Versenyfelügyeleti eljárás a Wizz Air-rel szemben - reagált a légi társaság

Versenyfelügyeleti eljárás a Wizz Air-rel szemben - reagált a légi társaság 

A légitársaság valószínűsíthetően lényeges információkat hallgatott el az ingyenes online utasfelvétellel kapcsolatban.
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Szallas.hu: reagálás a GVH vizsgálatra

Szallas.hu: reagálás a GVH vizsgálatra 

A legnagyobb hazai szállásfoglaló portál amint megjelent, azonmód reagált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hazai online szállásközvetítési- és szálláspiacon végzett gyorsított ágazati vizsgálatát követő ajánlásaira.  
Összefonódást vizsgál a GVH egy sárvári hotelfejlesztésnél

Összefonódást vizsgál a GVH egy sárvári hotelfejlesztésnél 

A Gazdasági Versenyhivatal azt vizsgálja, hogy az építtető és üzemeltető Union Holding és a magántőkealap együttes szerepvállalása nem tekinthető-e a versenyt korlátozó összefonódásnak egy épülő sárvári hotel esetében - vette észre laptársunk, az mfor.hu.
Közbeszerzési kartellt leplezett le a GVH dunai hajóscégek között

Közbeszerzési kartellt leplezett le a GVH dunai hajóscégek között 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.
Megtéveszti a Wizz Air a fogyasztókat?

Megtéveszti a Wizz Air a fogyasztókat? 

Eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal a Wizz Airrel szemben, mivel a fapados légitársaság a jegyvásárlás során vélhetően megtévesztéssel tereli a fogyasztókat feláras szolgáltatásai felé - írja az AIRportal.hu.
Zöldrefestés vagy valós tettek - a GVH átvizsgálja

Zöldrefestés vagy valós tettek - a GVH átvizsgálja 

Átvizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a környezetvédelmi reklámüzeneteket, hogy jogalkotói szempontokkal segíthesse az egységes állítás- és jelölésrendszer bevezetését - közölte a GVH  szerdán az MTI-vel.
Súlyos jogsértést sejt a GVH hazai szálláshelyeknél

Súlyos jogsértést sejt a GVH hazai szálláshelyeknél 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) információi szerint egyes szálláshelyszolgáltatók árrögzítésre utaló egyeztetéseket folytatnak a jövő évi budapesti Európa Liga döntőjével kapcsolatban, ez pedig versenyjogi szabályokat sérthet - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
Odafigyel a GVH az influenszerekre

Odafigyel a GVH az influenszerekre 

Ősszel fogja közzétenni a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új influenszermarketing-tájékoztatóját, amely a korábbiaknál jóval részletesebb iránymutatást fog adni a véleményvezéreknek a jogszerű működéshez. A GVH tapasztalatai alapján az érintettek egy része továbbra sincs tisztában a szabályokkal - írja az Index.
GVH: folyamatosan figyelik a légitársaságok reklámjait

GVH: folyamatosan figyelik a légitársaságok reklámjait 

Mint hozzánk eljuttatott közleményükből kiderül, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH  és a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei) folyamatosan együttműködnek, hogy a lehető leghatékonyabban fel tudjanak lépni az esetlegesen jogsértő reklámgyakorlatok ellen.

5 cég ellen folyik vizsgálat italbeszerzésekkel kapcsolatban 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több hónapnyi türelmi időt követően megindította első versenyfelügyeleti eljárásait a vendéglátóipari italbeszerzésekre vonatkozó új szabályozás érvényesítésére, két nagy gyorsétterem-lánccal - Kentucky Fried Chicken, Burger King - és három sörgyárral - Dreher, Borsodi, Heineken- szemben is vizsgálat indult - közölte a GVH az MTI-vel csütörtökön.

GVH: át kell alakítani az ételkiszállítók értékelési rendszerét 

Az átláthatóság érdekében felül kell vizsgálni az ételkiszállítók értékelési rendszereit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerdán az MTI-vel.

Lépéseket fontolgat az ételkiszállítók rendszerének megváltoztatásában a GVH 

Az átláthatóság érdekében felül kell vizsgálni az ételkiszállítók értékelési rendszereit - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH.

