Lengyelország szigorít a beutazási szabályain

Az összes schengeni országból érkezőknek keddtől negatív koronavírustesztet kell bemutatniuk Lengyelország határain, máskülönben tíznapos házi karanténba irányítják őket - jelentette be hétfői sajtóértekezletén Piotr Müller kormányszóvivő.

Február végétől azonos előírások vonatkoznak a cseh-lengyel és a szlovák-lengyel határon át beutazókra, most kiterjesztik őket a schengeni övezet összes országából érkezőkre, akár külföldi, akár lengyel állampolgárról van szó. A közúti és a légiközlekedéssel érkezőket egyaránt a karantén alól a külföldön végzett, 48 óránál nem régebbi PCR- vagy antigénteszt negatív eredménye menti fel. Feloldják utólag a karantént azok esetében is, akik már a határátlépés után, Lengyelországban végeznek vírustesztet, melynek eredménye negatív lesz. A schengeni övezeten kívüli országokból érkezőket eleve karanténba küldik, ez alól csak a már Lengyelországban elvégzett teszt menthet fel.

A lengyel infrastrukturális miniszter, Marcin Horala a sajtóértekezleten figyelmeztetett: az új szabályok miatt hosszabb, akár többórás várakozásra kell számítani érkezéskor a lengyelországi repülőtereken. Piotr Müller szóvivő a beutazási szabályok szigorítását azzal indokolta, hogy Németországban és más európai országokban jelentősen gyorsul a járvány terjedése. Lengyelországban is a járvány tetőzését várják a következő napokban.

Müller egy reggeli tévéinterjúban elmondta: június végéig legalább 10 millió embert terveznek beoltani a mintegy 31 millió felnőtt lakos közül. A varsói katonai kórház igazgatója, Grzegorz Gielerak professzor hétfőn a PAP hírügynökségnek elmondta: a jelenlegi járványhullám átvonulása után, 4-5 hét múlva a lengyelek 45-50 százaléka szervezetében lehetnek majd antitestek, így a beoltottakkal együtt a lakosság a nyári szünet végéig elérheti a nyájimmunitást.

Forrás: MTI


Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.