A VIMOSZ állásfoglalása a SZÉP Kártya védelmében

A SZÉP Kártya 2011-es bevezetése növekedési pályára állította a belföldi turizmust: mind a szálláshelyadók, mind a vendéglátók jelentős többletbevételhez jutottak, és a rendszer jelentősen hozzájárult az ágazat kifehéredéséhez. A VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége) aggodalmát fejezi ki a béren kívüli juttatások, különösen a SZÉP Kártya közterheinek 2015 évre előjelzett növekedése miatt.

A napvilágot látott 2015-ös adó- és járulék törvények tervezete szerint a cafeteriát, így a SZÉP Kártyát is sújtó EHO (Egészségügyi Hozzájárulás) mértéke 14%-ról 27%-ra növekszik. Mivel a juttatást a szuperbruttósítás mellett SZJA is terheli, így a munkáltató által fizetendő közteher 35,7%-ról 51,17%-ra emelkedik.

A második Orbán-kormány hatékony eszköze volt a turizmus támogatására a SZÉP Kártya, amely a belföldi szállásbevételek 25%-át adta és számottevő volt a vendéglátóiparra gyakorolt hatása is. Egyes vidéki, jellemzően magyar tulajdonú, kisvállalati formában üzemelő szállodák számára a SZÉP Kártyával fizetett bevételek a teljes forgalom 50-80%-át is elérték.

A VIMOSZ úgy ítéli meg, hogy a fenti közteher-növekedés elveszi a munkaadók kedvét a SZÉP Kártya alkalmazásától, és ez kedvezőtlen hatással lehet a belföldi turisztikai és vendéglátós keresletre, annak országhatáron belül tartására és az iparág kifehérítésére. A szövetség sérelmezi, hogy a kis- és középvállalkozásokra gyakorolt kedvezőtlen hatások és a várható foglalkozatási visszaesés vizsgálata nélkül született a tervezet.

Ennek alapján a szövetség javasolja a SZÉP Kártyára vonatkozó szabályozás változatlanul hagyását a 2015-ös évre.

Nem a VIMOSZ az egyetlen szervezet, amely aggodalmát fejezte ki a SZÉP Kártya növekvő adóterhei miatt - a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége sem helyesli az adóemelést.


Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.
Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum

Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum 

Eredményt hirdettek a múzeum megjelenésére kiírt pályázaton: az első helyet a világ egyik vezető irodája szerezte meg.
A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház

A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház 

Július 5. és augusztus 17. között Salföldön várják a közönséget.
Újra nyit a Dinó Park

Újra nyit a Dinó Park 

Megkezdi az idei szezont Budapest egyik kedvenc élményparkja, a DinoPark KÖKI 25 helyszínnel és 80 dinoszaurusszal várja látogatóit.
Majomtúra a Richter Safari Parkban

Majomtúra a Richter Safari Parkban 

Pénteken nyitja meg újra kapuit a nagykőrösi Richter Safari Park, ahol az idei szezonban majomtúra is várja az érdeklődőket .
Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén

Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén 

Nyit a Vörösmarty Tavasz. Még locsolkodás is lesz a pesti Belvárosban.
Magyar design a nemzetközi élvonalban

Magyar design a nemzetközi élvonalban 

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immár negyedik alkalommal biztosít megjelenési lehetőséget a kreatívipari szereplőknek a designipar egyik legnívósabb szakmai eseményén, a Milan Design Weeken április 7-13. között.
Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont!

Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont! 

Közel ötvenezer vendéget fogadott a Sípark a 2023-2024-es téli szezonban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.