Színt akarnak vinni a Balaton-felvidéki turizmusba

"Egy kis színt szeretnénk vinni a Balaton-felvidéki életbe, turizmusba. A természet, a kilátás, a bor megvan hozzá, csak programmá kellene alakítani" – fogalmazott a Tagyon Birtok tulajdonosa, Kartaly Attila a hosszú hétvégén tartott pincenyitón.

A program már hagyományosnak mondható, mert évek óta összehívják az ismerősöket, hogy az új szezon indulását egy kellemes nappal köszöntsék. A változás talán annyi, hogy mostanra a vendégek között a barátok mellett megszaporodtak az üzleti partnerek is.

A birtok a Balaton-felvidék egyik legszebb pontján, a Nivegy-völgyben, a Tagyon-hegy szőlőkkel borított szoknyájának legfelső sávjában található. Zánkától északnyugati irányban másfél kilométerre, a Hegyestű csúcsától keletre alig egy kilométerre van, jól járható dűlőutakon közelíthető meg. A Balaton szintje fölött éppen száz méteres magasságban terül el, így az emelkedő még nem túlságosan nagy a gyalogláshoz, vagy akár a biciklizéshez sem, de már elég magas ahhoz, hogy a teraszos területről jó kilátást adjon a közép-balatoni tájra, a zánkai vidékre és a túlsó parton lévő Balatonszemes környékére.

A helyi leltár szerint a közel négyhektáros területen 60 gyümölcsfa és háromhektárnyi új és régi telepítésű szőlő található. Saját gondozású, 600 négyzetméteres konyhakertjükben több mint 30 féle zöldséget és fűszernövényt nevelnek vegyszerek felhasználása nélkül. Sokat belőlük hagyományos receptek szerint primőrmentes időkre is eltesznek.

Valamikor hat évvel ezelőtt a birtok megteremtése elsősorban azért indult, hogy szép környezetben, megfelelő "éléskamrával" ellátott találkozási, bulizó hely legyen a barátoknak. Az eredeti funkciót megtartva mára egyben vendéglátóhellyé is váltak. Itt a hegyen kicsit olyan ez, mint egy nagyvárosban a lakásvendéglők, egyszerre profi és családias. Nagyobb társaságok összejöveteleihez biztosítanak hangulatos körülményeket, finom ételeket, borokat, és igény szerint gyalogtúrára, biciklizésre, sőt vitorlázásra viszik őket.

Saját borral mostanáig nem rendelkeztek, a kínált italokat főleg a Nivegy-völgy fiatal, illetve fiatalos gondolkodású borászaitól válogatták össze. Ahogy az idei birtoknyitón kiderült, új korszak kezdődik, mert a kínálat egy már saját néven palackozott borral, a 2014-es Rizlingszilvániból készült Bodzillával bővült, amit borászként Hollósy Zsolt készített. A birtok borásza által már korábban is használt név kiválóan leírja az italt, amelyik bodzásan illatos, miközben gyümölcsös zamata mellett az élénk savai afféle godzillás erőt, élénkséget sejtetnek.

A borbemutató mellett az idei birtoknyitó másik nagy eseménye volt a befejezés előtt lévő új pince felavatása, ahol a következő szürettől már a saját borokat készítik.

Simon Zoltán, a birtok turisztikai programjaival, értékesítésükkel foglalkozó munkatársa elmondta, céljuk, hogy egyre több 10-20-30 fős rendezvényük legyen, amin barátok, kollégák, üzleti partnerek kellemes körülmények között akarnak találkozni.

„Kicsit esznek, kicsit isznak, kicsit sétálnak, kicsit gyógynövényeznek, kicsit túráznak, jól érzik magukat, miközben eltöltenek itt egy laza napot. S ha este maradnának, szerzünk nekik szállást a környéken” – foglalta össze röviden a szolgáltatásuk lényegét. Mint mondta, szállodákkal szeretnének dolgozni, túraszervezőkkel, túravezetőkkel pincetúrákat, gyógynövényes sétákat akarnak szervezni. Már építik a kapcsolatokat Hévíz, illetve a német piacok felé, és közvetlen együttműködést terveznek osztrák turisztikai szolgáltatókkal is.


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.