Újra szívesen utazunk Franciaországba

Visszatértek a külföldi turisták Párizsba, és 2017-ben rekordot döntött a turizmus az azt megelőző két, a terrortámadások miatt gyenge év után - adta hírül az MTI.

A párizsi szállodaipar tavaly 2,9 millióval több turistát fogadott, mint 2016-ban, és összesen 33,8 millió hotelfoglalást regisztrált - közölte csütörtökön a Párizs környéki Ile-de-France régió turisztikai bizottsága. "A régió 2016-ban mintegy 1,5 millió látogatót veszített, ezért nagyon meglepődtünk az ugrásszerű növekedéstől és rekordtól, ami egyáltalán nem volt egyértelmű" - mondta Eric Jeunemaitre, a szervezet elnöke sajtótájékoztatón. Kivétel nélkül minden kategória fejlődést mutatott - tette hozzá.

Az átlagban 9,5 százalékos javulás elsősorban a külföldi turistáknak köszönhető, akik közül 13,7 százalékkal többen látogattak Párizsba tavaly, mint 2016-ban, a belföldi turisták aránya 5,9 százalékkal nőtt. A terrortámadások miatt az elmaradt kínai és japán turisták visszatérése a legszembetűnőbb, előbbiek száma 17,8 százalékkal, utóbbiaké 32,8 százalékkal nőtt.

Párizsba továbbra is az Egyesült Államokból érkezik a legtöbb külföldi turista, tavaly 2,4 millió, ami 18,3 százalékos emelkedés 2016-hoz képest, őket követik a németek, akiknek az aránya 19,5 százalékkal nőtt. A francia fővárosba látogatók 42,6 százaléka belföldi turista.

A látogatottsági rekord a turisztikai bizottság szerint egyszerre köszönhető a javuló környezetnek és a turisztikai ágazat szereplőinek. "A tavalyi nyugodt évvel visszatért a bizalom, nem voltak merényletek és különösebben negatív események" - mondta Eric Jeunemaitre.

A Párizsba és környékére látogató, nem kizárólag hotelben megszálló turisták száma még nem ismert. Becslések szerint tavaly 49 millió körül mozgott a 2016-ban mért 45 millió után. A teljes országra vonatkozó tavalyi adatokat a francia kormány még nem tette közzé, de a szakemberek szerint 88-89 millió körül volt tavaly a Franciaországba látogató külföldi turisták száma.


Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.
A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme

A nyár egyik legjobb úti célja: a Balkán gyöngyszeme 

Tenger, hegyek, napsugarak - e három tényező, így együtt, egyből leveszi a lábáról az embert. És a Kotori-öbölben ezekből busásan bőkezű a természet.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.