A fejlesztés indoka között felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon a csökkenő borfogyasztás miatt felhalmozódó szőlőkincs parlagon hagyása helyett a gyümölcs új felhasználását kívánják népszerűsíteni.
A projekt eredményeként egy olyan technológiai megoldás és termékcsalád született, amellyel nagy szőlőmennyiségek alternatív módon használhatók fel, így segítve elő az elmúlt évek során egyre inkább megjelenő eladatlan bormennyiségek problémájának megoldását.
Annak érdekében, hogy a szőlőből új, extra illatos gintermékek készülhessenek, a projekt során több innovatív technológia alkalmazását is vizsgálták, végül kidolgoztak egy komplex sort, melynek egyik fő eleme a pH-csökkentés.
Fotó: Depositphotos
Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálták a lehetséges gin fűszereket is, a szőlő egyéb részeinek – így a szőlővirág, levél, a bogyó és a magok – fűszerként való alkalmazását, amire nem volt még példa a korábbi hazai és nemzetközi gyakorlatban és szakirodalomban. Széleskörű kutatást végeztek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére.
A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, a Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosította.
Fotó: Depositphotos
A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát hajtották végre, összehasonlították a hagyományos szőlőfajták és a PTE SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat gin alapanyagként.
A projekt eredményeként három egyedi karakterű, kereskedelmi forgalmi minőségű gin – zöld, piros és pink – és az előállításukhoz szükséges gintechnológia jött létre.
A francia Les Grands Chais e France (GCF) cégcsoporthoz tartozó, 1990-ben Bonyhádon alapított, javarészt exportra termelő Danubiana Kft. az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a projekt révén megszületett gin-előállítási technológia szellemi tulajdonát meg kívánják őrizni, a termékeket pedig saját márkanév alatt, közvetlenül a fogyasztókhoz juttatják majd el.