mennyisége körülbelül öt százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti mennyiséget, a befizetések összege pedig nyolc százalékkal magasabb változatlan árak mellett. A forgalom több mint felét az előzetes foglalás nélkül érkezők adják, de ennek ellenére fontos előjelként értékelik, hogy az előfoglalások a tavalyihoz hasonlóan az idén is nőttek.

Székely Ferenc elmondta, hogy azt szeretnék, ha a tulajdonosokkal kötött éves üzemeltetési szerződéseket a jövőben 2-3, sőt öt évre tudnák nyújtani. Így jobban tervezhetnének ők is és azok a vállalkozások is, amik az egységek egy részét tőlük átveszik üzemeltetésre. Abban bízik, hogy sikerül erről megállapodni a tulajdonjogokkal rendelkező projektcégekkel, illetve a felszámolóval a már felszámolás alatt lévő projektcégek esetében.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.