Szélesedik az italkínálat a vendéglátóhelyeken 

Legkésőbb augusztus elsejétől bővülhet a vendéglátóhelyek italkínálata: eddig kell ugyanis összhangba hozni a szerződési gyakorlatokat a Kereskedelmi törvény új szabályaival. A legnagyobb beszállítókkal – főszabály szerint – immár nem köthetőek kizárólagos szerződések, emellett minden vendéglátóhely köteles legalább két különböző gyártó termékeit kínálni a fogyasztóknak.

Eljárást indított a GVH az IBUSZ ellen 

Már megkezdte az IBUSZ a kötelezettségvállalásainak végrehajtását abban a versenyfelügyeleti eljárásban, amely a cég feltételezhetően megtévesztő árfeltüntetési gyakorlata miatt indult - tájékoztatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kedden az MTI-t.

Negyven millió forintra büntette a versenyhivatal az Airbnb-t 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forintos bírságot szabott ki az Airbnb-re, amiért a cég nem tartotta be maradéktalanul a hatóság felé vállalt módosításait a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásaiban.

Lépett a Szallas.hu a GVH elmarasztalása miatt 

Teljes mértékű együttműködést tanúsítva vitte végig a Szallas.hu a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által folytatott, az online szállásfoglalási rendszerben alkalmazott kommunikációs eszközöket vizsgáló eljárását. A szállásközvetítő vállalat – értékrendjéhez hűen – az online szállásközvetítési szegmens, sőt azon túlmutatóan a teljes online kereskedelmi teret érintő kötelezettségvállalásokat ajánlott fel, amelyek révén elősegíti az online kereskedelmi kommunikáció fogyasztóbarát fejlődését - áll a társaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. 

A Booking önként befizette a milliárdos bírságot 

A Booking.com határidőben, önként befizette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2,5 milliárd forintos bírságát, de a cég a bíróságon vitatja a GVH döntését - mondta a Növekedés.hu portálon szerdán megjelent interjúban a GVH elnöke.

Átalakítja borravaló-rendszerét a Festipay 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Festipay Készpénzmentes Fizetési Szolgáltatások Zrt. (Festipay) kötelezettségvállalását, amelynek eredményeként a fogyasztók a jövőben tisztességtelen befolyásolástól mentesen tudnak majd dönteni arról, hogy a társaság által lebonyolított fizetési tranzakcióknál kívánnak-e borravalót adni, s ha igen, az milyen mértékű legyen.

Vizsgálja a GVH a a Master Good és a SáGa Foods összefonódását 

Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ellentmondó piaci adatok miatt eljárást indít a Master Good és a SáGa Foods összefonódásának ügyében - írja az MTI a versenyhatóság közlése alapján.

Facebook: a GVH 1,2 milliárdra bírságolná 

„A GVH megállapította, hogy a Facebook Ireland Ltd. jogsértést követett el, amikor ingyenesként hirdette szolgáltatását nyitóoldalán és Súgóközpontjában: a fogyasztóknak ugyan valóban nem kellett díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, de felhasználói aktivitásukkal és adataikkal üzleti hasznot hajtottak a vállalkozásnak és így fizettek a szolgáltatásért. A GVH történetének legnagyobb, fogyasztóvédelmi ügyben kiszabott bírságát, 1,2 milliárd forintot szabott ki a vállalkozásra" – áll a GVH közleményében.

Negyedmilliárd forintos kompenzációt fizet a Wizz Air 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Wizz Air kötelezettségvállalását, amelynek teljesítésével a 2010 óta Wizz Flex szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók összesen mintegy negyedmilliárd forint kompenzációban részesülnek.

Tanácsok a gondtalan utazáshoz 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tájékoztatókkal segíti a fogyasztókat a nyári szezonban.

Döntött a GVH influencer-ügyben 

A GVH elvárásának lényege, hogy az influencer egyértelműen, közérthetően és jól észlelhetően hozza a fogyasztók (követők) tudomására, ha a posztot ellenszolgáltatásért (pénzért, próbatermékért, egyéb kedvezményért stb.) tette közzé. Ha ez elmarad, a posztoló és az értékesítő is felelős.

