A klímaváltozás miatt sok helyen már tart a szüret

A klímaváltozás miatt az elmúlt években egyre inkább korábbra tolódott a szüret, de senki nem emlékszik olyan évre, mikor augusztus elsejére már beértek volna egyes szőlőfajták.

A klímaváltozásnak köszönhetően idén három héttel korábban kezdődött a szüret. A Kunsági borvidéken közel 19,5 ezer hektárról takarítják be a következő hetekben a szőlőt. Soltvadkerten és Kiskőrösön az Irsai Olivér és a Néró szőlőket szedik, derül ki az Agrotrend cikkéből.

Míg 20–25 évvel ezelőtt augusztus 20-án kezdődött a szüret, a klímaváltozás miatt az elmúlt években egyre inkább korábbra tolódott. Olyan évre, mikor augusztus 1-re már beértek volna egyes szőlőfajták, még senki nem emlékszik.

Mint írják, Font Gábor soltvadkerti borász családi ültetvényein is megkezdődtek a munkák, és szeptemberre már minden szőlőt leszüretelnek: "A gyümölcsök szinte összeérnek." - mondta a borász.

A betakarítást az Irsai Olivérrel kezdték, amelynek a beltartalmi értéke nagyon jó, a meleg időjárás miatt azonban a savak értéke alacsonyabb lehet. 

szüret
szüret
Fotó: pixabay

Nem könnyű válaszolni arra a kérdésre, hogy mekkora terméssel számolnak: ahol volt elegendő csapadék és nem volt tavaszi fagy, ott száz mázsa felett is lehet a hozam.

"Soltvadkert szerencsés, mert az elmúlt két hétben jelentős mennyiségű csapadék áztatta a talajt. Ennek ellenére szükség lenne további esőre is – mondja a borász –, mert a 34–35 Celsius-fokos nappali melegek miatt hamarosan szomjazik majd a növény."

A szőlő összeérése miatt az eddigi hat hetes szüret idén a felére csökken

"A kérdés csak az, hogy lesz-e ára a palackos bornak, jelenleg ugyanis a termeléshez és a feldolgozáshoz szükséges, úgynevezett input termékek árai megemelkedtek. A kiskereskedelmi hálózatok áremelést nem fogadnak el, az a pincészet, amely megteszi, azonnal kilistázzák a polcokról."– írja az Agrotrend.

Kiskőrösön a Szentpéteri Pincészet ezekben a napokban a Néró szőlőt szüretelte. Ez azon korai gyümölcsök közé tartozik, amely kiváló rozéalapanyaggal szolgál, és szintén korán érik idehaza. Ahogy a pincészet alapítója, Szentpéteri Attila a lapnak elmondta: 

"A gyümölcs beérett, a beltartalmi értékek kiválóak. A kevés esőnek köszönhetően azonban 10–15 százalékkal kevesebb lehet a lékinyerés. Vagyis a fürtökből ennyivel kevesebb mustot lehet kipréselni. A Néró után az Irsai Olivér következik, amely szintén kiváló beltartalmi értékekkel bír" 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.