Felívelőben a nemzetközi hotelpiac

Felívelőben a nemzetközi hotelpiac 

Az idei első félévben az egy kiadható szobára jutó árbevétel 19,5 százalékkal, az átlagos napi szobaár 6,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, miközben az átlagos szállodai foglaltság 61,2 százalékról 68,9 százalékra emelkedett – derül ki a Moore Global tanácsadó és könyvvizsgáló cég által közzétett negyedéves iparági elemzésből.
MTÜ-vezér: "Soha rosszabb nyarunk ne legyen"

MTÜ-vezér: "Soha rosszabb nyarunk ne legyen" 

Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott október 4-én a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), amelynek során közösen értékelték és elemezték az idei nyár turisztikai eredményeit.
Átrendeződő rendezvénypiac: fúziók, minőségromlás, kihívások

Átrendeződő rendezvénypiac: fúziók, minőségromlás, kihívások 

A hazai rendezvényipar újra lábra állt a járvány után. Karsai Árpád turisztikai tanácsadó górcső alá vette a Covid óta megjelent új trendeket és a nagy adósságokat is, amelyek törlesztésével jobban mehetne a MICE üzletág Magyarországon.  
Ezerrel pörögnek az utazási irodák, vajon mi lehet az oka?

Ezerrel pörögnek az utazási irodák, vajon mi lehet az oka? 

Év elejétől megfigyelhető, hogy honfitársaink közül rengetegen foglalnak le utakat utazási irodákon keresztül. Nem ritka egy-egy ajánlat esetén a túlfoglalás, a várakozási lista. Mi lehet ennek az oka? És meddig tarthat ez az utazási láz? A szakértő, Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, az OTP Travel ügyvezetője válaszol kérdéseinkre.
Régiós szinten is gyors a visszarendeződés a budapesti szállodapiacon

Régiós szinten is gyors a visszarendeződés a budapesti szállodapiacon 

A tanácsadó cég elemzéséből az is kiderül, hogy a legtöbb szállodaüzemeltető bízik 2023 sikerében, és a költségvetési tervek a 2019-es év bevételi szintjeinek elérésére vonatkozó reményeket tükröznek.
Nyáron és ősszel a gyenge forint is besegít abban, hogy egyre több külföldi érkezik Budapestre

Nyáron és ősszel a gyenge forint is besegít abban, hogy egyre több külföldi érkezik Budapestre 

A hőség és a hosszú hétvégék pedig a belföldi turizmust erősítik. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője laptársunknak, az mfor.hu-nak küldött elemzésében nézett a KSH szálláshelyadatai mögé.
Már két hónapja romlik a turisztikai cégek helyzete

Már két hónapja romlik a turisztikai cégek helyzete 

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel információt biztosítva a közeljövőben várható trendekről.
Optimista elemzés a szállodaiparról

Optimista elemzés a szállodaiparról 

Noha a még továbbra is jelenlévő koronavírus mellett az elhúzódó ukrajnai konfliktus is kockázatokat hordoz az iparág számára, az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) továbbra is kitart az előrejelzése mellett, amely a globális turizmus átlagosan 55 százalékos növekedését vetítik előre 2022-re, ami világszinten 645 millió turistaérkezést jelent. Az újrainduló szállodaipar egyik legnagyobb kihívása idén a munkaerőhiány, melynek hatásait a hotelek innovatív technológiai megoldásokkal is igyekeznek ellensúlyozni – derül ki a Moore Global legújabb nemzetközi iparági elemzéséből.
Így lehetne még sikeresebb a hazai folyami turistahajózás

Így lehetne még sikeresebb a hazai folyami turistahajózás  

A márciusi ASTA Global River Cruise Expo siker és promóciós lehetőség a hazai hajós turizmusnak. Az esemény apropójából született egy elemzés arról, milyen fejlődési irányok válhatnának még hasznára az üzletágnak.
Friss KSH-elemzés: a munkaerőpiac kilábalt a válságból

Friss KSH-elemzés: a munkaerőpiac kilábalt a válságból 

Úgy tűnik, a Horeca-szektort nem vizsgálták a hazai munkaerőpiaci szakértők.

Mekkora lesz a globális fellendülés? 

A gazdaság újranyitása után arra számítunk, hogy a globális növekedés 2021-ben és 2022-ben is erős marad, még akkor is, ha a fellendülés egyenetlen lesz.

Szállodapiac: már 2025-re jósolják a felépülést 

Folytatódik a bajba került hotelek értékcsökkenése, de még nem érte el azt a szintet, hogy tömeges felvásárlások legyenek. Nagyobb arányú adásvételekre 2022-ben lehet számítani. A felújítani akaró tulajdonosoknak a súlyos építőipari gondok miatt halasztaniuk kell a munkákat, az üzemeltetésben viszont új trendek jöttek – tájékoztatta lapunkat a hazai hotelpiac helyzetéről és kilátásairól a VLK Cresa tanácsadó cég.

Elemzés: magas bérek, súlyos munkaerőhiánnyal 

A növekvő bérek ellenére továbbra is hatalmas a munkaerőhiány a vendéglátóiparban, a szállodák pedig munkaköri átcsoportosításokkal próbálnak talpon maradni a nyitás időszakában.  

ICCA-jelentés: volt, ahol a rendezvények felét megtartották tavaly 

Az iparág súlyos kitettsége miatt a 2020-as évben az ICCA nem a hagyományos ranglista alapú jelentését készítette el, hanem a világjárvány szövetségi konferenciákra és kongresszusokra gyakorolt hatását mutatja be nemzetközi szinten - tájékoztatta lapunkat a Budapest Convention Bureau.