Javulnak a balatoni sétahajózás feltételei 

A Gazdasági Versenyhivatal a Balatoni Hajózási Zrt. piaci erőfölényével való feltételezett visszaélését vizsgálta . A vállalkozás az eljárás hatására több, a versenyt élénkítő lépést tett, és további, újszerű intézkedések foganatosítását is vállalta. A Hivatal – tekintettel a kötelezettségvállalásra – jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki.

Tengelyt akasztott a GVH és az Airbnb 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb Ireland, private unlimited company (Airbnb) kötelezettségvállalását. Az eljárásban vállaltak alapján a társaság köteles módosítani a fogyasztóknak nyújtott tájékoztatásait a díjaival kapcsolatosan. A Hivatal – tekintettel a kötelezettségvállalásra – jogsértést nem állapított meg az ügyben, így bírságot sem szabott ki - tudtuk meg kedden a GVH-tól.

Jaj nektek, akik megtévesztettétek a fogyasztókat! 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az Exch-Immo Kft. és a Club Hotels Europe Ingatlanhasznosító Kft. megtévesztette a fogyasztókat üdülési jogaik eladásáról szóló ajánlatokkal. A jogsértésekért együttesen mintegy 41 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

Jogsértő tájékoztatás miatt kaptak bírságot 

Jogsértő tájékoztatás miatt több mint 85 millió forint bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal az Orangeways márkanév alatt autóbuszos személyszállítási tevékenységet végző két cégre, a PIVOT-CONSULTING Kft.-re és a RÁ-BA Projektmenedzsment Zrt.-re.  

Balatontourist-csoport tagot büntetett a GVH 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 5,3 millió forint bírságot szabott ki a BLT Group Zrt.-re a végrehajtási tilalom megsértéséért — közölte csütörtökön a GVH.

Betiltotta az Orangeways működését a GVH 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ideiglenes intézkedés keretében tiltotta meg a www.orangeways.com honlapon a személyszállításra vonatkozó kereskedelmi gyakorlat folytatását, és egyben kötelezte az orangeways márkanév alatt kereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásokat, hogy a vonatkozó tartalmat töröljék a honlapjukról.

A GVH eljárást indított a Balatontouristot megszerző BLT Group Zrt.-vel szemben 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Balatontouristot megszerző BLT Group Zrt.-vel szemben az összefonódás idő előtti végrehajtásának gyanúja miatt - közölte a GVH hétfőn az MTI-vel.

Az üdülési jogok piacára vonatkozó szabályok újragondolását javasolja a GVH 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tapasztalata szerint eljárásai és a rendelkezésére álló eszközök önmagukban nem tudják megakadályozni az üdülési jogokkal kapcsolatos tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat.

22,5 millió forintra bírságoltak egy céget az üdülési jogok miatt 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Dinasztia Wellness Kft. megtévesztette a fogyasztókat üdülési jogok eladásáról szóló ajánlatával. A jogsértésért mintegy 22,5 millió forint bírságot szabott ki a GVH. 

Versenyfelügyeleti eljárás indult a Booking.com Hungary ellen 

Versenyfelügyeleti eljárást indított 2017. március 7-én a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Booking.com Hungary Kft. és a Booking.com International B.V. ellen, és ezzel egyidejűleg kizárólag a magyar cégnél előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot is tartott a hivatal - erősítette meg Basa Andrea, a GVH sajtószóvivője.

A sörfőzdék a GVH-hoz fordultak 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének közleménye.A Magyar Sörgyártók Szövetsége reagál. (Frissített!)

Üdülési jogok miatt 9 millióra bírságoltak egy céget 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Light in the Barter LLC. Magyarországi Fióktelepe (LIB Magyarország) megtévesztette a fogyasztókat üdülési jogok eladásáról szóló ajánlatával, és megsértette a szakmai gondosság követelményét is. A jogsértésért 8.900.000 forint bírságot szabott ki a GVH. 

Összesen 16 milliós bírság üdülési jogok miatt 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egyik vonatkozó döntése a HuPont Kft.-t, a Dial Tone Kft.-t, a Well4U Kft.-t és az Electronic Exchange and Earnings LLC-t (HuPont Kft.-t és társait), másik döntése a Bindsystem Hungary Kft.-t és a SOLARPOLAR-ENERGETIKA 2020 Kft.-t érinti. A fent említett cégek megtévesztették a fogyasztókat üdülési jogok eladásával összefüggő ajánlataikkal. A GVH a jogsértésekért a két eljárásban összesen 16.346.300 forint bírságot szabott ki a vállalkozásokra, és megtiltotta jogsértő magatartásuk folytatását.

