Mintegy 80 érdeklődő és kiállító vett részt a Dél-balatoni Borút Egyesület és a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület első alkalommal rendezett szezonnyitó borbemutatóján és üzleti találkozóján a földvári Főnix hotelben március 7-én.
A szervezők azt szeretné elérni, hogy a szállodákban, panziókban, éttermekben és más vendéglátóhelyeken elsősorban a térségben termelt borokat kínálják a vendégeknek, fogalmazta meg köszöntőjében a főszervező, Fekete Tamás, a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület alelnöke.
Gádor Dénes, a társszervező Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke elmondta, hogy az egyesületük 1999-ben alakult, jelenleg 51 taggal és több mint harminc minősített borút állomással működnek. Az egyesület azért jött létre, hogy elősegítse a helyben fogyasztó vendégkör kialakítását. Ez a program is azt szolgálja, hogy a térség kínálatában a rangjához méltó helyet kapjanak a helyben termelt borok.
A házigazda egyesület tagjai mellett a bemutatóra meghívták a Siófoki Fürdőegylet és Turisztikai Egyesület tagjait is. A szervezet elnöke, Hoffmann Henrik a Balatoni TDM Szövetség elnökeként is úgy vélte, hogy a desztinációs kínálat megteremtéséhez az érintett partnerek hasonló együttműködésre lenne szükség a teljes balatoni térségben.
A rendezvényen több mint húsz kisebb-nagyobb borász, borászat mutatkozott be a Zamárdi és Balatonboglár közötti térségből. Köztük volt Garamvári Vencel, Konyári János és Légli Ottó is, akik korábban egy-egy alkalommal elnyerték az Év bortermelője díjat.
A borbemutatót malac- és csirkevacsora zárta. A méretes szabadtéri sütőben grillezett húsokat az egyesület egyik tagja, Borbély László, ismertebb nevén, Sültmalacos Laci bácsi ajánlotta fel a részvevőknek.