A klímaváltozásnak köszönhetően idén három héttel korábban kezdődött a szüret. A Kunsági borvidéken közel 19,5 ezer hektárról takarítják be a következő hetekben a szőlőt. Soltvadkerten és Kiskőrösön az Irsai Olivér és a Néró szőlőket szedik, derül ki az Agrotrend cikkéből.
Míg 20–25 évvel ezelőtt augusztus 20-án kezdődött a szüret, a klímaváltozás miatt az elmúlt években egyre inkább korábbra tolódott. Olyan évre, mikor augusztus 1-re már beértek volna egyes szőlőfajták, még senki nem emlékszik.
Mint írják, Font Gábor soltvadkerti borász családi ültetvényein is megkezdődtek a munkák, és szeptemberre már minden szőlőt leszüretelnek: "A gyümölcsök szinte összeérnek." - mondta a borász.
A betakarítást az Irsai Olivérrel kezdték, amelynek a beltartalmi értéke nagyon jó, a meleg időjárás miatt azonban a savak értéke alacsonyabb lehet.
Nem könnyű válaszolni arra a kérdésre, hogy mekkora terméssel számolnak: ahol volt elegendő csapadék és nem volt tavaszi fagy, ott száz mázsa felett is lehet a hozam.
"Soltvadkert szerencsés, mert az elmúlt két hétben jelentős mennyiségű csapadék áztatta a talajt. Ennek ellenére szükség lenne további esőre is – mondja a borász –, mert a 34–35 Celsius-fokos nappali melegek miatt hamarosan szomjazik majd a növény."
A szőlő összeérése miatt az eddigi hat hetes szüret idén a felére csökken
"A kérdés csak az, hogy lesz-e ára a palackos bornak, jelenleg ugyanis a termeléshez és a feldolgozáshoz szükséges, úgynevezett input termékek árai megemelkedtek. A kiskereskedelmi hálózatok áremelést nem fogadnak el, az a pincészet, amely megteszi, azonnal kilistázzák a polcokról."– írja az Agrotrend.
Kiskőrösön a Szentpéteri Pincészet ezekben a napokban a Néró szőlőt szüretelte. Ez azon korai gyümölcsök közé tartozik, amely kiváló rozéalapanyaggal szolgál, és szintén korán érik idehaza. Ahogy a pincészet alapítója, Szentpéteri Attila a lapnak elmondta:
"A gyümölcs beérett, a beltartalmi értékek kiválóak. A kevés esőnek köszönhetően azonban 10–15 százalékkal kevesebb lehet a lékinyerés. Vagyis a fürtökből ennyivel kevesebb mustot lehet kipréselni. A Néró után az Irsai Olivér következik, amely szintén kiváló beltartalmi értékekkel bír"