35 millió forintra bírságoltak egy céget üdülési jog kapcsán 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Timeshare Market INC Kft. megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogok eladásával összefüggő ajánlatával. A jogsértésért a társaságra kiszabható maximális bírságot, 35.144.400 forintot szabott ki a GVH. 

Ismét pénzbüntetéssel sújtotta a GVH a Kaland Travelt 

A tavaly decemberi, 1,3 millió forintos büntetés után idén ismét pénzbírsággal sújtotta a Gazdasági Versenyhivatal a Kaland Travel Kft.-t megtévesztő hirdetés miatt.

Kartellgyanú miatt vizsgálódik a Celebinél a versenyhivatal 

A ferihegyi járatok földi kiszolgálását ellátó Celebi Ground Handling Hungaryvel kapcsolatban felvetődött kartellgyanú ügyében vizsgálódik a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)

Bírósághoz fordul a GVH-bírságolás miatt az Unitravel 

Közleményben reagált az Unitravel arra az eljárásra, mely során a Gazdasági Versenyhivatal 1,6 millió forint bírságot szabott ki az utazásszervezőre a fogyasztók megtévesztésére hivatkozva. Az utazásszervező bírósági keresetet nyújtott be a határozat ellen.

Megbírságolta az Unitravelt a Versenyhivatal 

Az Unitravel két korábban meghirdetett amerikai körutazásával kapcsolatban arra a megállapításra jutott a Gazdasági Versenyhivatal, hogy az utazásszervező megtévesztette a fogyasztókat. Emiatt 1,6 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

12 millió forintra bírságolt a GVH üdülési jog miatt 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Royal Marketing Európa Kft. megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogok eladásáról szóló ajánlataival. A jogsértésért a társaságra kiszabható maximális bírságot, 12.192.100 forintot szabott ki a GVH.

Csökkenti parkolási díjait a Budapest Airport a GVH vizsgálatát követően 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Budapest Airport vállalásait a repülőtérre történő behajtás és a helyszíni parkolás díjainak csökkentésére, valamint a Bónuszkártya kedvezményeinek módosítására. A csökkentett díjak és kedvezmények 2019. december 31-ig lesznek elérhetők, ezzel is biztosítva a jelenlegi hatékony verseny fennmaradását a hosszú távú parkolás piacán. A GVH jogsértést nem állapított meg az ügyben, és bírságot sem szabott ki - közölte kedden a GVH.

A szűkített paritás az online szállásfoglalók közös nevezője 

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot folytatott a hazai online szállásfoglalási piacon a versenyt korlátozó tényezők, elsősorban az árparitás ügyében. A szolgáltatók elfogadták, hogy csak szűkített paritást kötnek ki a szerződéseikben. 

Utazási irodák célkeresztben 

Utazási hirdetéseket vizsgált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), tavaly október óta öt utazásszervezővel szemben indult eljárás hiányos vagy megtévesztő tájékoztatás miatt – mondta Basa Andrea, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője az M1 televízióban. A szóvivő a Turizmus Online kérdésére közölte: van olyan eljárás, amely már közel egy éve folyamatban van.

Utazási irodák a versenyhivatal célkeresztjében 

Utazási hirdetéseket vizsgált a Gazdasági Versenyhivatal, tavaly október óta öt utazásszervezővel szemben indult eljárás hiányos vagy megtévesztő tájékoztatás miatt - mondta Basa Andrea, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője az M1 aktuális csatornán kedden. A szóvivő a Turizmus Online-nak elmondta: van olyan eljárás, ami már közel egy éve folyamatban van.

Üdülési jog kapcsán bírságolt a GVH 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint az Online Resorts International Kft. (kényszertörlési eljárás alatt) és az Online Resorts Kft. megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogok eladásával összefüggő ajánlatával. A jogsértésért az Online Resorts International Kft.-re a társaságra kiszabható maximális bírságot, 3.350.000 forintot, az Online Resorts Kft.-re pedig 10.000.000 forint bírságot szabott ki a GVH. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!