Változik a sörpiac: már nincs szükség kemény ökölre 

2021-ben új időszámítás kezdődik Magyarország egyik legismertebb kisüzemi sörfőzdéjénél. A Balatonvilágoson működő Hedon Sörfőzde az elmúlt év végén nehéz döntésre szánta rá magát: megválik a legismertebb termékeit megszemélyesítő karakterektől.

Budapesti szállodák: félévig még túlélő üzemmódban 

A vidéki szálláshelyek azonban hamarabb újra erőre kaphatnak. A BDO Magyarország Hotel és Ingatlan üzletágának előrejelzése alapján.

Márkapozícionálás: Németország, mint úticél 

Bár a következő hónapban nekünk, magyaroknak, még nem aktuális, de minden Covid-bezárás remélhetőleg véget ér egyszer. Addig is érdemes elolvasni a DZT értékes összefoglaló anyagát.

Mi várható a hosszú hétvégén? 

Négynapos hosszú hétvégével zárul a nyaralási főszezon, amit sokan ki is használnak utazásra, kikapcsolódásra, városlátogatásra. A fél ország útra kel.

Nagyon másképp fognak működni a szállodák 

A turizmus komoly veszteségeket szenvedett el az elmúlt hónapokban, amelyek nem fognak elmúlni nyomtalanul. Ugyanakkor már látható jelei vannak a javulásnak is. Az országok fokozatosan, a küldőországok járványügyi helyzetét szem előtt tartva megnyitják határaikat a turisták előtt, amelynek köszönhetően a nyári időszak megszokott bevételeinek egy kisebb része behozható lehet. Ennek ellenére, amíg mindenki számára elérhető vakcina nem áll rendelkezésre, bizonyos turisztikai termékek visszatérésére – ilyen például az üzleti turizmus – a közeljövőben nem lehet számítani, valamint az utazóknak meg kell tanulniuk alkalmazkodni az új helyzet által megkövetelt biztonsági intézkedésekhez is - írja elemzésében Indra Dániel, a KPMG igazgatója.

Szárnyal a magyar hotelpiac 

2020-ban is folytatódik a hotelpiaci fellendülés: az újonnan átadott szobák száma megduplázódhat, és elérheti a 2000 szobát, továbbá a nemzetközi szállodaláncok mellett a befektetési alapok is aktívak lesznek, mint vevők vagy beruházók. Tavalyhoz hasonlóan idén is várhatóak jelentős adásvételek a piacon: a vevők leginkább a 4*-os szállodákat keresik, ahol a vételár elérheti a szobánként 230 ezer eurót is. Árfelhajtó hatású az ÁFA-csökkentés, valamint az a tény, hogy a cseh és a lengyel piacon már lezajlott a jelentős drágulás. Negatív tendencia a kivitelezési költségek emelkedése, az építőipari kapacitáshiány, de legfőképpen a koronavírus turizmusra gyakorolt hatása körüli bizonytalanság – ezek a főbb megállapításai a VLK Cresa szállodapiaci előrejelzésének.

40-szeres a növekedés a VI. kerületi magánszálláshelyeken 

A múlt évben is Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló vezette az országos turisztikai versenyt a kereskedelmi szálláshelyek forgalmi adatai alapján. A TOP25-ös mezőnyben Siófok jelentős visszaesése és néhány település markáns emelkedése hozott izgalmat a versenybe.

Jót tett a fővárosi szállodáknak az alacsony vízállás 

Az MSZÉSZ közleménye az első 8 hónap szállodaipari teljesítményéről.

Negyedéves elemzés a hazai ingatlanpiacról 

A Duna House Barométer legfrissebb kiadványában megtalálható a hazai lakóingatlanpiac első negyedéves és március havi elemzése.

Rekord a belföldi turizmusban 

Bővüléssel zárta a szezont a belföldi turizmus: a Szallas.hu legfrissebb elemzése szerint 8,1 százalékos volt a növekedés tavaly nyárhoz képest. Továbbra is az 1-2 éjszakás foglalások a legnépszerűbbek, az átlagos foglalási érték 4,5 százalékkal 54 205 forintra nőtt.  Gyakrabban fizettünk SZÉP-kártyával, és Siófok népszerűsége a nyaralók körében továbbra is megdönthetetlennek tűnik.

Kétezer szobával bővülhet a magyar szállodai kapacitás 2018-ig 

A következő két évben mintegy kétezer szobával bővül a szállodai kapacitás Magyarországon, ez 4000 új szállodai ágyat jelent, vagyis Magyarország és főleg Budapest készül a következő évek turisztikai kihívásaira - hívta fel a figyelmet a KPMG legfrissebb elemzése.

Aránytalan versenyelőnye van a lakáskiadóknak 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2015 után 2016-ban is elemzést készített a magánlakások kereskedelmi szálláshelyként történő bérbeadásának tapasztalatairól, javaslatokat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban.

Az airBaltic a pontosságával tarolt 

A FlightStats elemzői közel 150 ezer üzemeltett járatot követett nyomon világszerte minden nap. Az elemzés során kiderült, hogy a lett légitársaság, az airBaltic a legpontosabb a fapadosok körében októberben, az érkezési mutatók alapján.

GBTA: visszaesik idén az üzleti turizmus Európában 

Megjelent a GBTA Európa üzleti turizmusának várható alakulásáról szóló előrejelzése. A kétévente megjelenő elemzés Európa öt országát vizsgálja, melyek összesen az üzleti turizmus 70 százalékos részesedésével bírnak az öreg kontinensen. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!