Színt akarnak vinni a Balaton-felvidéki turizmusba

"Egy kis színt szeretnénk vinni a Balaton-felvidéki életbe, turizmusba. A természet, a kilátás, a bor megvan hozzá, csak programmá kellene alakítani" – fogalmazott a Tagyon Birtok tulajdonosa, Kartaly Attila a hosszú hétvégén tartott pincenyitón.

A program már hagyományosnak mondható, mert évek óta összehívják az ismerősöket, hogy az új szezon indulását egy kellemes nappal köszöntsék. A változás talán annyi, hogy mostanra a vendégek között a barátok mellett megszaporodtak az üzleti partnerek is.

A birtok a Balaton-felvidék egyik legszebb pontján, a Nivegy-völgyben, a Tagyon-hegy szőlőkkel borított szoknyájának legfelső sávjában található. Zánkától északnyugati irányban másfél kilométerre, a Hegyestű csúcsától keletre alig egy kilométerre van, jól járható dűlőutakon közelíthető meg. A Balaton szintje fölött éppen száz méteres magasságban terül el, így az emelkedő még nem túlságosan nagy a gyalogláshoz, vagy akár a biciklizéshez sem, de már elég magas ahhoz, hogy a teraszos területről jó kilátást adjon a közép-balatoni tájra, a zánkai vidékre és a túlsó parton lévő Balatonszemes környékére.

A helyi leltár szerint a közel négyhektáros területen 60 gyümölcsfa és háromhektárnyi új és régi telepítésű szőlő található. Saját gondozású, 600 négyzetméteres konyhakertjükben több mint 30 féle zöldséget és fűszernövényt nevelnek vegyszerek felhasználása nélkül. Sokat belőlük hagyományos receptek szerint primőrmentes időkre is eltesznek.

Valamikor hat évvel ezelőtt a birtok megteremtése elsősorban azért indult, hogy szép környezetben, megfelelő "éléskamrával" ellátott találkozási, bulizó hely legyen a barátoknak. Az eredeti funkciót megtartva mára egyben vendéglátóhellyé is váltak. Itt a hegyen kicsit olyan ez, mint egy nagyvárosban a lakásvendéglők, egyszerre profi és családias. Nagyobb társaságok összejöveteleihez biztosítanak hangulatos körülményeket, finom ételeket, borokat, és igény szerint gyalogtúrára, biciklizésre, sőt vitorlázásra viszik őket.

Saját borral mostanáig nem rendelkeztek, a kínált italokat főleg a Nivegy-völgy fiatal, illetve fiatalos gondolkodású borászaitól válogatták össze. Ahogy az idei birtoknyitón kiderült, új korszak kezdődik, mert a kínálat egy már saját néven palackozott borral, a 2014-es Rizlingszilvániból készült Bodzillával bővült, amit borászként Hollósy Zsolt készített. A birtok borásza által már korábban is használt név kiválóan leírja az italt, amelyik bodzásan illatos, miközben gyümölcsös zamata mellett az élénk savai afféle godzillás erőt, élénkséget sejtetnek.

A borbemutató mellett az idei birtoknyitó másik nagy eseménye volt a befejezés előtt lévő új pince felavatása, ahol a következő szürettől már a saját borokat készítik.

Simon Zoltán, a birtok turisztikai programjaival, értékesítésükkel foglalkozó munkatársa elmondta, céljuk, hogy egyre több 10-20-30 fős rendezvényük legyen, amin barátok, kollégák, üzleti partnerek kellemes körülmények között akarnak találkozni.

„Kicsit esznek, kicsit isznak, kicsit sétálnak, kicsit gyógynövényeznek, kicsit túráznak, jól érzik magukat, miközben eltöltenek itt egy laza napot. S ha este maradnának, szerzünk nekik szállást a környéken” – foglalta össze röviden a szolgáltatásuk lényegét. Mint mondta, szállodákkal szeretnének dolgozni, túraszervezőkkel, túravezetőkkel pincetúrákat, gyógynövényes sétákat akarnak szervezni. Már építik a kapcsolatokat Hévíz, illetve a német piacok felé, és közvetlen együttműködést terveznek osztrák turisztikai szolgáltatókkal is.


Megvan az év eddigi legmagasabb áron eladott magyar műalkotása

Megvan az év eddigi legmagasabb áron eladott magyar műalkotása 

Kirobbanó sikerrel zárult és kimagasló rekordokat hozott a Kieselbach Galéria téli művészeti árverése.
Elkezdődött a hóágyúzás a mátraszentistváni Síparkban

Elkezdődött a hóágyúzás a mátraszentistváni Síparkban 

Szerda este beindították a hóágyúkat a mátraszentistváni Síparkban, elkezdődött a sípályák előkészítése.
Orbán Ráhel elmondta, mikorra várja a nagy áttörést

Orbán Ráhel elmondta, mikorra várja a nagy áttörést 

A Trend FM „A Nap Vendége” című műsorában Orbán Ráhel 2024-ről, a következő időszakról, hazai és nemzetközi trendekről valamint új megoldásokról, lehetőségekről beszélgetett a műsorvezetővel.
Ilyen a balatonfüredi jégfolyosó

Ilyen a balatonfüredi jégfolyosó 

Advent második hétvégéjén elkezdődött a második szezon a balatonfüredi jégpályán, melynek különlegessége az egy kilométer hosszú, Balaton-parti jégfolyosó.
Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere

Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere 

A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere – közölte a nemzetgazdasági miniszter a Michelin Guide kedd esti budapesti díjátadóján, ahol köszönetet mondott a magyar gasztronómiának is teljesítményéért.
Különleges alkotásokat rejt a veszprémi Érseki Palota kápolnája

Különleges alkotásokat rejt a veszprémi Érseki Palota kápolnája 

A főpásztori kápolna mennyezetképén az advent titkát ismerhetjük meg.
Európa legnagyobb immerzív attrakciója nyílik Budapesten

Európa legnagyobb immerzív attrakciója nyílik Budapesten 

A hatezer négyzetméteres, mitikus univerzuma 2025 novembertől látogatható a Millenárison.
Nagy nevek jönnek koncertezni Budapestre

Nagy nevek jönnek koncertezni Budapestre 

Napjaink egyik legnépszerűbb popsztárja, Katy Perry és tizennégy év szünet Carlos Santana is Magyarországon ad koncertet.
Módosul a SZÉP-kártya felhasználási módja

Módosul a SZÉP-kártya felhasználási módja 

A rendelet 2025. szeptember 1-jétől lép érvénybe.
Szallas.hu: TOP5 belföldi őszi úti cél

Szallas.hu: TOP5 belföldi őszi úti cél  

Budapest, Eger, Pécs, Szeged és Siófok bizonyult a TOP5 legkeresettebb úti célnak az egyik szállásfoglaló portálnál foglaló belföldi utazók körében idén ősszel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.