A VIMOSZ állásfoglalása a SZÉP Kártya védelmében

A SZÉP Kártya 2011-es bevezetése növekedési pályára állította a belföldi turizmust: mind a szálláshelyadók, mind a vendéglátók jelentős többletbevételhez jutottak, és a rendszer jelentősen hozzájárult az ágazat kifehéredéséhez. A VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége) aggodalmát fejezi ki a béren kívüli juttatások, különösen a SZÉP Kártya közterheinek 2015 évre előjelzett növekedése miatt.

A napvilágot látott 2015-ös adó- és járulék törvények tervezete szerint a cafeteriát, így a SZÉP Kártyát is sújtó EHO (Egészségügyi Hozzájárulás) mértéke 14%-ról 27%-ra növekszik. Mivel a juttatást a szuperbruttósítás mellett SZJA is terheli, így a munkáltató által fizetendő közteher 35,7%-ról 51,17%-ra emelkedik.

A második Orbán-kormány hatékony eszköze volt a turizmus támogatására a SZÉP Kártya, amely a belföldi szállásbevételek 25%-át adta és számottevő volt a vendéglátóiparra gyakorolt hatása is. Egyes vidéki, jellemzően magyar tulajdonú, kisvállalati formában üzemelő szállodák számára a SZÉP Kártyával fizetett bevételek a teljes forgalom 50-80%-át is elérték.

A VIMOSZ úgy ítéli meg, hogy a fenti közteher-növekedés elveszi a munkaadók kedvét a SZÉP Kártya alkalmazásától, és ez kedvezőtlen hatással lehet a belföldi turisztikai és vendéglátós keresletre, annak országhatáron belül tartására és az iparág kifehérítésére. A szövetség sérelmezi, hogy a kis- és középvállalkozásokra gyakorolt kedvezőtlen hatások és a várható foglalkozatási visszaesés vizsgálata nélkül született a tervezet.

Ennek alapján a szövetség javasolja a SZÉP Kártyára vonatkozó szabályozás változatlanul hagyását a 2015-ös évre.

Nem a VIMOSZ az egyetlen szervezet, amely aggodalmát fejezte ki a SZÉP Kártya növekvő adóterhei miatt - a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége sem helyesli az adóemelést.


Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat

Flash Award: lezárult a jelentkezés, már bírálják a pályázatokat 

Hatvanhárom pályázat érkezett a MaReSz idei versenyére.
Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar

Első önálló koncertjét adja Budapesten a skót sztárzenekar 

Június 11-én először lép fel önálló koncerttel Magyarországon a Biffy Clyro.
Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.